Lägret slut

Med regn i natt och tidig morgon avslutade vi sedan ridlägret med sol. Barnen ryktade och gjorde hästarna fina i manar och svansar inför uppvisningen. Några vara riktigt skickliga kreationer. Sedan red varje grupp ett litet uppvisningsprogram. Det gick strålande bra och de överträffade sig själva. Det märktes att hästarna också skärpte till sig. Efter ritten avslutade vi med prisutdelning med rosetter och ärevarv.
 
Efter att alla hästar var i hagarna igen så fikade vi alla ihop med barnens familjer. Vid halv fyra var det tomt på gården och då blev det städning av stugor, Nergården och stallet. När allt var klart ledde vi Totte, Miljard, Rasmus, Grattis och Musseron till ett nytt bete på Börsnäs. Där kommer de kunna gå i flera veckor för det är massor att äta. Genom hagen rinner en bäck så de har även tillgång till friskt vatten. Miljard har blivit lite förkyld så det blir extra bra med lite betesvila för honom nu.
 
När allt var klart var det verkligen skönt att sjunka ner på en stol i kvällssolen och sedan njuta av en god middag.
 
Miljard
 
 

Bad på ön

I dag har solen strålat på oss mest hela tiden. I mitt tycke är det alldeles lagom varmt så man befinner sig gärna i solen. På förmiddagen var det lektion med hoppning. Först över enkelhinder och sedan red alla en liten bana med tre hinder. Andra ridpasset var en skattjakt till häst. Några små äventyr blev det med hästarna i varje grupp men alla lyckades följa ledtrådarna och slutligen hitta skatten.
 
Jag tror vi prickade sommarens finaste kväll när vi åkte ut till ön och badade och grillade korv. Åtta stycken vågade bada. De låg i en stund så det var nog en ca 18 grader i vattnet skulle jag tippa. När vi åkte båten tillbaka var det alldeles spegelblankt på vattnet. Inte en krusning. Otroligt vackert.
 

Inte som planerat

Den finaste dagen på varje veckoläger brukar vi ta båten ut till en ö i vår sjö och bada och grilla korv. Jag studerar vädersidorna intensivt för att försöka lista ut när det är som lämpligast. I dag bestämde vi oss för att det nog skulle bli en bra dag. Det var lovat uppehåll, molnigt men en del sol. Korgen var packad och vi hade eftermiddagens ridaktivitet när det helt plötsligt började droppa. Efter ett tag ökade det på och det slutade med att vi alla vara riktigt blöta. Vi bestämde i sista stund att skjuta på besöket på ön till i morgon kväll. Det var tur för sedan regnade det ännu mer innan molnen drog bort och solen kom fram. Nu har vi i och för sig något roligt att se fram emot i morgon i stället.

Skobekymmer

Tre hästar har lyckats få tappskor. Eftersom min hovslagare dessutom ska resa på semester så var det extra bråttom att få på dem igen. Klockan ett var har här och skodde Grattis, Henry och Domina. När vi sedan skulle göra ordningen hästarna för eftermiddagspasset visade det sig att Miljard också lyckats tappa en sko. Nu går det inte att få på den men som tur var köpte jag easyboots förra året till Domina. De passar riktigt bra på flera av de andra också. Det är som en riktig sko som träs på hoven och spänns fast med ett spänne. Miljard klarade uteritten bra med reservskon. Efter uteritten visade det sig att även Chassi började få problem med en sko. Än så länge sitter den där den ska men den hade börjat glappa lite i bakkanten. Är det inte typiskt när hovslagaren ska vara borta?
 
Vi håller tummarna för att Chassis sko håller sig på plats under veckan.

