Nytt tak

Nu är det dags för att använda de pengarna jag fick från skogsstyrelsen till att förbättra Matvandringen. I dag var två killar ute och vi gick runt och pratade om vad som skulle göras. Det är en väldig översvämning av ån så allt som ska göras just där får vänta några månader så att vattnet hinner rinna bort. Däremot ska det byggas ett utkikstorn, ett tak och stättor samt toalett.
 
Första projektet blir ett bättre tak på det som ska bli vår lilla Gårdsbutik.
 
Det här var ett rejält utsiktstorn men vårt blir nog av en mindre och lite enklare modell.

Bilar ska fungera

Det blev en riktigt tidig morgon i dag då jag skulle iväg på kurs till Nyköping. Det var extra mycket att hinna med då jag var tvungen att ställa in Miljon i stallet eftersom hovslagaren skulle komma under dagen och slå på en tappsko.
 
Miljon hade tappat en sko
 
Jag hade bestämt träff med en kompis nere i samhället så att vi kunde samåka. Med lite marginal gick jag ner till bilen i "snyggkläder" för att åka iväg. Vred om nyckeln i bilen och inget hände. Helt död. Inte kul när man har bråttom. Släpade ut ett batteri och provade igenom ett antal kablar som inte visade sig fungera men tillslut så gick strömmen över och bilen hostade igång. Med gasen i botten och lite extra hastighet så hann vi nästan fram i tid i alla fall. Jag parkerade bilen med motorhuven utåt så jag skulle kunna få hjälp om den inte hade gått igång på eftermiddagen. Nu fungerade allt så det gick bra ändå.

Spännande besök

I dag har jag börjat boka in studiebesök hos olika matproducenter. Har hittat några nya som jag tror har spännande produkter att bidra med. Det är roligt att förnya sig lite så de som kommer tillbaka får prova lite nytt.
 
Det börjar nu bokas en del på datumen jag lagt ut. Än så länge finns det gott om platser men är det något speciellt datum man gått och siktat in sig på så är det nog snart dags att göra en bokning så att platserna inte försvinner.
 
Det här är årets datum där vem som helst kan boka in sig. Är man en större grupp kan man även välja ett eget datum.

MATVANDRINGAR

Guidning på

 Svenska                                 Tyska

 17 maj                                      15 maj

25 maj                                      24 maj

31 maj

8 juni                                        6 juni

25 juni                                      15 juni

12 juli                                       10 juli

22 juli                                       24 juli

10 augusti                                 8 augusti

23 augusti                                21 augusti

7 september

20 september


En liten markering

För drygt en vecka sedan var Chassi ordentligt halt och idag var det bara en liten markering kvar. I övrigt var hon frisk och fick t o m kommentaren mycket bra när det gällde uppförande och hanterbarhet vid veterinärbesiktningen. Det är ju världens trevligaste häst att ha och göra med. Det allra roligaste är att hon kommer komma till en superbra familj. Nu avvaktar vi tills de får sin stallplats så de kan komma och hämta henne.
 
Chassi
 
I dag slog också våren till med full kraft. Så varmt så jackan åkte av. Solen sken, fåglarna sjöng och jag såg ett svanpar nere vid sjön. Isen har spruckit upp så nu finns det stora öppna vakar för dem att simma i. Det lär väl komma många bakslag innan våren är här på riktigt för inte kan den starta redan i februari.

En ny period

Så var då ett fantastiskt OS slut. Det kommer kännas lite tomt i morgon när inget spännande idrottsevenmang går av stapeln. Nu blir det att köra hårt med arbetet i stället. Det är dags att åka runt till olika matproducenter - både nya och gamla - och se vad jag ska ha med på årets matvandringar. Det blir spännande.
 
I morgon ska även Chassi veterinärbesiktigas. Köparen vill ju att det ska ske innan köpet. Vi får hålla tummarna att det inte är något. Som jag skrev tidigare blev hon halt för någon vecka sedan. Troligtvis var det av skon som lossnat lite och viridit sig men man kan ju inte vara helt säker. Jag longerade henne idag och då såg det bra ut.
 
