Under press

Deklarationsdagen närmar sig med stormsteg. Eftersom jag ska ha ett mamma-barnridläer fredag - söndag gäller det att få det sista på bokslutet färdigt så jag kan fylla i deklarationen innan dess. Det är alltid en massa pyssel att stämma av allt och föra in det sista. Kan inte förstå att det varje år blir de sista dagarna. Inte nog med det för redan en vecka senare är det dags för momsdeklarationen för de tre första månaderna 2014. Det blir mycket siffror de kommande dagarna varvat med bakning inför lägret.
 
Balansövning på Rasmus

Värmerekord

Har just lyssnat på nyheterna på TV och då sa det att vi hade haft över 23 grader varmt här i sörmland under dagen. Förstod det för det var så skönt. Kvällen kändes ungefär som en sommarkväll och det är ofattbart att kunna vara ute på kvällen utan att ta på sig. Det är ju bara april så nu verkar det komma svalare luft framöver. Mycket har börjat grönska så jag hoppas det klarar sig.
 
Tyvärr har jag varit tvungen att jobba en del inne idag. Har ringt och skickat beställningar inför årets start av matvandringar och så blir det premiäröppet i gårdsbutiken den 10:e maj. Det är butiken som ställer till det för det är jättesvårt att veta hur mycket som kommer gå åt där. Kommer det en kund eller massor? Kommer väl lära mig varefter.
 
 

Städtant

Nästa helg ska jag ha ett mamma-barnridläger så nu gäller det att förbereda allt. Idag ägnade jag mig åt den sista putsen i Nergården. Det är ett stort hus så även om det inte är en massa att plocka undan som det blir i ett privat hem så tar det många timmar i anspråk.
 
En tråkig sak hände på eftermiddagen. En av de två kycklingarna dog. Jag märkte i morse att den inte verkade kry och betedde sig vingligt. Den andra hängde med sin mamma ut på premiärturen och nu på kvällen hade hönan bestämt sig för att sitta på pinne och sova. Jag letade oroligt efter kycklingen för det blir nog en kall natt. Det visade sig att den också lyckats ta sig ända upp på den högsta pinnen och där satt den inkrupen i sin mammas fjäderdräkt. Så himla gulligt!

Väginspektion

Jag har tillsammans med en granne tagit på mig ansvaret för att göra en inspektion av vår väg. Det är eftersatta diken mm så vi åkte runt idag och inspekterade och ska göra en planering över vilket vägavsnitt som ska åtgärdas först.
 
Tillbaka på gården åkte jag runt och rättade till stängsel. Det behövs alltid efter vintern och innan man vågar släppa ut djuren i hagen. När det var klart fick Grattisgänget komma ut på bete och Bouchette och Dominans också fast i en annan hage. Så här nöjda såg hästarna ut när de fick grönt gräs under fötterna
 
 

Lurade honom

Musseron har alltid varit nästan omöjlig att avmaska eller ge medicin i munnen. Först är det en kamp att få in det och lyckas man med det så vet jag inte hur han bär sig åt men han spottar till och där ligger medicinen på golvet. Den här gången bytte jag taktik. Genom att spruta avmaskingsmedlet i en hink och sedan blanda det med befor och lite vatten och låta det stå en stund och gotta till sig så lyckades jag lura Musseron som glatt mumsade i sig.
 
 

Så mycket att göra

Det är välidgt mycket att göra på gården just nu. Med det fina vädret har det blivit akut att ordna till hagarna och flytta hästar. I dag fick jag hem avmaskningsmedel så nu kan jag förbereda så att de inte tar med sig ev maskar ut på betet.
 
Jag började även att köra ut lite bord och dy till de olika stoppen på matvandringen. När jag gjorde det kände jag inspirationen för att komma igång för säsongen. Det ska bli så roligt. Jag hann även prata med några av mina producenter och nu börjar det bli dags att göra en inköpslista. I morgon kommer min kaffeleverantör och ska förevisa några av sina teer.
 
Nu har det torkat upp så mycket så jag kunde ta fyrhjulingen och åka runt och städa upp efter bygget av alla spångar. Det blev nästan en hela kärra med träspill. På vägen var jag bara tvungen att ta några bilder på vårtecken som gör en glad.
 
Gulsippor i överflöd i slänten
 
 Påfågelsöga - en av våra praktfjärilar. Kul att komma så nära med kameran.

Nu växer det

Vilket härligt påskväder. På bara några dagar har det blivit så grönt och björkarna har slagit ut. Med besök av dottern har det blivit några skogspromenader och inspektion av markerna. Miljon och Bilbo har fått börja invänjningen  att gå och beta. De släpps i gunghagen 2 timmar varje dag. Snacka om lyckliga hästar. Kommande dagar ska jag kolla lite stängsel och laga så ska även de andra får gå ut på bete.
 
