Spännande lektion

Jag avslutade dagen med att hålla ridlektion för två av mina elever. Det var en dag när det blev så där härlgit, wow. Den vuxna eleven red Bouchette. I ena varvet gick det så bra hela tiden men så fort vi bytte varv så knölade det till sig. Men så hände något när ekipaget följde fyrkantsspåret efter att försökt på A-volten. Därefter var det inga som helst problem längre och hästen började gå riktigt fint. Hur blev det så?
 
Ryttaren lyckades helt enkelt hålla in yttersidan och fick hästen i balans. När det väl skett var det inga som helst problem längre att rida på volt. Här kan man tala om att knäcka koden. Kul!
 
Bouchette

Solen

Igår när jag åkte ner till affären blev jag plötsligt så glad och verkligen njöt. Framför mig lyste himlen så blå och solen sken. Jag bara kände hur härligt det var. Det var då jag insåg att så här reagerar man bara på något som man saknat länge. Är ni fler som känner så? September som brukar vara så vacker har mest bjudit på regn och mer regn och ännu mer regn. Det går nästan inte att gå på gärdena. Jag önskar verkligen att oktober blir en kanonmånad.
 
 

Allt har en förklaring

När veterinären var ute senast gick vi igenom flera av hästarna och såg hur de rörde sig. Eftersom jag tänker sälja Henry så gjorde vi en lite noggrannare undersökning av honom. Redan när det första benet böjdes visade han hälta så därför avbröt vi och jag bokade en tid på kliniken i stället. I dag var det dags att åka iväg. Vi var där i tid men fick vänta en stund på vår tur. Henry skötte sig så fint när jag lastade och var hur smidig som helst hela tiden. Vi fick börja med att springa på rakt spår och sedan longerades han. Det syntes ingen hälta alls. Därefter var det dags för böjprov. Oj, oj, oj. Han blev rejält halt vid högt böjprov fram. Det satt dessutom i ett bra tag. Även andra frambenet var det reaktion på.så efter röntgen som inte visade något fel så blev han sprutad i lederna. Nu ska vi tillbaka om fjorton dagar och se om det har bättrat sig.
 
Henry har varit så ovillig vid ridning så nu fick det sin förklaring.
 
När vi kom tillbaka körde jag honom direkt till hans hage och kompisarna. Henry blev så lycklig. Han sprang omkring och hoppade och visade sin glädje. De andra stod bara vid grinden och tittade på.
 

Rymmare

Jag startade morgonen med att tempa Musseron. Idag var första dagen som han var feberfri. Sedan medicinerade  jag Bilbo matade alla fåglarna och for iväg på kurs i Gnesta. Det var första dagen på Gnestas företagsutveckling. En heldag med bra kursledare.
 
När jag kom hem med bilen körde en annan bil in på gårdsplanen precis före mig. Det visade sig att hon sett några av mina hästar på rymmen borta på Börsnäs. Full fart upp och byta kläder, ge lite  mat till djuren på gården och så ta bilen bort till rymmarna. Det var Mulle och Henry som roat sig med att springa på vägen och in på en tomt. Jag tog tillbaka dem och stoppade in dem i hagen igen.  Det tog inte lång stund så var Mulle på vägen igen. Då insåg jag att elen i staketet inte verkade fungera. Var runt och letade fel. Konstigt nog hade det lossnat på ett ställe. Inget som kan hända utan människors medverkan. Tyvärr hjälpte det inte att jag satte ihop det. Det verkde vara överföringsledningen som går i en vägtrumma som gått av. Det slutade med att jag fick flytta fem ponnyer till en ny hage där det fanns mer bete. Nu stannar de nog där i alla fall några dagar. Ska försöka laga felet i helgen.
 
Mulle är alldeles för smart

Sticksår

Nu börjar jag bli lite trött på skadade hästar. Den här gången är det Musseron som råkat ut för något. Det började med att jag såg att han haltade när vi bytte hage. Först såg jag blod på hoven men det visade sig att såret satt på bog/bringa. Det var inte stort men djupt. Det verkade vara något vasst som han stuckit sig på. Undrar bara vad? De har gått i den hagen i massor med år tidigare utan några skador.
 
