Globen

I dag var det dags för ett besök på Globen. Årets hästtävlingar är igång igen. Den här gången valde jag att gå på fredagen, mest för att Patrik Kittel skulle ha en clinic. Hela föreställningen innehöll bara olika former av dressyr. Härligt eftersom jag gillar det bäst. Clinicen med Patrik var väldigt bra och han sa mycket bra saker. Han är väldigt okonstlad och hade dessutom humor. Härlig kille.
 
Typiskt nog hade jag en skadad häst på morgonen. Det är alltid när man har bråttom och ska bort som det har hänt saker. Den här gången var det Bouchette som såg väldigt stel och konstig ut när hon gick. Jag fodrade alla men sedan plockade jag in henne i en box och gav mat där i stället. När jag kom in såg jag lite var på låret och en jättesvullnad. Sparkad av Rasmus och varet kom ur ett broddhål. Stackars Bouchette hon har verkligen en förmåga att råka ut för en massa tokigheter jämt.
 
Nu på kvällen gick jag lite med henne och hon rörde sig villigt så det var bra. Det kom mer var så lite rörelse är nog bara bra.
 
Vi har fått snö men inte så här mycket ännu. Bouchette ser ut att trivas.
 

Boktips

Nu kommer snön och nu är det dags att förbereda sig inför julen. I dag fick jag en boktidning från en hästbokklubb jag är med i. De hade fantastiska erbjudanden den här gången med mycket nersatta priser på en del böcker. Tänkte jag skulle tipsa er alla om det. Det är tänkbart att de står på Globen nu till helgen och säljer böcker. Där går det att bli medlem också. De flesta böckerna säljs med 50-70 % rabatt. Eftersom jag älskar att jobba med elvernas sitsar vill jag tipsa om två böcker som handlar om det. Den ena är boken Ryggvänlig ridning. Författaren skriver mycket lärorika böcker så den rekommenderas varmt, 110:- på extrapris. Den andra heter Spänst och harmoni och handlar också om sitsen och ger massor med tips. Extrapris 139:-
Bokklubbens adress är www.cavallus.se om ni vill bli kunder.
 
Mulle och hans kompisar har idag fått byta hage.
_

Hemma igen

Efter fyra dagar i Malmö har jag nu kommit hem igen. Det regnade en del på vägen hem men utanför Katrineholm var det nollgradigt och där hade regnet blivit till modd. Jag försökte köra om en långtradare när det blev tvåfiligt. Kunde först inte förstå varför bilen jazzade omkring när jag försökte gasa på. Det hela slutade med att jag fick sakta av och lägga mig bakom i stället. Lugnare och tryggare. Det är inte värt att köra med livet som insats.
 
I morgon kommer en kurskamrat från affärsutvecklingsprogrammet hit till Rocklösa. Vi ska coacha varandra så i morgon handlar det om avstämning av våra mål. Jag bakade en LCHF-kladdkaka nere i Malmö som jag tagit med mig hit. Insåg att jag inte skulle hinna göra den innan besöket. Nu ska jag hämta bär i frysen. Jag ska servera aroniabär till.

Så enkelt

Att äta LCHF som jag gör är egentligen väldigt enkelt. Från början kändes det lite svårt att tänka i nya banor när det gällde tillbehöret så som potatis, ris, pasta osv. Nu när man är van är det världens enklaste sak. Det är oftast inte något problem heller att  äta det som andra tänker äta. Det krävs några små modifieringar ibland bara.
 
I dag var jag på besök hos min son och hans tjej. Till lunch var det tänkt tonfisk i tomatsås med ris. Jag ersatte riset med två kokta ägg och så blandade jag min del av såsen med lite vispgrädde. På ett enkelt sätt fick jag till en superbra LCHF-rätt och gott var det också. Min upplevelse är att det är enkelt att äta LCHF på restaurant med lite anpassning och samma sak när man blir bjuden bara man själv kommer med en enkel lösning som förslag.

Hovöm

Typiskt nog blev Bilbo öm i hoven precis lagom till att jag skulle fara bort. Jag ställde honom på stall några timmar innan jag skulle iväg men sedan ledde jag ut honom igen och kollade hur han gick. Det verkade som han hade ont när han klev på hårt underlag men det syntes inget om marken var mjuk.
 
Idag fick Anders som är hemma titta lite extra på honom men enligt rapport syns det ingenting längre.
 
