Trasigt staket

När jag tittade ut från fönstret mitt på dagen fick jag syn på två hästar på en plats de inte ska vara på. Jag gick ut och ner mot stallet och upptäckte att Musseron, Dominans och Bouchette var på helt fel ställe. Alla tre var nere i Åhagen och betade. Jag gick ner mot grinden och upptäckte då att hela staketet var helt paj. Stolpar var avbrutna, alla grindhandtag med linor låg kors och tvärs och inget var helt. Det fanns inte en skråma på hästarna så jag förstår inte hur de ha lyckats sabotera så mycket. Det får bli stora reparationer till helgen när jag har lite mer tid. Tills dess får de väl beta där även om det är väldigt blött än.
 
Två av rymlingarna

Pressen

Nu har ICA-bladet i Björnlunda kommit ut och min annons som jag fick ha med är på reklambladets baksida. Det blev riktigt bra. Nu är det ju en längre helg som kommer så det borde vara lite fritidshusägare som även kommer se den.
 
Jag satt och läste Regionsförbundet Sörmlands nyhetsbrev på datorn. Det var en artikel om PR-dagen som jag deltog på. De hade satt in en bild på publiken och av de 100 personerna så lyckades de få med mig på bilden.
 
På tal om tidningar och reklam så har jag träffat Kosläppsgruppen idag. Jag har jobbat med göra annonser som ska sättas in i DN. Det är verkligen inte lätt att göra det på ett bra sätt så att det duger för tryck när man arbetar som amatör och inte har de perfekta datorprogrammen. Hela vårt möte handlade bara om marknadsföring. Nu ska vi även prova facebooks marknadsföring. Det blir spännande att se om det får någon effekt.

Första svalan

Det blir ett kort inlägg idag då jag har stukat min ena hand. Vill i alla fall berätta att årets första ladusvala har anlänt. En enda verkar det vara och den flög och letade mat nu på kvällen.
 
 

Besök

Den här helgen har vi haft goda vänner här från Göteborg. Jag hade fått tips om den vackra ekhagen borta vid Ånhammar så vi åkte dit på eftermiddagen efter fikat och tog en promenad. Först genom alkärret där Sörmlandsleden går. Hela den vägen går på spångar. Vi hörde enkelbeckasinen flera gånger. Det var verkligen ett speciellt ljud. Efter alkärret öppnade sig en fantastisk hage med mängder av riktigt stora gamla ekar. Marken var täckt av olika sorters sippor och även lungört. Vi vandrade ut på udden och tillbaka och hade en riktigt bra eftermiddag.
 
 
På söndagen gick vi på hemmaplan och sedan for vi till Gnesta och besökte Gustafsviks levande ljus. Först ljusboden med lite shopping och sedan åt vi deras jättegoda räksmörgås.
 
En helg med bara avkoppling är vi på Rocklösa inte vana vid. Det blev en riktig semester.

Middagsinspiration

Jag fick idag till ett mycket gott tillbehör till köttbiten vi grillade. Eftersom vi äter LCHF och aldrig har potatis, ris eller pasta på tallriken så varierar vi med en massa andra grönsaker i stället. Den här röran blev så bra så jag tänkte dela med mig av receptet.
 
Bönröra 2-3 portioner
 
400 g brytbönor (jag använde frysta)
1 dl creme fraiche
1/2 vitlöksklyfta pressad
1/2 dl ajvar relish (mild)
25 g smör
 
Koka bönorna så mjuka som du vill ha dem. Blanda i alla ingredienser. Se till att smöret smälter, blanda allt och värm lite på plattan så det blir varmt. Smaka av med salt. Klart!
 
 

Säljer ägg

I dag hade jag bestämt mig för att uträtta lite ärenden. Det passade extra bra då en kund ville köpa 50 hönsägg och hon jobbade i Södertälje. Svängde förbi hennes jobb och fortsatte sedan till en leverantör och fick med mig en stor kartong. Det kommer räcka under hela gourmetvandringssäsongen.
 
Sedan bar det iväg till IKEA. Fick med allt på listan men hade behövt transporten för att kunna köpa några större saker som jag ville ha. Det får bli nästa gång. Lite brättom hade jag när jag var där för jag hade en tid att passa i Gnesta. Kommunen skulle visa oss turistföretagare den nya websidan som är på gång. Vi blev även bjudna på lite småplock att äta och kaffe på maten för de som önskade.
 
 

Att vara flexibel

Vissa dagar blir verkligen speciella och inte alls som man planerat. Tur att jag är flexibel och inte får panik när jag inte hinner något av det som jag tänkt.
Det började med att jag fick ett samtal och blev påmind om att åka till Stjärnhov och möta upp en producent för att hämta varor till gourmetvandringen. Vi möttes på säteriet och sedan blev jag fast där för ägaren kom och visade mig sin nybyggda vävstuga.
Hovslagaren sms:ade att han skulle komma och slå på en tappsko så det blev nästa projekt att ställa in ett par hästar. Jag passade även på att borsta dem och få bort lite av vinterpälsen.
En halvtimme senare hade jag ett besök inbokat av en säljare av värmepumpar. Det drog riktigt ut på tiden så när det var klart så var det dags att ge djuren mat och sedan mig själv.
Vid nio på kvällen ringer telefon och en kund vill boka boende för natten. Full fart ner till Nergården. Fixar snabbt fram lakan och handdukar och putsar av badrummet så att det är rent och fint.
 