 

Läsvärt

Tre härliga böcker har jag nu bredvid sängen som jag läser. Alla har jag lånat på biblioteket. Den första heter "Sörmländska äpplen". Intressant historia om alla olika äppelsorter som finns i landskapet och lite allmän fakta om äpplen.
 
Nästa som jag nu har läst ut är "Ett sötare blod" av Ann Fernholm. Läs den! Författaren är vetenskapsjournalist och med rejäl utbildning så hon vet vad hon pratar om. Det här är en bok som troligtvis kommer öppna ögonen och förändra de flestas liv.
 
Den jag nu ska fördjupa mig i när jag går och lägger mig är "Gourmetträdgården". Härligt inspirerande bok om odling och tips på olika roliga sorter att odla. I går innan jag somnade handlade det om olika pumpor. Nu längtar jag riktigt till sängen och att få fortsätta.
 
 

Läger även i år

Jag säger att jag ska sluta ha ridläger men så är det så många som anmäler att de vill komma så då har jag lite svårt att stå emot. Ett läger är nu fullt och det kommer gå av stapeln i början på maj under tre heldagar. Jag håller nu även på att se om jag kan få ihop ett gäng under en helg i april. Det blir då ett läger med självhushåll. Är du sugen på att vara med på ett mamma-barnläger så går det bra att skicka en intresseanmälan. Det blir ett litet mysigt läger med 6-7 deltagare.
 
 

Dominans som liten

Vilka underbara bilder jag hittade idag.
 
Dominans någon dag gammal tillsammans med sin mamma Domina
 
Rörelseträning från första stund
 

Typiskt hästar

Nu har vi en spekulant på Chassi och vad tror ni händer då? Jo, helt plötsligt är hon halt på ett ben. Är det inte märkligt att det händer just nu med tanke på att hon aldrig varit halt på de 6 år hon har bott hos oss. Efter lite letande upptäckte jag en sko som glappar och msstänker att det kan kommit in något litet gruskorn som kan ligga och skava. Värmen i benet har gått tillbaka och nu går jag bara och väntar på att hovslagaren ska
komma.
 
Jag har varit med om flera gånger att hästar just när man ska åka och provrida eller jag själv ska visa en häst så händer just sådana saker som att de inte är fräscha. Jag undrar om de gör så för att de inte vill ha några förändringar?
 
Vår vackra Chassi
 

Kostens betydelse

Det här brevet hade läkaren Andreas Eenfeldt  som kallar sig för Kostdoktorn fått. Läs och förundras. Visst är det härligt och tack vare kosten slipper hon skära i sina organ och göra en magsäcksoperation. Det jag tycker är viktigt i texten är även att hon nämner att hon fick stöd och tips av en kompis som redan åt LCHF.
 
Vill du bättra på din hälsa eller vet någon annan som behöver hjälp så går det bra att boka in sig på kostrådgivning här på Rocklösa. Jag har i flera år varit lic. kostrådgivare med inriktning på lågkolhydratkost (LCHF). Just att ha en coach och ett stöd vid förändringen är det som oftast gör skillnad. Välkommen att höra av dig.
 
Här kommer hennes underbara berättelse.
 

Hej,

Jag har bantat med allt.. soppor, viktväktarna mm…. När vågen visade 120 kg hade jag redan gett upp… började söka och googla på magsäcksoperationer. Då började ett par vänner till mig äta lchf. Min ena vän tyckte jag skulle testa och gav mig tips och förslag. Sa vad jag skulle handla hem och vad jag kunde äta.

Slutet av februari 2012 började jag äta lchf-kost. Jag var väldigt skeptisk till att äta fett och gå ner i vikt!? Min kompis hade då ätit lchf i snart 2 månader och hon blev min coach.

I december samma år uppnådde jag mitt mål; 80 kg! Jag hade utan att träna eller ansträngt mig, gått ner 40 kg på 10 månader av att äta god mat!

Nu har det gått ytterligare 1 år och nya målet är att få fastare kropp och hålla vikten. Väger fortfarande 80 kg, tränar 5 gånger i veckan och jag älskar min nya livsstil som lchf:are :)

Mvh. Linda Börjes


Städa

Vilken rysare det var på OS-TV:n idag. Vem kunde tro att Kalla skulle kunna hämta upp 26 sekunder på 5 km, gå om och ta guld. Imponerande!
 