Igår såg Musseron inte ut att vara så störd av såret men idag ville han inte stötta på benet. Jag tog tempen 39,2 på honom i hagen och mailade info till min veterinär med några bilder. Fick order om att omedelbart sätta in penicillin och smärtstillande. Som tur var hade jag lite kvar från en tidigare behandling så att jag kunde komma igång direkt. Det man är rädd för är att infektionen ska gå in i leden och då kan prognosen vara väldigt dålig. Nu håller vi tummarna för att det inte är fullt så allvarligt. I morgon måste antagligen veterinären komma ut och titta på såret.
 

Svamp med lukt

Var bara tvungen att gå en liten svamprunda idag. Det är så skön avkoppling och det är så mycket svamp just nu så det är extra roligt. Jag plockade några nya sorter och så hittade jag en marsipankremla. Som ni hör på namnet så luktar den marsipan. En härlig doft. Tyvärr så är den oätlig men lukten gör en glad ändå. Nästa luktsvamp var en kokosriska. En härlig doft det med men den är inte lika ovanlig. Sedan hittade jag en grupp med mandelriskor. En av mina favoritsvampar. Den luktar skaldjur så det står härliga till. När man tagit i svampen biter lukten sig riktigt fast i huden.
 
Jag hade två mål med dagens promenad, fläckkantareller och scharlakansvaxing. Den förstnämnda var det bara ett fåtal av men den andra fanns det helt plötsligt stora härliga exemplar av. För fem dagar sedan var jag ute på samma plats och då fanns det inga. Nu ska jag koka ur vattnet och stoppa allt i frysen. I morgon blir det en kantarellpromenad för jag såg en massa fina på ett ställe.

Intensivt läger

Det har varit två bra dagar med vårt lägergäng. Det blev inte så hemskt väder som man kunde tro när man såg väderprognosen. Mesta tiden klarade vi oss utan regn under lördagen men natten innan vräkte det ner så det är riktigt plaskigt i markerna. Alla barn var 9 år denna gång och det var många mammor som inte hade någon ridrutin alls. Första dagen är alltid lite rörig när ingen kan rutinerna men på söndagen känns det alltid så lugnt. Alla vet vad de ska göra, de är bekanta med sin häst och allt flyter på på ett helt annat sätt.
 
Våra deltagare bodde med självhushåll men trots det blev det långa arbetsdagar för mig med mycket tid i stallet. Tänk att tiden alltid går så fort. Min medhjälpare hade en app i sin telefon så hon mätte hur mycket hon gick under dagarna. Jag går ju oftast ännu mer eftersom jag är på ridbanan dubbla pass. Det visade sig att jag knallar ca 2-2,5 mil om dagen. Det trodde jag aldrig. Kul att det går mäta. Bättre träning kan man inte få. Lågintensiv och är det något vi människor är skapta för så är det att gå. Det var otroligt skönt att sjunka ner i en fåtölj nu på kvällen. Förutom att alla var nöjda med lägerhelgen och att vi har haft mycket trevligt så är tillfredsställensen extra stor nu när jag vet nyttighetsfaktorn också.
 
Miljard reds den här gången av en 9-åring

Regnet öser ner

Efter en solig och härlig dag så öser nu regnet ner och vi har just startat upp ett nytt mamma-barnläger. Först sa det att det skulle bli fint i helgen sedan ändrade de sig och nu ska det bli regn i morgon. Duggregn går an men vi vill inte ha blåst och inte att det regnar så mycket som just nu.
 
Den här gången är ridlägret med självhushåll. Det känns nästan inte som man jobbar när man inte ska fixa mat till alla deltagarna. Fördelen är att jag hinner vara med mera i stallet i stället. Det är roligt för där hinner man samtala så mycket och stötta i deras utveckling till bättre hästkunskaper i umgänget med hästen.
 
Det ska bli riktigt roligt att komma igång i morgon. Det är nio deltagarae så nästan alla hästar får göra en insats.
 
Både Grattis och Totte ska vara med

Miljard till salu

Nu är det dags att se om vi hittar en köpare till våran jättetalang Miljard. Han har haft en riktigt skön sommarvila men behöver nu komma igång igen. På måndag ska jag åka med honom till Maria som har Miljon på foder. Hon ska rida Miljard ett pass så att jag kan filma för att visa spekulanterna hur fin han är. Det blir inte så lätt för Maria som inte känner honom att få ut det bästa men hon är duktig så det kommer nog bli bra ändå.
 
