Ny lägerperiod

I morgon börjarjagi en ny lägerperiod. Vi startar med ett tredagars mamma-barnläger följt av ett fyradagars mamma-barnläger och sedan avslutar vi med ett vanligt 7-dagarsläger för barn/ungdomar. Jag hämtade Melody idag för ägaren är så bussig så jag får låna henne till denna period också. Efter periodens slut åker hon hem och då ska även Elza och Sunny tillbaka till sina ägare.

Det har varit ett bra lägeruppehåll då jag har fått mycket gjort men ändå känt mig lite ledig. Lite bad, varvat med bärplockning, arbete på gården, någon utflykt och sådan lyx som att hinna läsa morgontidningen gör att man känner att man har semester fast man jobbar mest hela tiden. Även hästarna har nu varit sommarlediga, de flesta i tre veckor.

Thumbnail
Totte, Musseron och Miljard på sommarbete

Tur

Jag brukar kolla lite på hästannonser nästan varje dag. På nätet finns det många sådana sidor att välja på. Häromdagen fick jag också för mig att jag skulle se vilka annonser som lagts in i Sörmland på Blocket. Det är nog ett halvår sedan som jag gjorde det senast. Tänk vad många annonser det kommer in på ett dygn - sida upp och sida ner och det bara i vårt närområde. Jag läste inte bara på häst utan allt som kommit in under dygnet.

Jag plöjde igenom sidorna och plötsligt fick jag syn på fyndet. En smal elspis i bra skick för 100:-. Just precis det som vi behöver. Den ska vi använda när vi renoverar Lillstugan. Tur hade vi också för vi var först att ringa och det första vi gjorde var att åka och hämta den så ingen annan hann före.


Lillstugan

Sommarmat

Martina är hemma och hälsar på under några dagar av sin semester. Jag har fått en dotter som är väldigt intresserad av matlagning och som gillar god mat. Tillsammans komponerade vi en riktigt härlig sommarmiddag som vi bjöd mormor och morfar på när de kom på besök.

På förmiddagen gjorde jag en rostbiff i ugnen. Jag använde den bit av steken som kallas fransyskan. Vi äter mest tackkött och det blir väldigt fina bitar om man styckar upp steken utan ben. En tacka är ju betydligt större än ett lamma så en bit räckte till oss alla fem. Köttet blev så mört och saftigt genom tillagningen i ugnen på bara 100 grader.
Till det gjorde vi en gräddfilssås med örtkryddor och så grillade vi paprika, champinjoner, squash och majskolvar som vi penslade med en vinäger-vitlödsmarinad. Pricken över i blev ett blomkålsmos som Martina gjorde. Till efterrätt åt vi krusbärskräm med mjölk.


            Stora och rejäla tackor

Med alla grönsaker, bär och kött från gården kändes det mycket nyttigt och väldigt somrigt.

Omskötta hovar

Idag har min hovslagare Johan varit här och verkat och skott hästarna. 14 stycken hann han med under dagen. Några av dem är det bara verkning på och några har bara skor fram. Det är ett väldigt springande med hästar en sådan här dag. Alla är så utspridda i olika hagar så det blir mycket motion. Två grupper går på Börsnäs så bara att ta dem fram och tillbaka blev 1/2 mils promenad.


Musseron fick gå hem från Börsnäshagen. Han skötte sig exemplariskt och tog skydd bakom Grattis om det var något som var otäckt på vägen

Dominans fick gå lös eftersom Anders och jag hade tre stora ston att leda från den hagen. Han följde med så snällt så det var inga problem. Det hade blivit lite stökigare om vi mött en bil på vägen men vi hade tur och ingen dök upp varken när vi tog hem eller ledde tillbaka till hagen.

Vi tog av alla flugtäcken och flughuvor på de som hade det på sig. Nu är det inga bromsar och hästarna tycker det är skönt att kunna klia sig, rulla sig i lera och vårda sin päls. Vi får väl sätta på igen om värmen och bromsarna kommer tillbaka.