Som tack för att säljaren av värmepumpar fick komma på besök fick jag några trisslotter. Det blev någr 30 kronorsvinster. Det hade varit bättre med en miljon för då hade det blivit affär.

Vilken urladdning

Jag har just kommit hem från en kväll då jag höll föredrag om ätliga vilda växter. Det är verkligen en urladdning att göra sådant. Först förbereder man sig och förbereder sig och förbereder sig och så gäller det att komma ihåg allt och leverera. Det är verkligen superkul men ska jag räkna timpenningen så blir det riktigt dåligt. Nu gäller det att få fler uppdrag på samma tema för det är planeringen som tar så himla mycket tid.
 
Jag känner mig nöjd med kvällen. Det var många frågor och åhörarna verkade mycket intresserade. Jag fick till upplägget precis så som jag vill ha det. Blandad föreläsning med lite provsmakning. Många broschyrer både om gourmetvandring och kosläppet gick åt efteråt så nu blir det kanske många besök i gårdsbutiken och förhoppningsvis några som blev sugna på att gå en gourmetvandring.
 
 

Ut med kameran

På måndag ska jag hålla ett föredrag om ätligt i skogn. Jag sätter ju nu ihop mitt föredrag och för att få lite bilder var jag idag ute med kameran i högsta hugg. Jag sprang på en växt härom dagen men när jag nu skulle ta ett kort så hittade jag inte platsen. Så typiskt! I stället blev det en hel del andra bra bilder så nu är jag snart klar.
 
 

Minsta lilla hål

Tänk att hästar alltid ska lyckas hitta ett litet hål i staketet. Först var det Musseron. Jag såg hans kompisar vid foderhäcken och hörde ett hojtande en bit bort. Eftersom jag hade frukostgäster kunde jag inte kolla upp det hela förrän jag var klar med dem. Jag hittade Musseron i hagen bredvid den de går i. Staketet såg helt ut så jag trodde att han kanske hade halkat på ett ställe och hamnat under tråden. Han var mycket tacksam när jag kom och öppnade åt honom så att kunde förenas med sina kompisar.
 
Några timmar senare upptäckte jag igen att flocken var delad. Den här gången var det Musseron och Rasmus som lyckats ta sig in i Trollbergshagen. Det visade sig att vildsvinen lyckats få fårnätet att släppa på ett ställe och då återstod bara en hög tråd. Antagligen kröp de under. Det var lite pyssel att få tillbaka dem på rätt ställe för de andra var väldigt på. Det ordnade sig till slut. Nu vill jag inte ha fler rymlingar.
 
 

I sista minuten

Jag kom in från djuren vid sex-tiden efter att fodrat och tagit en promenad i skogen. Som tur var kollade jag genast min mejl innan jag skulle börja med middagen. Det hade kommit ett meddelande om att en gäst bokat rum och skulle komma samma kväll. Panik! Som tur var fick jag snabbt tag i henne och kunde stämma av tiden. Jag hade en och en halv timme på mig innan de skulle dyka upp. Det visade sig vara tre personer från ett företag som var ute på arbete. De ville ha varsitt rum så jag skyndade mig att bädda och sedan snabbt städa huset som var lite rörigt efter att det använts i helgen. Strax efter sju var det klart och vi hann t o m äta middag innan de dök upp då de var försenade.
 
Nu ska de bo här i två nätter och åka på jobb runtomkring.
 
 

Annonsarbete

Just nu försöker jag få till en annons för föreningen Kosläppets räkning. Vi är tre stycken som ideellt jobbar med att få till evenmanget Kosläppet den 9 maj. Vi ska ha några annonser i tidningar och nu har det fallit på min lott att försöka sätta ihop något. Det jag funderar på är hur mycket informtion som ska stå. Försöker komma på hur jag själv vill ha det. Om annonsen fångar ens intresse så kanske det är skönt att det finns lite info i den. Skippar man det blir det mer plats att skriva stort med något kort. Vad gillar ni bäst? Tror jag själv föredrar lite fakta som kan vara i mindre stil och som jag kan läsa om jag vill.
 
 
 
 
 
 
 

Stormbyar

Vilka vindbyar det varit under dagen. Riktigt ruggigt och kylslaget. Jag åkte iväg med fyrhjulingen bort till en granne på eftermiddagen för vägföreningen skulle ha årsmöte. På vägen hade det fallit en träd tvärs över så det gick inte att  komma fram. Som tur var så kunde jag svänga ut på en åker och åka en bit på den och på det sättet ta mig fram ändå.
 