 
 
I dag tog jag in Miljard för att frisera till honom lite. Manen har blivit riktigt lång under sommaren. Jag brukar inte klippa hästarna då för det är skönt för dem att ha lite skydd mot alla insekter. Med lite kortare man och lite borstning så ser han riktigt fin ut. Bara lite rund om magen efter allt gott gräs.

Den perfekta

Jag bestämde mig idag för att Mullegänget skulle bli kvar på Rocklösa. Hade först tänkt leda tillbaka dem till hagen på Börsnäs men eftersom jag har läger till helgen så är det mer praktiskt att de är hemma.
 
Innan jag släppte dem på Golfbanan så tog jag en runda med svampkorgen. Det brukar växa många olika sorters vaxingar och jag tänkte jag skulle se hur många sorter det fanns.
 
 
Det blev även en del matsvamp plockad för jag hittade både guldkremla, ängsvaxing och scharlakansvaxing.
 
Röda härliga scaharlakanvaxingar
 
På väg tillbaka fann jag den perfekta svampen. Har ni sett så vacker den är? Röd flugsvamp är vår mest avbildade svamp.
 

Bilbos hovar

Veterinären har tittat på Bilbo i dag igen. Han har fortfarande feber och är tjock i bakbenen. Jag fick gå en liten bit med honom för att visa hur han rörde på sig. Han sätter ner hovarna så försiktigt men det har blivit lite bättre sen i fredags. Han får smärtstillande och inflammationsdämpande varje dag. Nu ska jag gå några minuter varje dag med honom på så mjukt underlag som möjligt. Han behöver röra på sig för att få ner svullnaden i bakbenen.
 
 

Nya skor

Den här dagen har gått åt till att serva hovslagaren. Fem hästar gick på Börsnäs så det blev tre vändor dit för att hämta hem dem. Sedan tar det tid och det gäller att planera för de som ska hämtas på Rocklösa också. Det blåste kraftigt på eftermiddagen så vissa blev ganska upphetsade när jag skulle leda dem. Dominans tog jag ihop med Rasmus men det visade sig att Dominans hade så mycket respekt för honom så det blev svårt att leda dem ihop. Tillsut löste det sig med att Dominans gick i täten. Det långa grimskaftet låg som en körtöm över ryggen och där bakom kom jag och så Rasmus bakom mig. Dominans är modig av sig och stegar alltid på. Han har blivit jättestor så det är skönt att han är så smidig att ha att göra med.
 
På kvällen hade jag lektion och idag fick Bouchette och Chassi gå ett arbetspass. Domina och Bouchette går kvar i en lösdrift under natten för i morgon ska jag rida Bouchette innan det får gå tillbaka till beteshagen.
 
Chassi ligger och vilar i gröngräset

Riksträff

Som ni märkt så har det inte blivit några inlägg på några dagar för jag har varit bortrest. Svampkonsulterna har en riksträff varje år då konsulenter från hela Sverige samlas. Förra året hade jag inte tid att vara med så det kändes extra roligt att få åka i år. Den här gången var det i Uddevalla. Jag bilade ner på fredagen. Vi bodde på ett hotell uppe på ett berg vid staden. Härlig utsikt över fjorden och man kunde gå ner och gå en fin strandpromenad. De har byggt en gång i trä längs med de branta klipporna och där promenerar folk längs vattnet. De påstod att Uddevallaborna rör på sig mera nu när de fått ett så fint promenadstråk.
 
Det var roligt att bo på hotell och få inspiration till vår renovering och inredning av Lillstugan. Hittade flera bra tips på smarta lösningar i mitt hotellrum. Det var ett hotell som var byggt i omgångar med vinklar och trapport hit och dit. Det tog ett tag att lära sig hitta till rummet. Hotellets största plus var nog måltiderna. Det var rikligt med mat, vällagat och frukt, kaffe, kakor, godis, läsk mm stod framdukat alla tider och det var bara att ta så mycket man ville. Jag hade beställt LCHF så till kaffet idag fick jag ostskivor, smör, en rejäl bit brieost och vindruvor. Inte dåligt, eller hur. På lördagen var vi ute hela dagen alla konsulenterna och plockade svamp. Då fick vi mat med oss. De andra åt pastasallad med kyckling men jag fick en underbar grönsaksblandning med oliver, fetaost, rökt lax och rikligt med god dressing. Att äta LCHF gör faktiskt att man oftast serveras godare mat än vad de andra får.
 