Äntligen regn

Vilken lyckodag. Äntligen kommer det lite regn och SMHI spår att vi ska få riktigt ordentligt i morgon bitti. Underbart! Just nu strilar det ned i lugn fin takt så jorden hinner ta emot. Kan inte vara bättre.

Resten av dagen har också varit en sådan där bradag. I förmiddags åkte jag och tittade och provred hästen jag sett på annons. Min kompis var också med. Väldigt söt och vacker häst men tyvärr har ingen satt gränserna och hon var inte utbildad någonting i engelsk ridning. Det blir inget köp. Köper då hellre en oinriden som inte har förutfattade meningar.När jag kom hem hade Anders klippt allt gräs och fixat dörren till min hästgarderob som gått sönder i gångjärnen. Då blir man glad.

Vi ägnade sedan eftermiddagen åt att såga gaveln på lösdriften rak. Det hade snickarna inte gjort och det var ett väldigt pyssel visade det sig. Det tog många timmar innan vi fick till det som vi ville men nu är det i alla fall klart så nu ska läkten upp och gaveln målas.Innan middagen åkte vi iväg till ett naturreservat som ligger några km från oss och promenerade i en bäckravin. Vi hade fått tips om den av en av mina ridelever. Tyvärr var det inget vatten i bäckfåran p g a torkan men det var ändå häftigt att promenera i ravinen. Vi ska besöka den i höst när det kommit lite mer nederbörd och så måste vi dit i vår för då är det nog riktigt imponerande med vatten, broar och den trolska skogen med jätteormbunkar.


Shoppingresa

Gavel nr två är färdigläktad och målad. Nu ska bara lampan upp och sedan flyttar vi vidare till nästa. Måste börja morgondagen med att måla mer läkt och även köpa ytterligare ett paket för att det ska räcka till allt.

Mitt på dagen åkte jag och Anders på shoppingrunda till Stockholm. Vi hade en lång lista med sådant vi skulle gå och titta på - hammock, entrétak till Nergården, räcke och stolpar till terassen, gasolgrill plus en massa annat smått och gott.

Vi gjorde några snabba besök på några ställen för att kolla av sortimentet men åkte sedan upp till Stockholm och hälsade på Anders föräldrar och tog en fika tillsammans med dem. Klockan hann bli halv fem innan vi kom därifrån och då bar det av till IKEA. Där är det lätt att det tar tid och alltid upptäcker man att man behöver en massa saker. Vi skulle också titta på bordsundereden som vi tänkte använda till glasskivor vi har stående. Dessa tänkte vi göra bord av till terassen. Är så trött på träborden som bara blir fula.

Efter IKEA hade vi bestämt att vi skulle besöka byggvaruhuset Hornbach. Vi hade aldrig varit där och jag har heller inte hört någon annan som besökt dem. Vilken positiv överraskning. Stort, luftigt, enormt sortiment, bra uppmärkt och det allra bästa - kunnig personal  strategiskt placerad som var lätt att hitta och fråga. Alltid bra svar och hjälp. Inte nog med det utan vi hittade precis det vi sökte till terassen och sprang även på hyllplan till bra pris till min hästgarderob i stallet. Om räcket blir så bra som vi tror till terassen åker vi upp någon av de kommande dagarna och köper resten. Nu handlade vi bara fyra meter med oss som prov.


Ett ställe med massor att välja på

Hästannonser

Idag var jag med en kompis och tittade på häst. Det är hon som är intresserad av en ny stabil och lättsam häst med bra utbildning. Den stod här i Sörmland så det var inte så långt att åka. Det är alltid lika spännande att titta på häst. Vi fick se ägaren rida ett träningspass för intruktör och sedan testade min kompis lite.
Nu ska hon fundera på om det ska bli en ny häst eller inte.