Miljon rullar runt och njuter men Bilbo tänker bara på mat
 
På eftermiddagen började vi med att förbättra bryggan. Det har helt plötsligt blivit mycket lägre vattenstånd så det var tur att vi gick ner till sjön och flyttade båten för den höll på att fastna i botten..
 
 

Glad Påsk

Miljon är bra från sin hovböld och är nu lycklig i hagen igen. För att inte tala om Bilbo. Han såg så ensam ut de dagar som Miljon stod inne i boxen.
 
Bilbo glad igen
 
De sista dagarna har jag ägnat lite tid åt att fylla min odlingsbänk med material. Det har blivit många tunga kärror bl a från gödselstacken. Nu är allt klart så i morgon blir det dags för lite grönsaksfrön.
 
I går hade vi goda vänner här på middag. Jag ägnade en stor del av dagen åt att göra lite olika rätter. Lite extra påskinspirerat med förrätt med matjesill, gubbröra och en omelettrulle med god fyllning. Allt med ägg förstås.
 
 
I dag på påskafton blev det så varmt och skönt. Monterade upp en diskbänk i Gårdsbutiken och satte upp en hylla.
 
 

Förtroende

Varje dag tar jag in Dominans i stallet för tränsträning och så får han extra foder för han är lite tunn. Nu tränar jag på att ta honom först ur hagen och sedan hämta Bouchette. Likadant när jag leder ut, först Bouchette och sedan Dominans. Allt för att han lära sig att inte hetsa upp sig när han får göra saker på egen hand och att det inte är farligt att vara i stallet själv en stund. I dag märktes det tydligt att han helt accepterat bettet i munnen. Han har lagt det perfekt där inne i munnen. När jag tog av tränset öppnade han inte ens munnen utan verkade väldigt tillfreds med det hela. Duktig kille!
 
Vi hade avloppstömning på eftermiddagen och jag fick resa upp några stolpar som ramlat efter chauffören. Dominans kom upp i hagen. Först märktes det att han saknade Bouchette men sedan tyckte han att jag var ett lika bra sällskap och slog följe med mig när jag strosade iväg. Man riktigt känner att han är helt trygg i min närvaro.
 
 

Räckesregler

Vägbron som ligger i vår gräns ägs av vår vägförening. Jag har tagit på mig uppdraget att undersöka lite inför en del reparationer som behöver göras på bron. Det är en fin liten träbro så jag fick värsta chocken när Trafikverket informerade mig om att ska vi göra om något måste vi byta till ett EU-godkänt räcke. Då pratar vi om sådana som finns på motorvägarna - alltså stål. Dessutom kunde ju någon gå över bron och då måste räcket vara 1,20 m högt. Tänk er själva så förfulande och hemskt på en gammal träbro och hur ska det fästas för att bli stadigt. Går nog inte. Jag ringde därför till Länsstyrelsen i dag för att diskutera med dem om det går att få dispens av kulturmiljöskäl. Pratade med en oehört trevlig och sympatisk kvinna som dessutom hade besökt vår gård en gång för länge sedan och hon kom fortfarande ihåg hur vackra hagmarkerna var och den fina miljön vid bron. Nu har jag skickat lite bilder till henne så ska hon ta en diskussion med länsantikvarien. Det blir spännande att se vad de kommer fram till.
 
 

Skrynkliga fingrar

Satte igång efter frukosten med att torka av och göra alla hyllor och bord rena som ska användas i Gårdsbutiken. De har stått på förvaring där inne under vintern så det var mycket damm och smuts att torka bort. Fick gå till stallet många gånger och hämta nytt rent varmvatten. Efter allt slabb var fingrarna riktigt skrynkliga och man känner att vattnet torkat ut huden.
 
Miljon har fått en hovböld så hovslagaren kom under förmiddagen och skar upp den. Nu står han inne med ett jodopaxbandage. Det blir några tråkiga dagar för honom innan han får gå ut igen.
 
Dagen avslutades med en stund i sadeln på Bouchette. Hon tyckte det var jätteläbbigt att gå in på ridbanan då det låg en massa saker utanför boden som inte brukar vara där annars. Hon gick och sneglade på allt ganska många varv men sedan släppte det och vi tränade på lydnad och mjukhet.
 
 

Snickeri

Genom att jag jobbat ihop med snickaren över en vecka har jag faktiskt skaffat mig en del nya kunskaper så idag byggde jag på egen hand en lång odlingsbänk. I den ska jag så en massa olika grönsaksfrön. Ramen är nu klar så i morgon ska jag börja fylla den. Först blir det tidningspapper, sedan kvistar och på det material från gödselhögen + jord att så i.
 