Efter att vi plockat svampen sorterade vi den och förberedde allt till en utställning som vi skulle ha för allmänheten uinder söndagen. Innan den öppnades hade vi haft artgenomgång och gått och tränat in nya svampar. Det är en av de stora sakerna när man träffas att ens kunskap fördjupas. Jag tränade bl a på de svampar man inte kan äta så som olika taggsvampar och vedtickor. För första gången har jag också plockat öronmussling. Den svampen är den regionens landskapssvamp.
 
Öronmussling
 
Jag hade själv med mig kruskantarell från Rocklösa. Det var nästan ingen konsulent som sett den tidigare. Även mandelriskan var första gången för många. Den hittade vi en hel del av på lördagen.

Avundsjuka blickar

Idag var jag iväg på ett seminarium i Eskilstuna. Jag hade anmält mig i förväg och berättat om att jag äter LCHF-kost. Vid lunchen hade de nog missat att potatis inte ingår i min kost. Fisken med sås var helt OK men jag frågade personalen om jag kunde få lite grönsaker och det ordnade de. Bra.
 
På eftermiddagen var det dags för kaffe och kaka. Kakan avstår jag alltid och hitintills när jag varit borta har inget ställe kunnat ordna något alternativ. I dag på hotel Elit hade de gjort världens finaste tallrik åt mig. Däri låg hinnfria citrusskivor, färska hallon, jordgubbar, några physalisbär och två halvor passionsfrukt. Mycket vackert upplagt. De andra som bara fick kaka såg mycket avundsjuka ut.

Rena explosionen

För två dagar sedan hade jag svampkurs. I dag gick jag exakt samma väg upp till skogen och överallt stod det svampar som inte fanns där i förrgår. Otroligt så fort det kan växa. De två varma dagarna har gjort att det fullkomligt exploderat med svamp.
 
 
Jag hade ett bestämt mål i sikte för jag hade sett knoppar av stolt fjällskivling och nu räknade jag med att de var lagom att plocka. Där stod de så granna och det blev nog sju stycken som åkte ner i korgen. Jag tog även en runda upp i bergen och fick ihop en hel del sotvaxing. Det är en av mina stora favoriter.
 
Varje gång jag är i skogen drar det in mörka moln. I dag började det även blåsa hårt och det blev nästan en kuslig känsla bland träden. Jag hann precis hem innan det började vräka ner regn. Med blåstens hjälp regnade det på tvären.
 
Jag vill höja ett varningens finger för alla er som brukar plocka svamp. Det är ett stort år för vit flugsvamp. Jag har aldrig sett så många och framförallt är de ovanligt stora och ståtliga. Faktiskt för en gång skull ganska lika en champinjon. Fast de har ju strumpa förstås. Du som läser det här - var försiktig när du plockar vita svampar i år.

Stackars Bilbo

Vilken härlig höstdag. Riktig sommarvärme. Undrar om det är sista gången för den här säsogen. Jag passade på att måla lite på Lillstugans fasad. Det blir snyggt när allt blir målat ytterligare en gång. Under målningen fick jag besök av en stor mönstrad spindel. Den var väldigt vacker.
 
 
Mitt på dagen var jag bort och kollade Mullegänget som går på Börsnäs och betar. Jag märkte direkt att allt inte stod rätt till med Bilbo. Han kom inte fram och hälsade utan stod en bit ifrån de andra. Han såg hängig ut när jag gick fram till honom. På eftermiddagen gick jag bort och hämtade honom. Han andades väldigt högt och verkade lite vinglig när jag ledde hem honom. Jag tog tempen och han hade 39,5 vilket är ca 2 grader för mycket. Veterinären kom sedan ut. Jag gissade på erlichios men hans slemhinnor hade inte alls den färgen som de då ska ha. Däremot hade han väldigt hög puls i alla ben och veterinären såg att han hade ont i sina fötter. Oerhört ovanligt att det verkade vara värst i bakhovarna. Fram var han inget stel alls vilket annars brukar vara ett säkert tecken på fång. Veterinären ansåg att han drabbats rejält av fång men tog ändå prov som skulle till labbet för att se så det inte var något mer.