Satt nu på kvällen och tittade lite själv på hästannonser. Det dök upp en annons som jag redan tidigare dragit ut en kopia av. Att jag inte ringt har berott på den hemska värmen. Att åka och provrida är bara inte tänkbart för mig när man knappt kan röra sig ens i skuggan. Nu ska det bli svalare så i morgon ska jag nog ringa och boka en tid om den låter trevlig.


Längtar efter att rida Totte men med 2 tappskor så måste jag invänta hovslagaren som kommer på måndag.

Hästar ljuger inte

Hästar ljuger inte är titeln på en av de böcker jag lånade på biblioteket häromdagen. Den rekommenderar jag er alla att läsa. Så mycket kloka ord. Det är en kanadensisk kille vid namn Chris Irwin som skrivit den. Han började i vuxen ålder att jobba med hästar och genom otaliga misstag och intensivt arbete med hästar under årens lopp har han lärt sig förstå och kommunicera med hästar på en unik nivå. Och han beskriver hur mycket de kan lära oss.

Just det är det som jag jobbar med i Horse Assisted Education. Hans beskrivningar är mitt i prick och förklarar varför den upplevelsebaserade kursen med hästar som jag håller i är så otroligt effektiv och leder fram till så mycket utveckling.

Jag är bara tvungen att ge er några meningar ur boken så ni fårstår hur bra den är:

"Varje stund du är tillsammans med hästar läser de av dig med exaktheten hos ett djur vars hela existens är beroende av att kunna uppfatta omgivningen korrekt. Det går inte att lura hästar."

"För det som hästar vill att vi ska göra är faktiskt detsamma som många av oss skulle vilja göra. De vill att vi ska uppträda lugnt och målmedvetet, vara konsekventa ovh visa både fasthet och medkänsla. Vi måste helt enkelt plocka fram vårt bästa jag. Ock eftersom hästar är så känsliga för osäkerhet och rädsla hjälper de oss samtdigt att bearbeta smärtsamma erfarenheter och att bli kvitt dem."

"Att kommunicera med hästar är en mäktig upplevelse och kan påverka hela ens liv."

"Rider man så som jag just beskrivit - genom att först signalera med benen åt vilket håll hästen ska gå och därefter använda händerna för att avsluta svängen och samla energi - kan man förändra sin ridning. Från att ha varti en motverkande ryttare blir man en medverkande."

"Så länge vi skyller på andra hindras vi från att tro på oss själva, eftersom all vår energi går åt till något utanför oss själva."

"En annan viktig egenskap är ödmjukhet. Den bottnar i tålamod och förmågan att lyssna på vad andra har att säga. När vi är ödmjuka ser vi att det är långt kvar tills vi har nått vårt mål, och vi förstår att det kommer att ta tid. Vi struntar i vad andra tycker och tänker och koncentrerar oss på vår uppgift."


Rekommenderas varmt.

Lösdriftsbygge

Armen nästan bra så idag blev det arbete. Vi satte igång med att läkta och måla en gavel på lösdriften. Det är ju fyra stycken sidor så det kommer ta ett tag. Det tar alltid längst tid med den första innan man kommer in i rutinerna. Det är högt upp så Anders kom på ett smart system där vi använde en del av en byggnadsställning som vi la uppe på balvagnen. Det blev stabilt och det är lätt att flytta vagnen varefter vi blir klara. Smart att måla också innan vi flyttar vagnen för då blir allt klart på en gång. I morgon räknar vi med att vara klara med den första sidan.


Verkligen semester

Med lite medicin har min hand blivit betydligt bättre så nu spänner det inte längre. Det här med att inte få jobba som man vill gör att man verkligen tar semester. I går lånade jag några böcker på biblioteket och satt och läste. I dag har jag ägnat mig åt ett korsord och sedan bar det av till Gnesta för att titta på dressyrtävlingar som gick av stapeln på Wisbohammar. Tävlingarna gick på dubbla banor så jag gick lite emelllan. Tittade på LA:6, MSV C:2 och MSV:A1. Det var en hel del jag känner så det blev lite passande så jag inte missade någon. Var faktiskt på tävlingen i 6 timmar. Känns väldigt lyxigt att bara sitta och titta på och njuta. Blev också väldigt inspirerad inför hösten med min egen fortsatta träning.Emelie Brolin på Briman. Ett ekipage i min smak.