 

Storstädning

Nu förvandlar jag hinderhuset till vår gårdsbutik. Startade med att lyfta ut allt som fanns där inne och sedan var det storstädning som gällde. Golvet är ju av småsten och på det har det blåst in mängder med löv under årens lopp. Dessutom har vi förvarat lite isolering i huset och mössen hade lyckats sprida små bitar nästan överallt. Det fick bli grovdammsugaren och det fungerade riktigt bra. Det gällde att inte ha för kraftigt sug för då åkte stenarna med och fastnade i röret och det ville jag ju naturligtvis inte. Jag tror jag dammsugit under minst fyra timmar under dagen och då är det fortfarande inte färdigt. Otroligt tidsödande men fint blir det.
 
Vi monterar även brädor längs golvet för att göra huset tätt så mössen håller sig utanför framöver. Det sista jag gjorde innan kvällen var att spola vatten i ena halvan. Allt damm från ridbanan har spritt sig på golvet och med vatten räknar jag med att dammet sjunker ner under. Vi får se i morgon när det torkat om det fungerade.

Vi tränar

Jag läste ett så bra tips på en blogg om bästa sättet att vänja en häst att ha bett i munnen. Hon skrev att om man ger  dem ett foder som inte är stråfoder och de samtidigt har bettet i munnen så kommer de själv på att placera bettet på bästa plats för att helt enkelt klara av att äta. Lägger hästen tungan över bettet så kan den inte äta så därför förebygger man det på det här sättet.
 
I dag var det dags för Dominans att prova. Redan igår fick han smaka på bettet men då såg jag att det var alldeles för brett för honom så idag hade jag tagit ett annat som var två storlekar mindre. Det hängde lite långt ned i munnen på honom men det verkade inte störa för han mumsade nästan omgående i sig sin lusernpellets och verkade inte bry sig så mycket om bettet. Precis som med allt annat med honom verkar det bli helt okomplicerat med inväjningen.
 
 

Artikel om Rocklösa

I förra veckan blev jag intervjuad av en journalist på tidningen ATL. Det är en av de största lantbrukstidningarna. De gjorde ett reportage om "Väx med skogen". Ett projekt där man kan söka pengar för att utveckla sina idéer på landsbygden. Det blev en trevlig artikel och t o m Bilbo kom med på bild.
 
 
 
 

E-handel

På kursen jag var på idag fick vi lära oss om e-handel och vad man ska tänka på om man vill ha en webshop. Det var en bra föreläsare som tog med många exempel. Jag har inte tänkt i sådana banor för jag har ju inte den typen av produkter men fick ändå en idé om att ev använda det som en boknings- och betalningssystem för matvandringarna. Just nu använder jag ett bokningsformulär men måste sedan skicka en faktura och bevaka att pengarna kommer in. Det får vara så i år men på sikt kanske det andra skulle vara användbart.
 
 

Sista byggdagen

I dag var min sista byggdag ihop med den inhyrda snickaren. I småregn gjorde vi klart det sista projektet - en liten toa ute i hagen. Nu ska alla som följer med på matvandringen kunna gå på toaletten även under själva vandringen. Det kommer nog uppskattas av många. Toaletten står i så vacker miljö så det kommer vara en fröjd att stå i kö och vänta på sin tur.
 
Efter dagens arbete åkte jag till massören och fick en genomgång i kroppen. Skönt för trötta muskler som jobbat hårt och burit tungt den sista veckan.

Hårda dagar

Nu är det hårdkörning. Varje dag börjar tidigt för snickaren kommer redan kl sju och då är det full rulle. Det snickras och byggs och jag servar så mycket jag hinner. Min uppgift är att köra ut allt material t ex. I går och idag har det varit stora och enormt tunga långa plankor. Efter ett tag känns det som att man knappt orkar lyfta ens det lättaste. Jag kör med fyrhjuling och timmersläpet men ändå är vissa brädor så långa så det blir lite obalans. Mitt uppdrag är även att kapa till i rätta längder och så kör jag skruvdragaren allt vad jag hinner. Jag som i stort sett aldrig jobbat med en sådan tidigare börjar nu känna mig lite mer hemma med den. Klart enklast är att skruva neråt. Just nu är det långa skruvar på 1 dm som ska i. Byggena går snabbt framåt och jag är väldigt nöjd med resultatet. Killen jag lejer är väldigt duktig. Han kommer från Farmartjänst. Jag rekommenderar verkligen att använda dem. Jag har läst tidigare om att de är mycket populära som arbetskraft då det är bönder som är vana att jobba hårt, lösa problem och inte slappar bort dagarna med långa pauser. Allt det stämmer verklingen in på min hjälp.
 
 
Vårt tranpar är mycket irriterade på att vi håller på där de vill vara och trumpetar ilsket när de är tvungna att flytta på sig.

RSS 2.0