Snickra och svampskogen

Det har varit en intensiv helg. I lördags satte Anders och jag upp läkt på fasaden på Lillstugan. Dessutom målade jag om dess ytterdörr. Nu är den grön och fin precis som dörren till sovloftet. En sväng ut i skogen för att plocka lite svamp och sedan förbereda en svampsoppa som jag skulle ha på söndagens svampkurs. I skogen hittade jag en bit av ett äggskal i jätteformat. Vi mätte och räknade ut att det varit ca 9-10 cm långt. Det blir ett jätteägg. Funderar på om det kan vara tjäder eller orre. Det låg mitt i djupa skogen så någon gäss kan det inte vara. Ev en stor rovfågel förstås. Är det någon som vet får ni gärna ge tips. Roligt är det i alla fall att gå i skogen för man ser alltid mycket annat än svampen.
 
 
I dag har jag haft en heldagskurs i svamp. Bra väder, lagom mycket svamp och deltagare som var fyllda med nya kunskaper och trötta efter många timmar i skogen samt all ny information. Deltagarnas korgar var fyllda med svamp att njuta av framöver. Efter kursen kom en av mina ridelever så då var det dags för ridlektion.
 
Det var väldigt skönt att tillslut få äta en riktigt mumsig middag och avsluta dagen med lite dator och TV.
 
Även på lördagen åt vi god mat med bl a räkor.

Insutten

Jag har haft hjälp i några dagar av två av mina lägerhjälpledare. De har ridit och fixat lite med staketen. I dag åkte de hem men innan dess hann vi träna lite med Musseron. Han börjar förstå att han ska gå runt mig när jag longerar och så red en av tjejerna på honom. Han bryr sig inte alls när man sitter upp och den här gången skrittade vi en liten bit. Efter ett tag började spänningarna släppa och han slappnade verkligen av.
 
Musseron i lösdriften en vår

Ny flock

I dag har vi sammanfört alla hästar som ska ingå i den nya flocken. I går började vi först med att Grattis och Dominans fick gå tillsammans. Sedan kom Totte in i bilden.
 
 
Därefter ledde vi över Miljard och de fick i lugn och ro bekanta sig med varandra.
 
 
Sent på eftermiddagen var flocken komplett då även Rasmus och Musseron släppts med de andra.

Uppstartsmöten

Två dagar i rad har jag tillbringat i möteslokaler. Det har varit uppstartsmöten i två projekt jag ska delta i. Det ena var Gnestas kompetensutveckling av företagare. En bra dag med tre inspirationsföreläsare av hög klass. Det hela avslutades med middag på Södertuna slott.
 
I dag gick färden åt andra hållet. Nu var det dags för Destination Sörmland. Ett projekt som vars syfte är att fördubbla turismen i Sörmland fram till år 2020. Dagen var ganska bra och det kan nog bli något bra av det om glöden finns. Just den här dagen var det mest att beskriva syfte och mål men framöver ska det vara mer konkret arbete.
 
Innan jag åkte iväg släppte vi ihop Dominans med Grattis och Totte. Han ska nu byta flock och framöver gå ihop med de andra killarna. Två gånger har han hoppat över staketet och hamnat i hagen bredvid. Ingen katastrof för han kommer inte längre och den hagen är tom. Jag tror inte han förstår att han är dressyrhäst och inte hopphäst. Bouchette är ganska förtvivlad som mist sin flockkompis.
 
Bouchette blir upprörd över att Dominans saknas. Då blir hon svettig och måste rulla sig.
 

Inspektion

Den här dagen har jag sett fram emot med spänning. Det var dags att få hit kontrollanten från Skottland som skulle bedöma min boendeanläggning. Det kommer sedan leda fram till hur många stjärnor man får i systemet. Det här är ett nytt system för Sverige som är under upparbetning. Kvalitetssäkringen gäller boendet men det kommer också ingå en bedömning av hållbar utveckling och miljötänk här på Rocklösa. Den kontrollen kommer jag ha någon gång i oktober.
 