Jag har kommit på världens bästa sysselsättning när man samtidigt vill se på OS. Jag tar med mig olika högar av allt som samlats på skrivbordet och sitter och sorterar. Nu är skrivbordet helt rent och den känslan är så härlig så nu vill jag mest sitta där och njuta.
 
En annan perfekt sysselsättning framför TV:n är att klä om mina stolar i Nergården. Jag tar med mig en dyna och har den i knät. Sitter sedan först och bänder upp alla nitar med en liten skruvmejsel, därefter drar jag ur dem med en tång. Sedan klipper jag ut en bit från mitt nya tyg och så återstår att spänna och hålla för att sätta i nya nitar. Det frestar på händerna en del så det blir en klar då och då.
 
 

Årets ryck

I dag har jag varvat OS-tittande med att röja på mitt skrivbord. Det är perfekt att ta med sig högarna och hålla till framför TV:n. Då kan man titta när man vill och i övrigt jobba samtidigt som man lyssnar.
 
Skrivbordet börjar snart se riktigt OK ut. Det hinner samlas mycket på det under ett år. Mitt problem är att jag har lite för lite utrymme för lådor och fack där jag skulle kunna sortera in det på en gång. Jag har nu när jag gått igenom allt försökt att stoppa det som hör ihop i lite olika mappar. De tar inte så stor plats men ändå blir det lättare att hitta. Ett fynd gjorde jag i all städning. Jag hittade en hel artikel om Dominans pappa, Don Primero. Han finns inte längre, tror han blev 25 år. Han ligger fortfarande i topp när de rangordnar vilka hingstar som är bäst. Här kommer en bild.
 
 

Göra-lista

Så otroligt mycket mer effektiv man blir när man skriver ner det som ska göras på en lista. Det där att få stryka det ena efter det andra triggar åtminstone mig till att få mera gjort. Ändå är det så svårt att använda sig av det dagligen. Märkligt!
 
I går eftermiddag tänkte jag att jag skulle skriva ner några viktiga punkter så jag inte glömde något. Det tog inte lång stund så var alla utom en överstrukna och gjorda. Senast jag skrev lista var nog före jul. Nu ska jag försöka bättra mig lite och göra några punkter för varje dag.
 
Det som står först på listan inför morgondagen är att ringa en veterinärmottagning för att kolla ett pris.
 
 

Bokfrossa

Nu har jag fått erbjudanden från tre olika firmor att förboka årets reaböcker. Har just suttit och botaniserat runt i allt som finns. Jag har skrivit ner på lappar de jag är intresserad av från respektive ställe. Ibland har de samma men det mesta är olika. Jag har läst under rubrikerna mat, hälsa, natur och hobby. Än så länge har jag 10 olika titlar nedskrivna. Två av böckerna har jag redan läst men de är så bra så jag vill äga ett eget exemplar.
 
Ett tips till er som gillar LCHF-mat är att köpa Birgitta Höglunds bok Grillmat. Den kostar bara 55:- på Bokus. Höglund brukar ha helt fantastiska recept som hon delar med sig av.

Kul möte

Vad mycket spännande som alltid händer. Härom dagen fick jag ett meddelande på datorn om en granne några km bort som ville komma i kontakt med mig. Hon har inte bott här så länge men var intresserad av ett möte med anledning av att jag är utbildad kostrådgivare. Dessutom går hon just nu en utbildning för landsbygdskvinnor. Det är en utbildning som jag gått tidigare så det var ju lite kul.
 
Vi gjorde upp i går om att hon skulle komma hit till Rocklösa för ett möte. Jag visade runt lite och sedan satt vi och pratade och utbytte lite information och började att lära känna varandra. Hon har en väldigt intressant affärsidé som bl a handlar om kostutbildning så där hade vi lite beröringspunkter. Hon blev också väldigt intresserad av att i framtiden kanske hyra in sig i Nergården med sina utbildningar.
 
Resten av dagen ägnade jag åt en del arbete med djuren och foder samt lite OS-tittande.
 
 

Visning

I dag var det en familj här och provred Chassi som jag har ute på annons. Det var verkligen en duktig liten ryttarinna. Det är sällan man set ett barn på 10 år som är så stadig i sin sits och sin hand. Chassi trivdes väldigt bra så nu är jag väldigt nyfiken på att höra om de föll för henne.
 