En blöt dag

Det är inte måttligt vad det har regnat idag. Det skulle enligt prognosen komma 30 mm så vi var förberedda. Jag tror ändå att det mesta föll ner under natten för på förmiddagen var det intensivt några perioder sedan lugnade det sig. På eftermiddagen blev det likadant. Första ridgruppen hade lite otur för när de red första passet regnade det en del sedan blev det uppehåll till nästa grupp. Det upprepade sig på eftermiddagen. Tidvis var det så mycket och lite blåst så hästarna ställde sig med rumporna mot regnet. Det var i alla fall en positiv dag. Ridbanan höll sig ganska bra. Alla ryttarna kämpade väl och på teoripasset var alla intresserade och nyfikna. Nu vet alla vad sittben är och har haft möjlighet att träna lite extra på det.
 
Efter ridningen har alla fått mocka sin hästs box och smörja träns och sadel. Det blev en lång dag så nu hoppas jag alla somnar snabbt och sover bra. Det var många som vaknade mycket tidigt i morse.
 
Rasmus har en av de mindre lägerdeltagarna på sin lott

Vi startar

Så är vi igång med sommarens enda barn/ungdomsläger. Det är ett härligt gäng som kommit hit. Faktiskt ganska ovanligt för 6 stycken kommer ensamma och känner ingen annan. Fast det var för några timmar sedan. Nu pratar alla med varandra och verkar ha trevligt. Det har varit full fart från början. Jag har berättat om gården och hur dagarna ser ut och det har varit massor med frågor. Efter fikat vandrade vi runt och hälsade på alla hästarna. Det blev sedan en ganska sen middag och efter det lek på ridbanan. Nu har alla fått reda på vilken häst de ska ha under lägret. Alla verkade nöjda så nu blir det spännande att se hur det går i morgon på första ridlektionen.

Jordgubbar = midsommar

Jag har haft en mycket trevlig midsommarafton. Trevligt sällskap och god mat. Nu är det midsommardagen och plikterna kallar igen. Både igår och idag har vi ätet och njutit av svenska jordgubbar. Det hör verkligen midsommar till.
 
Jordgubbar med hemlagad glass
 
I går blev våra ensilage balat. Rekordskörd med 33 balar redan nu. Det kommer bli så att det räcker bra inför vintern. Antagligen blir det t o m mer än vad jag behöver. Vi hade tur så här kom regnet nu först på kvällen. Det gjorde att jag hann köra bort alla balar från gärdena och stapla dem på gårdsplanen. I år har vi fått grön plast på balarna och det känns lite konstigt. Har inte bestämt mig för om jag tycker det är bättre eller sämre än den vita.
 
På nästa läger ska två av tjejerna sova på loftet på Lillstugan. Anders satte upp gardinstången idag över dörren och jag sydde om en sammetsgardin så den passar att dra för dörren så att det blir mörkt på natten.

Allt klart

Det gick faktiskt att hinna allt som stod på dagens program. Det trodde jag aldrig. Fick i och för sig starta extra tidigt på morgonen för att åka och handla foder. Sedan hann jag slå färdigt ett gärde innan det var dags att visa Miljard. Det var roligt. Miljard börjar bli sig själv igen från att ha varit avstängd och änslig. Nu mår han mycket bättre. Han är avspänd när han är själv på ridbanan precis som förr. Det gick väldigt bra med provridningen. Ryttaren lyckades hitta knapparna varefter och på slutet började han visa upp sig bätte och bättre. Han kräver en stabil ryttare som inte joxar med händerna för att det ska bli bra.
 
Efter visningen gick det för en gång skull bra att byta maskin på traktorn och sedan bar det iväg ut på gärdet igen för att stränga ihop det slagna. Resultatet blev så där för materialtet är tungt, lite blött och väldigt mycket. Maskinen orkade knappt med det på en del ställen. Kl 20 var allt färdigt och då smakade det bra med ett glas vin i kvällssolen.
 
 

Slå knut på sig själv

Nu står jag inför så mycket att göra så det känns omöjligt att få ihop det. I morgon måste jag iväg till Sparreholm och köpa hönsfoder, slå ett stort gärde, stränga två stora gärden, visa Miljard, baka tårta till midsommar och en del annat smått och gott. Vi har bestämt att slå två av våra gärden och hoppas på att få in ett bra foder. Det är kanonmycket på dem i år efter allt regnande. På midsommarafton kommer vår balkille och balar och då bara måste vi vara färdiga. Det blir nog nattarbete i morgon. Jag hoppas morgondagen bjuder på sol och en del blåst så att det avslagna gräset torkar bra.