Svaret på veckans fråga som jag hade för ett tag sedan var Totte. Tre rätta svar kom in.

Bett eller?

Vaknade i morse med en uppsvälld arm och hand. Vet att jag stördes lite av det i sömnen under natten också men när jag gick la mig kände jag ingenting. Det måste alltså ha börjat under natten. Underarmen är uppsvälld och handryggen minst dubbelt så tjock som den ska vara. Även fingrarna är klubblika. Har inte direkt ont men det spänner mycket och det går inte att sluta handen.Svullnaden ökade under dagen så nu på eftermiddagen har jag varit till vårdcentralen. När jag satt i väntrummet kollade jag in de olika läkarna som var i tjänst varefter de kom och hämtade en patient. Tänkte genast att den unga killen som säkert saknade efarenhet och inte läst klart till läkare än inte var någon hit att hamna hos. Typiskt nog så var det den läkaren jag blev inkallad till. Det visade sig vara en klok kille för när jag beskrivit varför jag kommit hämtade han en äldre rutinerad kollega. Han tyckte det såg ut som en reaktion på någon form av bett. Jag sa att de enda betten jag fått under dagen innan var bromsbett och de brukar jag inte få någon reaktion på. Han förhörde mig då om vad jag gjort under dagen. Dragit ris? Ja det hade jag faktiskt gjort för vi hade fällt ett litet körsbärsträd i trädgården. Varit i kontakt med getingar? Berättade att jag rivit sönder ett getingbo i förrådet men kastat mig ut och inte blivit stucken. Han tyckte nog att jag utsatt mig för många bettrisker under dagen så även om jag inte märkt något var det troligen orm eller geting. Han hittade också två små märken med rätt avstånd från varandra som kunde tyda på orm.Nu har jag fått både cortison och en allergitablett och svullnaden bör gå ner om ett par dagar. Tills dess ska jag inte använda armen och handen så mycket. Undrar om jag kan låta bli?

Grattis i fin form

Nu har en av familjerna som varit här på hästsemester åkt hem. Det var två personer som hyrde häst, Grattis och Chassi. Mannen i familjen red inte utan lånade vår båt en dag och var ute och fiskade. Det blev lite napp så vi fick en liten fin gädda som han dragit upp. Den åt vi till middag igår och det smakade super. Ibland kan insjöfisk bli lite unken i smaken men denna var helt perfekt.

Grattis verkar nu väldigt nöjd och i fin form. Jag trodde jag skulle bli tvungen att pensionera honom för han verkade trött och olustig i början av sommaren. Det var då han gick så konstigt med sina ben. Frambenen sattes ner i kors men veterinären hade ingen aning om vad det kunde vara. Han vilade en del på sommarens första läger. Efter det bestämde jag att han bara skulle få ha väldigt lätta ryttare på ryggen. Sedan dess har han inte korsat benen en enda gång och nu verkar han pigg och inte heller speciellt tjurig ens när man sadlar. Jag tror han är väldigt nöjd med att slippa bettet i munnen. Nu sista veckan har det varit en mamma som ridit honom och det verkar inte som den tyngre vikten har påverkat honom så det där med pension får jag nog skjuta på framtiden.


Grattis på betet

Inspektion

Förmiddagen inleddes med ett besök av en miljöinspektör från kommunen. Vår gård var uttagen för kontroll när det gäller gödselhantering, avlopp, energi och hur gödseln sprids och används. Det var en mycket pratsam kille som gillade detaljer och hade en mängd frågor. Vi har ju ett väldigt litet lantbruk så många av frågorna berörde inte oss. Besöket tog fruktansvärt lång tid och man kan bara konstatera att tjäntemän i kommunen inte är speciellt effektiva i sitt arbete. De har ju tur som kan lyfta lön ändå.