Det är alltid när man är borta som det händer saker. Inte nog med hästen utan idag pajade en av våra frysboxar. Det blev ett väldigt arbete för Anders att rädda alla varor. Han pulade in där det gick i de andra och fick dessutom låna ett frysskåp av grannen. En del la han kallt så när jag kommer hem blir det till att ställa sig att tillaga och ta tillvara allt.

Nytt utseende

Snacka om att bli förvånad när jag öppnade och skulle in på min bloggsida. Ett helt nytt utseende. Först tror man att man kommit fel och läser webadressen. Sedan fick jag börja leta var rutorna för inloggningen fanns. Nu är jag i alla fall här.
 
I dag var sista utbildningsdagen på grundkurserna i Gnesta för småföretagare. Det var 6:e gången vi träffades. Det första vår lärare sa när jag kom in var har du ny frisyr? Jag har klippt mig för ett tag sedan och har nu lite kortare hår. Eftersom jag satt ett nytt mål för min verksamhet kändes som jag också ville ha en ny frisyr. En nystart helt enkelt. Dagens kurs handlade mycket om repetion och att knyta ihop allt vi lärt oss. Vi avslutade med att göra ett collage (fast det hette något mer spännande). Uppdraget var att klippa, klistra och rita hur vi såg vårt företag och vårt liv om 10 år. Sedan fick var och en berätta om sin tavla. Det intressanta är att se hur våra olika personligheter går igen i bildval, färger och hur vi strukturerar tavlan. Ni kan se min på bilden nedan.
 
 
Ser ni något spännande?

Snickrar hemsida

Jag jobbar hårt med en ny hemsida just nu. Den kommer handla om min nya del av verksamheten - Matvandringar. Det som återstår just nu är att hitta lite fina bilder att lägga in. Det mesta av texten är skriven och datumen för 2013 är klara. Min grabb Ola skulle kolla om det gick att koppla en anmälningsfunktion direkt till sidan. Det skulle vara bra och praktiskt. Mycket lättare att få med de uppgifterna som behövs från var och en om det redan finns en färdig blankett.
 
Ett bord uppdukat mitt i naturen med härliga delikatesser från Sörmland

På dressyrdomarkurs

Tidig morgon för att åka till Strömsholm och vara med på dressyrdomarutbildning. Svart ute när jag vaknade och det är verkligen det värsta jag vet. Tror inte det ligger i människans natur att gå upp innan ljuset kommit.
 
Kursen var superbra. Vi har fått en ny utbildare och det här var verkligen en med kvalitet. Han, Ulf Wilken, har mycket bred erfarenhet och är en riktig kändis inom hästvärlden. En ödmjuk man med mycket bra tänk. Det här var den mest givande dagen av alla jag varit med på under åren med många olika utbildare. Nu ska det bli kul att fortsätta. Hade nästan tänkt sluta för inspirationen saknades.
 
Bl a tränade vi på att sätta betyg på hästens grundgångarter. Här visar Miljard sina kvaliteter.

Långväga elever

Numera kommer flera av mina ridelever åkandes ända från Stocholm för att rida lektion. Det är både barn och vuxna. Det känns kul att de valt just Rocklösa och att de föredrar att lära sig ridkonsten på vårt sätt. Nu börjar dagarna bli så korta så de som har svårt att komma iväg på vardagarna får i stället försöka boka in sig på helgerna. Nu under vintern är det fler lediga helger än vad det blir när våren kommer.
 
Två stycken var här på eftermiddagslektion i dag. Bouchette och Mia var de hästarna som fick vara med. Bouchette var inte riktigt på humör. Jag skodde om alla igår så det kan varit så att hon var lite öm i hovarna. I slutet av lektionen satt jag upp på henne för att visa lite hur man måste göra och vad som är viktigast att tänka på när hästen inte riktigt vill samma sak som ryttaren. Det är alltid lika underbart att sitta på ryggen på min favorithäst.
 
Bouchette

Vinterskor

I dag har hovslagaren varit här och skött hästarnas fötter. Några får gå barfota nu när det inte är några uteritter på grusvägen som gäller. De med skor fick både med snösula och broddar. Värmen ute gör ju inte direkt att man tror på någon vinter men ett tu tre slår den till. Det hade blivit för långt att vänta till nästa gång, i mitten på januari, när hovslagaren är här igen att rusta för snö och is.
 