Hos vår andra granne hade också fallit ett träd - en asp. Den hade bävern varit och gnagt på så det behövdes nog inte så stor pust för att den skulle falla. Den tryckte ner hela hjortstaketet så nu på kvällen hörde jag grannens motorsåg. Han var nog där och reparerade sitt staket.
 
 
 
Nu har lugnet lagt sig på gården när alla gäster och våra barn och barnbarn åkt hem till sig. Underbara dagar som vi uppskattar extra mycket då de så sällan är och hälsar på oss. Tråkigt att bo så långt ifrån sina barn.
 
 

Tänd ett ljus

Min pappa har fyllt 85 år och den här helgen har vi samlats nästan alla i vår lilla släkt för att fira honom. Jag hade bokat in gänget på Gustafviks ljusi Gnesta som är ett café och även en ljusbod där de säljer massor med olika sorters ljus och tillbehör. När jag satt och läste på deras hemsida såg jag att de även hade föredrag ibland så det blev en bokning med fika med härliga smörgåsar (de flesta åt räksmörgåsen), lite shopping i ljusboden och sedan ett föredrag om stearinsljusets historia. Så otroligt intressant och vi lärde oss allihopa en hel del nytt. Efteråt tänkte jag att så lite man vet om många saker. Vi var alla mycket nöjda med besöket och jag kan verkligen rekommendera alla som vill göra en utflykt att åka dit. Mycket gott och prisvärt. Och här hitta man verkligen alla sorters udda ljusstorlekar.
 
Efter det programmet åkte vi till Rocklösa och använde eftermiddagen till att umgås för att framåt kvällen smaska i oss en härlig trerättersmiddag. Jag hade lyckats få tag på riktig råmjölk så till efterrätt blev det kalvdans med sylt och grädde. Sagolikt gott!
 
 

Ingen tidning

I dag blev det ingen morgontidnig till frukosten. Det låg 15 hjortar på gärdet och två tranor gick och betade intill dem. Jag hade ingen lust att skrämma iväg dem och förstöra den ljuvliga upplevelsen och vyn med alla djuren. Hade jag gått till brevlådan hade jag kommit för nära. Nu smög jag runt byggnaderna när jag morgonfodrade och de vilda djuren blev kvar.
 
 
 

Coolaste killen

Oj, vad Dominans gör mig glad. Han är verkligen helt otrolig. Jag har inte haft så jättemycket tid för honom men nu ska vi komma igång med både det ena och det andra. Dagens övning var att börja att lastträna.
 
Vi gick fram till transporten och nästan direkt vågade han gå upp med framhovarna. Sedan backade vi och gjorde om det igen. Efter kanske fem minuter gick han hela vägen in. Jag backade ut honom och just det momentet tyckte han var svårast. Sedan fick han gå in igen. Dagen övning var klar. Mycket beröm och några äpplen och tillbaka till hagen. Snacka om att jag har världens bästa häst. Lugn hela tiden, trots att en hink for iväg i blåsten och det fanns massor med farliga saker på gårdsplanen.
 
 

Vår fantastiska Grattis

Så har då även vår Grattis vandrat vidare till de evigt gröna ängarna. Det var till slut tänderna som helt enkelt gjorde att han inte kunde tugga maten så bra att kroppen fick tillräckligt med näring. Sommargräs fungerar alltid bra men vinterfodret kräver bättre tuggmöjligheter. Så sorgligt att förlora en så fin kompis. Vi kommer alltid minnas honom som den perfekta hästen som alltid ville vara till lags och som man kunde sätta upp t o m små barn på utan att behöva vara orolig. Grattis var helt enkelt världens bästa läromästare både för folk och unga hästar. Hans trygghet och stabilietet var perfekt att använda sig av när de unga hästarna skulle träna sig på nya saker. Grattis hann bo hos oss i 11 år.
 
Grattis älskade att hoppa och det är så här vi vill minnas honom. Fräsch, pigg och i sitt livs form.
 
 

Glad Påsk

Jag önskar alla er som följer min blogg en riktigt GLAD PÅSK. Vi är som vanligt hemma hela påsken och eftersom det alltid finns så mycket att göra på en gård så tar vi inte ledigt. Vi fixar staket, eldar ris, röjer buskage och förbereder för att lägga trall vid Lillstugan.
 
 

Lagom till påsk

Att man äter en massa ägg på påsken beror på att hönorna efter den långa vintern äntligen började värpa igen. Våra har hållit på ett tag men nu är de verkligen i sitt esse. Nu spirar gräset där ute också så gulorna blir supergula. Nu säljer jag ägg lagom till påsken. Våra ägg är så otroligt goda. De kommer ju från ej hårt avlade hönor utan det är gamla lantraser. De får gå ute jämt och så lever de i en liten flock. Precis så som hönan vill ha det.
Intresserad av att köpa? Ring eller mejla 070-550 11 49 eller [email protected]
 
 

RSS 2.0