I dag handlade det om själva anläggningen och dess kvalitet. De tittar på allt: standard på möbler, finish och kvalitet på golv, tapeter, målning mm, övrig inredning med tanke på det praktiska, renligheten, mottagandet av kunden, relger kring bokning och avbokning mm. Eftersom det här på Rocklösa finns så vitt skilda typer av boenden så bestämde vi att Nergården ska ligga till grund för bedömningen. I deras system måste det finnas dusch i stugorna för att de ska kunna bedömas så där fick jag en genomgång ändå och bra tips men de kommer inte klassificeras.
 
Det var en bra eftermiddag med mycket bra feedback från kontrollanten. Hon tyckte att huset höll bra kvalitet och i stort sett var bra inrett. Det var några små saker som behövde kompletteras tyckte hon som ett par speglar och en hårtork för utlåning. Köket ansågs mycket välutrustat (fick extra plus för att jag t o m hade en potatispress). Det allra bästa var att vår renovering av köket i Lillstugan ansågs hålla hög klass och att jag fick högsta betyg för att det var så rent överallt. Det ska bli roligt att få underlaget med tipsen och sedan se hur totalbedömningen blir.

Rätt möbel

Blocket är en fantastisk sida där man både blir av med saker och kan göra fina fynd. När jag har tid checkar jag av det som är inlagt i Sörmland under det sista dygnet. Är det sedan något speciellt jag söker så kollar jag efter just den varan även i landskapen runtomkring. Nu på slutet har jag bl a letat efter ett vitt hörnskåp. Jag vet av erfarenhet att har man bara tålamod så dyker alltid det rätta upp till slut. Vissa saker har jag tittat efter till och från under flera år men den här gången gick det lite fortare.
 
Det behövdes lite mer skåputrymmen i Lillstugans kök så därför tycket jag ett hörnskåp skulle passa. Det är ju inte så högt i tak där inne och inte heller så stort så jag ville ha ett som inte tog så stor plats. Nästan alla ser mer eller mindre likadana ut men så dök det upp ett lite annorlunda som inte alls var så djupt. Normalt sett skulle jag aldrig sitta och åka ändå upp till Norrtälje för att handla men idag skulle jag ändå till Rimbo så då passade det bra. Jag hade också en himla tur för det var två spekulanter före mig som skulle titta. Ingen av dem dök upp så skåpet blev mitt.
 
På plats måste jag säga att det var helt perfekt. Hela rummet fick ett stort lyft och det smälte in så bra. Tänk att en möbel kan förändra ett rum så mycket på ett positivt sätt.
 

Svampkurs

Höstens första svampkurs gick av stapeln idag. Regnet som vräkte ner igår fortsatte att strila när kursen började men varefter tiden gick så minskade det och upphörde helt tillslut. Dagens kurs var en kortkurs på 2,5 timmar. Nu blev den betydligt längre för tiden bara flyger iväg när man är i skogen. Målet var att deltagarna skulle känna sig säkra på några nya svampar så att de ska våga plocka dem på egen hand framöver. Det har dykt upp mycket svamp men ännu inte så där mycket så man nästan drunknar i det. Just nu dominerar kremlorna men spindlingarna var lite på gång. En del karljohan hittade vi också.
 
Utflykten avslutade vi med en fikapaus innan alla åkte hem.
 
En kremla

På fyndavdelningen

Sist jag var på IKEA köpte jag nya bäddmadrasser till sängarna på Lillstugans sovloft. När jag kom hem upptäckte jag att jag tagit fel storlek så det var bara att planera in ytterligare en tur till IKEA. På förmiddagen idag åkte jag iväg. En lämplig dag med tanke på hällregnet som varade hela dagen. Det tar ju en stund att stå i kön för att lämna tillbaka så när det var klart bestämde jag mig för att gå in bakvägen genom kassorna och besöka fyndavdelningen först. Ibland har man verkligen tur. Två stycken bäddmadrasser fanns till halva priset i rätt storlek. Dessutom i en högre kvalitet än de jag köpt först. När jag kom hem med dem provlåg jag med de nya och så jämförde jag med samma typ som jag tänkt. Sängbottnarna är ganska mjuka så det var verkligen mycket bättre med den här högre kvaliteten jag fick tag i för de var ganska stadiga. Sammantaget kändes det behagligt i kroppen att ligga i sängen.
 
 

RSS 2.0