Så här vill vi ha det i vinter

Veterinärbesök

Henry och jag var på återbesök på veterinärkliniken idag. Han var så inbäddad i lera igår så jag hade ett styvt jobb att få honom någorlunda ren inför besöket. Två ledbehandlingar har han fått så nu var det dags att kolla upp resultatet. Det ena framknät var nu helt utan anmärkning men det andra hade inte bättrat sig det minsta. Veterinären bedömde det som meningslöst att forsätta behandlingen eftersom han inte svarade på den.
 
Det är så oerhört tragiskt att Henry som bara är 15 år inte kommer fungera som ridhäst mer. Samtidigt är det skönt att få en förklaring till varför han varit så negativ vid ridning och inte fungerat så bra. I morgon ska jag skicka in alla papper till försäkringsbolaget så får vi se vad de säger.
 
Henry på sommarbete
 

Fåglar

Sedan hönan blev tagen av en rovfågel har jag inte släppt ut hönsen ur hönshuset. Jag vet av tidigare erfarenhet att rovfågeln brukar komma tillbaka i några dagar och leta efter mer mat. I dag såg jag två jättestora rovfåglar segla omkring. De höll mest till över gärdet bakom huset men ibland gjorde de stora svep över gårdsplanen och upp över golfbanan. De var två stycken riktigt stora rackare. Ankorna minns deras besök så de går knappt ur sitt hus. Inte förrän det började skymma så vankade de ner till badbaljan och tog sig ett dopp. De verkar ha en inbyggd vetskap om att rovfåglarna slutar jaga när skymningen faller.
 
På eftermiddagen gick jag en runda för att rekognosera inför nästa års matvandringar. Två gånger på helt olika ställen stötte jag på den lilla fina trädkryparen. Det är massor med år sedan jag såg en sådan. Den jag mötte här på Rocklösa klättrade på en stam bara en meter infrån mig. Den tittade på mig och verkade helt orädd.
 
Trädkrypare

En skitdag

En sådan där dag man inte vill ha blev det idag. Undrar varför allt går snett vissa dagar?
 
Det började med att jag hittade en höna död i hägnet. Rovfågeln hade varit framme. Fjärdrar överallt och mitt i allt låg den döda hönan. En del av kroppen var uppäten. Vilket tragiskt öde för min fina hedemorahöna.
 
Efter det var det två barn här och provred Mia och Chassi. De var sugna på att köpa en av dem. Det kommer inte bli någon affär för det gick inte så bra som jag och mamman hade hoppats. När den mindre flickan blev spänd smittade det av sig på Chassi och då blev hon rädd. Den större flickan tyckte inte att det gick så bra att rida och förstod inte hur hon skulle göra så då kändes det för svårt. Med Mia gick det bra när jag ledde den lilla medan den stora hade lite styrproblem. Det blir att leta vidare efter ny ägare. Alltid tråkigt att lägga ner massor med timmar och så blir det inte som man vill.
 
Mia i aktion
 
Det tredje (alla onda ting är väl tre antar jag) var ett brev som kom från Länsstyrelsen. Det påstod att jag hade avvikelser på arealen från den ansökan jag skickat in i jämförelse med det som var godkänt. Efter minst en timmes samtal med tjänstemännen där är jag fortfarande inte klokare. Det märkligaste i det hela är att gör man inte rätt så får man böta. Det tycks inte hjälpa att allt är otydligt, bristande information, att jag varit på kurs när siffrorna skulle fyllas i och att man försöker göra rätt. Sammanfattningen av det hela är att Jordbruksverket har plockat bort mark i ett bete som de inte tycker uppfyller kraven. OK. Då blir den ytan mindre och det har jag godtagit. Jag söker för den arealen. MEN jag har ett åtagande som löper en längre tid och det ska skötas enligt villkoren ändå. Det märkliga är att även om det skulle göras enl reglerna så blir det för mycket mark totalt och då kan jag inte räkna in det. MEN om jag inte räknar inte det så åker jag på böter. Fattar ni?
 
Läste häromdagen att det finns 18.000 bönder men 22.000 bykråter som jobbar med jordbruksfrågor. Nu förstår man varför.

Visat Bilbo

I dag har det varit två familjer här och tittat på Bilbo. Jag tycker det räcker med en om dagen men lyckades av misstag boka in två. Det gick bra ändå. Bilbo var lite fundersam över att sadlas och tränsas två gånger för att besöka ridbanan men sedan så köpte han läget. Sista ryttaren stod han och myste med en lång stund efteråt i stallet. Det såg så härligt ut.
 