För några timmar sedan skickade vi hem vårt ridlägergäng. Det har varit mycket trevliga ridlägerdagar. Nästa gäng som kommer är barn/ungdomar och de blir här i en hel vecka.


Nytt ridlägergäng

I morse anlände ett nytt ridlägergäng till Rocklösa. Efter lite genomgång så var det dags att hämta hästarna och sedan hann alla med ett provapåpass för att lära känna sin häst. Efter teoripasset var det åter dags att rida. Nu tränade alla på sin sits och försökte omsätta det som de lärt sig på teorin uppe på hästryggen. Det var härligt att se hur snabbt det gick framåt för barnen och hur otroligt duktiga de var på att göra rätt. Med små nästan osynliga hjälper svängde de hästarna över ridbanan hur lätt som helst. När de sedan travade såg man hur balansen utvecklades otrolgit snabbt och alla satt säkrare på hästryggen. Det blir spännande att se om det sitter i under morgondagen när vi ska ha nästa ridlektion.


Bilbo fungerar mycket bra med sin ryttare. Dessutom charmar han alla.

Fler framgångar

Miljon och Maria fortsätter att göra bra ifrån sig på tävlingsbanan. I helgen startade de en LA:1 och kom upp i 66,84 procent. Det är mycket bra och de hamnade precis utanför placering. I protokollet fanns flera 8:or bl a på förvänd galopp som tidigare varit ett svårt moment. Miljon hade blivit skrämd på framridningen och var väldigt laddad så därför är poängen ännu mer imponerande.

Nästa tävling de ska på är ett 3-dagars meeting här i Sörmland. Tyvärr kan jag bara åka och titta sista dagen för de två första dagarna har jag ridläger.


Supergänget

Vilket trevligt lägergäng vi haft under vårt läger. Alla lättsamma, trevliga, lättpratade, positiva, intresserade och barnen fann varandra direkt. I dag märkte man att det började lossna med ridningen för många. Allt de lärt sig under dagarna började falla på plats och hjälpte till för att få det att fungera bättre. Det var en regnig förmiddag under dagens lektioner men annars har vi haft bra väder. På teorin hade vi praktisk träning på markarbete med hästen och sedan avslutade vi med lekar tillsammans med häst. Nu är vi väldigt nyfikna på nästa ridlägergäng.

I morgon är det dags för mig och min medhjälpare att städa anläggningen och så ska jag åka och handla lite matvaror. En del har tagit slut och en del saker går inte att handla för långt i förväg. Min medhjälpare tränar också med Henry varje dag. De gör stora framsteg. I slutet av sommaren kommer Henry vara till salu.


Henry

Intensivt

När det är läger hinner man inte med något annat överhuvudtaget. Det är roligt men intensivt. Ett telefonsamtal på några minuter är nästan omöjligt att få till tid till. Numera har jag lärt mig att det så här det är så jag försöker inte ens att genomföra något annat. Försöker man skapar det bara stress. Att helt gå upp i det man gör är också en skön känsla så det känns bara bra.

Nu ska jag gå och lägga mig. Hade en urusel sömn föregående natt.

Nu drar vi igång

Nu verkar de flesta haft sin skolavslutning och nu drar vi igång sommarens ridläger. Några deltagare med egna hästar anlände redan i kväll. Vi drar igång på riktigt i morgon kl 9.00. Både jag och min hjälp känner oss ordentligt laddade och det ska bli kul att möta alla nya och gamla deltagare.

I dag har jag varit till Stockholm först för att fira en skolavslutning och sedan hastade jag runt i affärerna och gjorde ärenden. Nya bokstäver till ridbanan, nya gympaskor och en del saker till det nymålade rummet.