Efter att ha haft en ridlektion skyndade jag mig in för att baka. I dag provade jag ett annat recept med röda vinbär. Det var muffins. Först trodde jag det var fel på receptet för det skulle inte ingå något bakpulver. Jag följde i alla fall det som stod och det blev ett mycket gott resultat. Det blev lite mer som en mördeg. Anders tog t o m två vid fikat och det är oerhört sällsynt. I morgon ska jag baka några satser till och frysa in. Pajen med kolasås och vinbär kalasade vi på som efterrätt när mina föräldrar var på middag. Mycket god den också.


Dags att grädda i ugnen

Innepyssel

Ytterligare en dag med värmerekord. Vill helst inte gå ut men mina gäster som är här på hästsemester skulle visas runt lite vart man kan rida när man vill rida på uteritt. Det blev drygt en timmes promenad runt med dem (de red förstås) i skogen och på småvägarna. Därefter planterade jag några växter och vattnade blomkrukorna utomhus innan jag drog mig in i huset där det var lite svalare.

Lite pappersjobb och annat småplock blev gjort innan jag bestämde mig för att baka. De röda vinbären är klara och i senaste Land var det flera recept med just röda vinbär. Jag gjorde ett pajskal som skulle stå i kylen ett tag innan gräddning så under tiden satte jag mig solgasset och plockade vinbär. Väldigt rogivande är det att plocka bär. Det tar sin lilla tid men det är en stund där man känner att tiden liksom stannar upp. Sedan gräddade jag pajskalet och gjorde en kolasås som det skulle fyllas med. När det är dags att äta pajen ska den dekoreras med bären.På eftermiddagen blev jag telefonintervjuad av journalisten på tidningen Ridsport om sittben. Det blev över en timmes prat och hon blev så inspirerad så vi ska fortsätta samtalet och stämma av på onsdag igen. Spännande att se hur artikeln kommer bli.

Sommarvärme

I går hade vi vår lägeravslutning. I stekande sol men tack och lov lite vind red våra två ridgrupper varsin kadriljuppvisning. Det gick väldigt bra och var riktigt snyggt med bra flyt. Bästa uppvisningarna hitintills i sommar. Efter lite fika med föräldrarna åkte alla hem och jag och mina hjälpledare städade hela anläggningen. Fruktansvärt varmt och svettigt men det går ändå ganska fort när man är några stycken.

I dag är det ännu varmare och fullständigt olidligt att röra sig i solen. Om några timmar kommer våra gäster som ska hyra stugorna och vara här på hästsemester. Framåt kvällen ska de rida en introduktionslektion och i morgon tar vi en tur ut i omgivningarna. Sedan får de rida på egen hand. Skulle tro att de satsar på tidiga morgnar eller sena kvällar för nu på dagarna är det också miljoner bromsar på hästarna.

Jag ska köra hem Melody i kväll eller i morgon kväll. Vill inte stoppa in henne i transporten när den värsta värmen är. Hon kommer tillbaka inför nästa ridläger så då ska jag hämta henne igen. Det betyder att hennes hagkompis Sunny blir ensam och måste introduceras i en ny flock, så det blir lite pyssel.

Vad gör man annars sådana här dagar:
- sitter i skuggan och hoppas på blåst
- njuter av att gå ner i källaren
- badar
- blir frusterad av att inte kunna komma igång med målning och annat pyssel på gården
- dricker mycket vätska och längtar efter salt
- är glad över att skörden är bärgad
- kör vatten till hästarna
- oroar sig över att betena snart är slut och det växer inget nytt gräs