Bilbo visar att han är barnsligt lekfull

Ät upp och handla mindre

Just den rubriken hade de på ledaren i DN i onsdags. Mycket intressant att läsa. Jag tycker det är oerhört viktigt att vi alla vet lite mer om vilken påverkan våra val och beteenden har på vår miljö. Här på Rocklösa brukar jag uppmuntra till att inte lägga mer på tallriken än vad man vet att man kommer äta upp. All mat som kastas här i världen innebär en oerhörd belastning på miljön. Jag tänkte sammanfatta något av det viktigaste som sägs i DN:s artikel så förstår ni vad jag menar.
 
En tredjedel av den mat vi producerar i världens slängs. Matproduktion generar en stor del av koldioxidutsläppen i världen. All mat som odlas innebär en  tung belastning för miljön, medelst bekämpningsmedel och konstgödning (som tillverkas av olja). Gödningen leder också ofta till övergödning. Långa transporter och energikrävande förvaring är andra faktorer som belastar ytterligare. På många håll i världen är också vattenfrågan en knäckfråga.
 
Restauranter, skolkök och matbutiker slänger enorma mängder mat men allra mest slänger vi konsumenter. Rötning av matrester till biogas är bättre än inget men en försvinnande liten del utvinns till energi i jämförelse med hur mycket energi som gått åt för att producera varan.
 
Du som läser det här, hur mycket slänger du? Vi skulle alla kunna bidra  utan större problem till att dessa siffror förbättras. Du vet väl att bäst föredatum som brukar stå på förpackningarna inte alls betyder att det inte går att använda livsmedlet i en massa dagar till? Matproducenterna sätter datum med oerhörda marginaler så ytterligare en vecka är oftast inget problem. Jag själv använder alltid min näsa och luktar på varan alternativt smakar (det går ju att spotta ut om det känns dåligt). Jag har ett bra exempel på hur länge det kan hålla extra. På min vispgräddsförpackning stod ett bästföredatum. Förpackningen var öppnad sedan tidigare och nu var det nio dagar längre fram än angett datum. Jag tog en liten sked och hällde grädde i den och smakade av. Jag var helt inställd på att den skulle vara dålig men blev väldigt förvånad när det inte var något som helst fel på produkten. Tänk på det innan ni kastar något. Undvik också att köpa hem mer än vad ni behöver.
Lycka till med ert miljöbidrag och ha en bra helg
 

Plikten kallar

Hur mycket annat roligt jag än vill göra så är det bara en sak som gäller just nu. Bokföra och göra momsdeklarationen färdig. Den ska vara inne på måndag så det är bara att köra hårt i helgen. Jag samlar alla mina kvitton i en pärm och när det varje kvartal är dags för deklarationen så konterar jag allt, bokför och räknar ut. Förr behövde jag bara lämna in en gång per år men det här sättet passar mig mycket bättre. Jag har annars en förmåga att skjuta arbetet framför mig och så blir det så enormt mycket när det väl är dags.
 
I dag konterade jag alla verifikationerna. Måste säga att det gick ovanligt lätt. Nästa steg är att föra in allt i bokföringsprogrammet i datorn. Sedan kommer det spännande när man kan studera och jämföra siffror från olika år och se hur kostnader och intäkter fördelar sig. Slutligen för jag in i rapporten till skatteverket och lägger kuvertet på brevlådan. Klart!

Ny produkt

Jag arbetar nu på en ny produkt som jag kommer erbjuda här på Rocklösa. Från och med i maj kommer jag erbjuda Matvandringar. Det går till så att man tillsammans med guide gör en vandring på 4-5 km där man ofta stannar till och blir bjuden på fantastisk mat från småskaligt mathantverk i Sörmland. Det kommer serveras både kött, fisk, vilt, grönsaker, inläggnngar, marmelader, olika sorters drycker mm. Guiden kommer berätta både om maten och mycket annat man ser och upplever under vandringen. Det här är verkligen det perfekta sättet att uppleva Sörmland både vad gäller smak och natur.
 
Jag jobbar nu på att få in detta på hemsidan och att skicka ut ett nyhetsbrev till alla tidigare kunder. Idag införskaffade jag även de första tallrikarna till mina Matvandringar. All mat äts nämlingen på riktigt porslin även om man är mitt i naturen under vandringen.
 