 

OS-dags

Nu kommer några härliga veckor. Jag gillar vintersporter väldigt mycket. Allra bäst är skidskytte, sedan slalom och ibland längdåkning när det går bra för svenskarna för då är det spännande. Redan i morgon blir det många härliga timmar vid TV:n. Konståkning är också en höjdare och det brukar ju ta många timmar i anspråk. Det är lite som en dressyrtävling då varje ekipage är på banan länge.
 
Härlig blir det!

Alla är vi viktiga

Alla man pratar med tycker att vår miljö är viktig men sedan är det få som handlar därefter. Dessutom tycker jag det är märkligt att man inte försöker skaffa sig lite kunskap så man kan göra bra och genomtänkta val.
 
Nyköping hamnade i media häromdagen då LRF grillade hamburgare som de bjöd på. De stod utanför en skola. Just den dagen var en s k köttfri dag. Det har poliikerna bestämt att det ska vara. LRF ville väcka debatt om att det faktiskt är viktigare att vi väljer svenskt även om det är kött för då blir miljöpåverkan mycket mindre än om vi äter soja, ris och majs som odlats med konstgödning och sedan transporterats långt. Här i Sverige har vi de perfekta markerna för köttuppfödning som inte går att använda till något annat. Lever djuren bara på gräs och med Sveriges hårda relger på djuromsorg så kan vi inte välja bättre om vi vill bidra till miljön och hålla vårt vackra landskap öppet.
 
Samma dag hade vår tidning en artikel om hur växtätare skapar artrikedom. Forskare har i studier funnit att så snart en växt tenderar att bli fullständigt dominant och börjar bilda stora monokulturer sprides dess naturliga fiender - svampar och insekter - mycket snabbare och utplånar snabbt hela bestånd av växten. På det viset ökar artrikedomen. Studien åskådliggör problemen som uppstår med alla monokulturer. Människans JÄTTELIKA odlingar med vete, majs, ris och andra grödor är talande exempel. De innebär dukat bord för skadeinsekter och svampar, som måste bekämpas kontinuerilgt med gifter om de inte ska äta upp allting vi odlar.
 
Så tänk dig för när du gör dina val. Konsumenterna avgör framtiden för svenskt jordbruk.
 
 

Farväl

Idag har vi tagit farväl av en av våra hästar. Det var dags för Elin att flytta till de evigt gröna ängarna. Det känns mycket sorgligt för hon har varit en så underbar ponny under den tid hon bott hos oss. Elin kom till Rocklösa när hon var 23 år och har hunnit bo här i 6 år. Hon blev altlså 29 år vilket är väldigt mycket. Trots sin ålder var hon alltid lika pigg, ibland för pigg. Det är många av mina medhjälpare som blivit riktigt svettiga när de lett de mindre barnen på hennes rygg.
 
Elin var helt underbar att rida och så otroligt välutbildad. Kunde man rida hyfsat var hon som en dröm. Elin tävlade som yngre svår hoppning, dressyr på hög nivå och tog en silvermedalj och en bronsmedalj i SM fälttävlan. Det är få ponnyer som har varit så framgångsrika. Eftersom hon alltid var så smidig att hålla på med och leda var hon populär även hos de som inte kunde så mycket om hästar.
 
Vi kommer sakna Elin mycket. Hon lämnade oss p g a obotlig kraftig hälta.
 
 
 

Hemma igen

Nu är jag hemma igen och det ska bli en del blogginlägg framöver. Jag har varit och hälsat på mitt barnbarn nere i Malmö. Det är lustigt för det är som att färdas mellan två världar. Nu när jag är tillbaka igen upptäckte jag att jag helt kommit av mig. Här satt jag i godan ro på kvällen och så började jag tänka på läggdags och sängen. Går ner för att släppa ut en katt och då kommer jag på det - jag har glömt att ge hästarna sitt kvällsfoder. Alla rutiner med djuren sitter normalt sett i ryggmärgen. Uppenbarligen är det svårt att kliva tillbaka in i det inrutade arbetslivet igen efter att bara varit här och nu i Skåne.
 
Bouchette blev nöjd när maten äntligen kom.

RSS 2.0