Loppan på rymmen

Den minsta ponnyn på Rocklösa är Loppan och han är en riktig liten rymmare. Det finns inte många hagar som han inte tar sig ur. Nu är han så charmig så man har svårt att bli arg på honom och han stannar alltid på gården. Det som inte är så bra är om han äter för bra mat eftersom han hade fång förra året. I morse blev vi helt förskräckta. Han hade lyckats ta sig in i stallet och hittat havrehinken. Några kilon slank nog ner. Inte bra alls. Han har fått stå på box under dagen och nu i natt och bara fått halm att äta. Vi har motionernat honom många gånger under dagen så kolik är det nog ingen fara för längre. Det som inte ännu är över är risken att han får ett fånganfall. Det kan uppstå om det blir obalans i tarmen. I dag var han piggare än vanligt så det märktes att han fått lite extra energi.På vårt pågående läger har vi slagit rekord i antal avramlingar under en vecka. Det brukar vara någon enstaka som ramlar av men den här veckan har det hänt 7 gånger. Det började på uteritten i början av veckan. Tre stycken ramlade av samtidigt när det hoppade iväg en hjort i skogen som hästarna reagerade lite på. Sedan for ytterligare en av i diket efter nedförsbacken. I dag var det åter dags. Vi hade en liten hopptävling och tre stycken lyckades ramla av. Det här är rekord för oss på Rocklösa. Vi brukar inte ens ha 7 stycken under en hel lägersäsong. Samtliga avramlingar berodde på dålig balans hos ryttarna så ingen kunde skylla på hästen.

Veckans fråga

Nu var det verkligen väldigt länge sedan jag hade en veckans fråga. Som namnet anger hade jag tänkt ha en fråga per vecka men så kändes det som det var dags för en paus. Här kommer nu sommarens första.Vems rumpa är det här?

Hö, gäster och Miljon

Det kan verkligen hända mycket på en dag ibland. Att ha ridläger gör att dagarna verkligen är proppfyllda och man får knappt en sekund över. Ändå händer det en del extra saker ibland. Det började med att vi vid dagens uteritt mötte två cyklister. Den ena är släkt med Anders och de var på väg till oss på Rocklösa för de hade hört talas så mycket om vår gård men aldrig varit där. Eftersom de var på cykelsemester ville de också ha någonstans att övernatta så de bodde under natten på vårt Bed and Breakfast. Jag hann att prata lite med dem medan jag lagade kvällens middag.

Åt lite snabbt och sedan bar det iväg till Brolöten. Jennie som lånar Miljon av mig var där med honom och jobbade som praktikant under en period och det var ett gyllende tillfälle att träffa dem leftersom det ligger så nära. Jennie red en stund och Emelie på Brolöten som undervisat henne under några veckor kom och hjälpte henne lite med ridningen. Det hade verkligen gått framåt. Det kändes bra. Nu gick Miljon stadigt i form. 


Miljon

När jag kom tillbaka till Rocklösa tog vi ett glas vin med våra gäster. Det var lite mygg men det gick att sitta ute till halv tolv fast då började det bli lite kylslaget. Det hade regnat lite till och från under dagen så dimman låg tjock ute på gärdena.

I dag var det bra torkväder så det regn som kommit torkade snabbt bort från höet. Det var sedan dags att bala det och den första proppfulla balvagnen är tömd och inkörd på skullen. Det blev nästan en full vagn till och den ska vi lasta av i morgon.

Hästbingo

Efter en plågsamt varm dag gick vi tillsammans med alla lägerdeltagare till badet på kvällen. Det är faktiskt himla skönt att göra det så sent. Det är inte lika varmt att promenera dit och efter ett uppfriskande bad som gör en till en ny människa så har kvällen blivit lite svalare så man återvänder till Rocklösa nästan lite frusen (härlig känsla som det gäller att komma ihåg i morgon när man står i solgasset på ridbanan).

Efter badet hade vi en liten aktivitet som vi kallar hästbingo. Lättsam, enkel och lite klurig variant av bingo där våra hästar har huvudrollen. Det blev mycket glada skratt och alla ville göra en gång till så mina hjälpledare satte ihop en ny variant som de sedan skulle ha efter kvällsmackan.