De första 10 tallrikarna inköpta till nästa års Matvandringar

Försäljning

Vilken otrolig tid det tar att sälja och låna ut hästar. Jag svarar i telefon mest hela dagarna när folk ringer på annonserna och när jag kommer till datorn är det en massa mail som droppat in. Mia, Chassi och Miljard ligger ute till försäljning. Hittar jag ingen köpare till Miljard så kommer jag i stället låna ut honom. På fredag kommer det en familj som ska titta och prova.
 
Miljard på tävlingsbanan
 
Bilbo letar jag också en fodervärdsfamilj till. Det skulle egentligen ha kommit en familj idag och provat honom men jag skulle ha ett besök på eftermiddagen och det blev försenat så därför hann jag inte visa Bilbo. Jag hoppas få till det någon annan dag i stället.

Ridlektion och fika

Dagen började med arbete vid skrivbordet. Tänk vad det kan samlas mycket skrivbordsarbete. Räkningar som ska skickas (i o för sig positivt) och några brev. Efter lunch var det dags att hålla en ridlektion. Det är ett par som kommer regelbundet från Stockholm och tar ridlektion. De hade tur med dagens väder för innan vi började regnade det men precis lagom upphörde regnet.
 
Efter det kom en god vän och hälsade på. Det var rätt så länge sedan vi sågs så det var verkligen roligt att träffas och prata om allt mellan himmel och jord. Vissa människor är det aldrig svårt att hitta samtalsämnen tillsammans med och det var likadant i dag. Tiden flög iväg så när vi skildes åt så var det kolmörkt ute och dags att stänga in fåglarna och ställa in Bilbo i boxen inför natten.
 
Bilbo i hagen

Djurliv

Både på förmiddagen och eftermiddagen gick det ett gäng rådjur och betade på våra marker. Det var totalt sju stycken. En var en bock med ganska stora horn. De andra var getter med sin ungar. Ungarna är nu så stora så det är nästan svårt att se skillnad mot de vuxna djuren. Det är vackert att se dem med deras vita rumpor. Jag är glad att de förstått att de ska hålla sig på Rocklösa så de slipper bli skjutna nu när det är jakttider.
 
När killen från Skottland var här på hållbarhetsbesöket så var han så fascinerad av mörkret och att han när han vaknade såg en stor rovfågel kretsa på himlen. Nästan dagligen ser jag vilda djur runt omkring. Jag är van - njuter av det - men man förstår att andra tycker det är häftigt och ovanligt.
 
På grannens marker ser vi mycket dovhjort. Det är en flock på ca 20 stycken som numera lever utanför hägnet.

Alltid ett överskott

När man föder upp kycklingar är det alltid fler tuppar än hönor som kläcks fram. Den sista kullen som föddes i somras var ändå hyfsad. Det blev tre tuppar och tre hönor. Nu hade de stora tupparna växte till sig till nästan full storlek så det var dags att stuva om lite i grupperna. Tupparna hamnade i vår frys och hönorna är nu insatta i hönshuset och ska bo med hedemorahönsen. Den tredje tuppen i kullen var en dvärgtupp och han bor nu i en box tillsammans med en annan dvärg. Tanken är att min lilla höna också ska flytta in där om några dagar.
 
 
Nu har hönorna gått in i vila så de lägger inga ägg längre. Det är viktigt att ge dem en viloperiod så de blir hållbara. Något enstaka ägg ploppar ut ibland så det blir kanske ett par i veckan. De njuter jag väldigt av nu när jag tvingas äta köpeägg annars.

Kärnvärden

Efter ytteligare två kursdagar så känner jag mig sprängfylld med inspiration och lust att kasta mig över mitt arbete. Den här gången har vi tränat på att sätta mål på kort sikt, att veckoplanera dessa och så har vi varsin coach som vi kommer träffa innan nästa träff och stämma av med. Det gör att man känner att nu ska jag banne mig ha hunnit med det jag planerat. Lite av min tävlingsinstikt gör sig påmind. I dag pratade vi också om de kärnvärden vi tycker vårt företag ska stå för. Som förberedelse hade vi alla samlat in vad fem personer väljer för ord för att beskriva mig och mitt företag. Vi fick sedan göra några övningar för att komma fram till det som känns rätt och så skriva ner det. Kärnvärden är ju det man vill att företaget ska förknippas med så det gäller att man känner att det är rätt. Tanken är att man sedan ska leva sina kärnvärden.
 
Nu är det skönt att vara hemma igen. I morgon lördag står det några andra måsten på listan men sedan ska jag börja med min plan.

RSS 2.0