Övning på teoripasset

Det piper

Nu har våra kycklingar kläckts. Det gick en dag över tiden så jag trodde inte det skulle bli en enda. Men så började det pipa och man såg små hål i en del ägg. Det blev ganska långdraget men till slut hade 8 kycklingar kommit ut. De två sista med lite hjälp. Den minsta som kom sist verkar inte ha någon styrka i sina ben så vi får se hur det går. Just nu hjälper jag den att komma fram till vattnet och matskålen. Jag hoppas den ska bli starkare varefter.

De andra börjar nu bli lite mer igång och de springer t o m och leker ibland. Stallet kommer vara upptaget i några dagar när vi har ridläger så just nu bor de med värmelampa i vårt duschrum.


Hjälp på gården

Nu har min ridlägerhjälp anlänt till Rocklösa. I dag var första arbetsdagen. Eftersom vi inte har ridläger just nu så är det en massa annat som vi ägnar oss åt. Jag har storstädat Åstugan och även putsat fönster. Fortsätter med mitt målande i Lillstugan. Hann också göra några matförberedelser inför kommande läger.

Min medhjälpare ägnade dagen åt ridning, röja upp gammalt ensilage, lära sig djurrutinerna, smörja lite träns och flytta in några brädor under tak. En box med permanentbädd fick hon också köra ut på gödselstacken.

Efter en bra arbetsdag åt vi en god middag och sedan satte vi oss en stund och tittade på kycklingarna som håller på att kläckas i äggkläckaren. Det är ett tufft jobb att hacka hål på äggskalet och ta sig ut. En del håller på hela dagen innan de lyckas.

Vinst

Har haft en underbar dag i ridhuset på Jälla i Uppsala. Det var dags för Maria och Miljon att rida finalen i div I. Jag stormtrivs med att sitta och titta på alla ekipage. Intressant och se hur det går för var och en. Den här gången var det en P:1a som stod på programmet. Det är en av klasserna som gäller som kvalklass till nationell tävling. För att komma dit måste man rida två gånger på minst 62 %.

Maria och Miljon startade som nr 20 och de var först ut i sitt lag. Debut i klassen vilket gick över förväntan. Endast två poäng från att kvala. Helt otroligt. Miljon är inte så stark ännu och ändå gjorde de ett så fint program. De andra tjejerna i laget gjorde också bra ritter så sammanlagt slutade laget som tvåa i dagens tävling. När de tre omgångarna sedan summerades visade det sig att Marias lag vann totalt och går därmed upp i Eliten. Ett stort GRATTIS! Redan till hösten är det alltså dags igen, då i elitallsvenskan.


Miljon undersöker om min korg innehåller något ätbart


Maria och Miljon

Flitiga äggläggare

Mina ankor är fantastiska. De lägger ägg varenda dag. I stort sett varje dag hittar jag fyra stora fina ägg inne i ankhuset. Jag har fyra honor så det är full pott. De är mycket mer produktiva än hönorna som lägger ungefär 2 ägg och gör en dags uppehåll. Ankäggen är ju också större och så himla goda stekta, i omeletter, pajer eller i bak.

Jag fick just rapport från en kund som lyriskt berättade om vilken fantastisk omelett det blivit. Hon upplevde också att äggen mättade bättre än hönsägg.

Är du intresserad finns det alltså ankägg att köpa av oss här på Rocklösa.


Måleriarbete

Nu målar jag för fullt i Lillstugan. Alla väggar och tak på sovloftet ska bli vitt så det blir ljusare i rummet. Först har jag grundat och nu stryker jag med täckfärg. Dagens uppgift var att måla allt en gång. Kan rapportera att jag inte hann det. Det tar väldigt mycket tid eftersom det är en furupanel som ska målas. Det är många kanter, springor och vrår som gör att det tar lång tid. Efter en hel dag med målarpensel är armarna alldeles matta och nacken känns stel. Jag sitter, kryper, lutar mig bakåt och allt möjligt för att komma åt på snedtaken och väggarna. Snyggt blir det så det är värt allt arbete. Nu går jag och funderar på om det behövs ytterligare en strykning.