Musseron som är en svamp

Höskörd och läger

Nu har vi slagit ytterligare ett gärde där vi tänker ta hö. Två gånger har vi vänt det idag. Det är ju supertorkväder så det borde bli torrt ganska fort. Vi tar alltid ganska lite hö, en - två balvagnar. Det är bra att ha lite hö om det är någon häst som blir sjuk och måste fodras. Man kan inte öppna en stor ensilagebal bara för en häst. Vädret ska stå sig enligt prognosen så det borde inte bli något problem att få in det utan regn i år.

I eftermiddags kom det ett nytt ridlägergäng. Sista innan några veckors uppehåll. Alla gäng är så olika och det är alltid lika roligt att se hur det utvecklas. Vi hade lite sittbensträning inför morgondagen så att alla skulle vara väl förberedda inför ridpasset. På tal om sittben så har tidningen Ridsport kontaktat mig om att de vill göra en intervju under temat "sittben". Artikeln ska vara med i deras specialtidning långt fram i tiden men de ville fotografera nu när det är så vackert ute och då gör de även intervjun. Kul eftersom jag jobbar så mycket med just sittbenen och försöker förmedla hur bra det är att lära sig använda dem vid ridning.


Fotbollsspelare

Vår Bilbo är verkligen en liten nyfiken och lekfull individ. På vårt teoripass häromdagen studerade vi hästarnas språk och beteende. När jag rullade in en gympaboll på ridbanan vaknade Bilbo genast till och stegade nyfiket fram till den. Sedan visade han sina fotbollstalanger. Det skulle nog gå bra att träna in ett riktigt nummer med honom för han verkade väldigt road av bollen och så märkte han förstås att alla gillade vad han gjorde och tittade på bara honom. Dessa fantastiska bilder fick jag av en lägertjejerna. Tusen tack!


Sista heldagen

Oj, vad en vecka går fort. I morgon är det redan dags för det här ridlägergänget att åka hem. I dag hade vi den sista hela dagen. Det blev en välfylld dag som höll på länge. Ridningen var slut kl 19.00 som först, så middagen åt vi vid halv åtta. Jag provade en ny maträtt som blev väldigt uppskattad. Det var grillade kycklingspett och klyftpotatis gjord i ugnen och så lite olika grönsaker till. Kycklingen hade legat flera timmar i en härlig marinad med vitlök, paprikapulver, olja, citron och chili. Det går fort att grilla men det var ganska tidsödande att trä upp alla bitar på grillpinnarna. Alla tog mer så det var en klar succé i alla fall.

Innan middagen hade vi en träningstävling i hoppning. Förutom att vi räknar ev fel som blir under hopprundan har vi också stilbedömning och så en bedömning av hur bra och planerat de rider vägen. Eleverna får själva välja vilken höjd de vill hoppa på. För den som kommer som nybörjare kan t o m bommarna ligga på marken. Det är kul att se hur hoppglada vissa av hästarna är. Chassi tänder till lite extra och idag kom Elza igång ordentligt. Hon är annars den där superlugna typen som är så där lagom på allt.


Chassi

Hästlycka

Nytt bete för Bilbo, Elza, Chassi, Loppan och Balett ordnade vi inför kvällen. Åstugehagen som sträcker sig ner till sjön har inte betats alls tidigare under säsongen så nu var det hög tid. Väldigt frodigt och högt. Det blev världens lyckligaste hästar som snabbt fyllde munnarna med stora tuggor. Och det blev även väldigt lyckliga barn. När de som bor i Åstugan insåg att hästarna skulle beta runt deras stuga och att de bodde mitt i hagen blev de mycket nöjda. Lite avundsjukt kom det en kommentar från en att "lyckliga dem på nästa läger som får bo med hästarna en hel vecka".


På väg till hagen


Strax dags att släppa


Stråna lika höga som Loppan


Chassi och Bilbo i paradiset

Vädret idag var riktigt skönt lägerväder. Moln och ganska mycket blåst. Det kändes skönt med en dag när solen inte stekte obarmhärtigt. Nu har solen återvänt så morgondagen bjuder nog på svettigt väder igen.RSS 2.0