Framtida samarbete

På en företagarträff i kommunen träffade jag en tjej som också håller på med hälsa, kost och friskvård. Vi har nu träffats för att se om vi kan samarbeta kring en del av våra kunskaper och resurser. Hon var här och tittade på Rocklösa - vårt boende och så gick vi lite i hagen för att se landskapet. Det kändes väldigt inspirerande med mötet och vi ska snart ses igen för att forsätta att planera. Jag blev sugen på att göra ett hälsopaket och sälja till företag men vi får se vad vi startar upp med. Antagligen något mindre till och börja med.

I dag har vårt boende blivit utlagt på en av världens största bokningssajter. Från början har jag gått med med stugorna. De kan hyras dygnsvis. När allt flyter på och jag vant mig vid systemet kommer jag även plocka med stora huset med rummen som bed and breakfast. Är ni nyfikna på bokningssajten så heter den booking.com.


Lillstugan kan nu hyras
Miljard hemma

Mitt på dagen idag kom Miljard tillbaka till Rocklösa. Han är inte så van vid gräs så nu i början får han både beta och äta lite hö. Han var lite spänd när han kom och det är mycket energi i honom. Det märks att han har mycket i kroppen som behöver komma ut. Han får gå med Grattis i början för då går det lugnt till. Vill att Miljard hinner landa innan han träffar de andra i flocken. Grattis blir så trött på honom för han ska hela tiden försöka busa. Jag såg på eftermiddagen hur han rullade sig i leran och såg så lycklig ut. Han har nog haft täcke jämt så ett riktigt lerbad på bara kroppen är nog härligt skönt.I dag fick de gå i lösdriften och det var bra för med allt ösregn som kom under dagen så kunde de söka skydd under taket. I morgon ska de få gå ut i en riktig beteshage.

Med kock och marknadsdag

Nu är det intensivt. I går fortsatte kursen "råvaror från skogen" med att vi tillsammans med en duktig kock fick tillaga goda rätter och använda en del av det vi plockat och lärt oss om. Det var spännande och han gav många intressanta tips. Även om man stått mycket i kök får man alltid nya infallsvinklar. Vi gjorde tre olika spännande rätter. Först var det en hjortinnerfile´som låg på en bräserad bädd av kärleksört. Med en rök och träspån åstadkom vi lite röksmak på köttet. Till det hade varje grupp gjort sin egen sallad på det vi plockat. Vi valde förvällda tistelblad, hackade penningörtsskidor, tunt skivad kaveldun och svinmålla. Det blev en mycket god sallad. Därefter var det halstrad gösfilé med vinstuvad kirskål och inlagda maskrosknoppar. Mycket delikat. Sista rätten var lammstek med rödvinssås och nässelpesto. Till var det en krämig potatissallad.


Kaveldun

Idag var det Gnesta marknad där jag och en kostrådgivarkollega tillsammans hyrde en plats. Det var nog sämsta väderdagen på hundra år. Det regnade från första början, inte så mycket först men sedan blev det bara värre och värre. Dessutom kom det rejäla vindbyar ibland så¨bord och skyltar for sin väg. Vi hade behövt ett parasoll som tak men samtidigt hade en av oss ständigt fått stå och hålla i det. Vi hade inget med oss så det bekymret behövde vi inte ha. Trots en ganska loj marknad så var det en hel del som vi pratade LCHF med. Tanken var att berätta att vi finns och ge folk möjlighet att vilja gå kurs eller ta kontakt med oss för att få hjälp. Jag gjorde också reklam för matkassenlchf som jag till hösten ska börja sälja här i Sörmland. Det var en hel del som tog informationsblad med sig angående det. Efter halva dagen gav vi upp i hällregnet och åkte hem. Min kollega frös så hon skakade. Jag hoppade i duschen och duschade länge och varmt så fort jag kom hem. Nu känner jag mig varm igen.

RSS 2.0