Nu ska vi fira

Nu ska vi ställa till kalas. Anders har fyllt jämt och den här helgen har vi lyckats få våra barn att komma på besök. Det blev lite missuppfattningar så i stället för att alla firar på lördag så har vi fått dela upp det hela. Nu blir det födelsedagsmiddag både fredag och lördag. Det blir många rätter att hålla i huvudet för naturligtvis vill vi ha extra festligt och gott vid båda tillfällena.
 
Jag hade hoppats att jag skulle hunnit göra två strykningar på de påbörjade delarna på Nergården. Tyvärr har det varit lite väl kallt nu på slutet så jag har få avstå från måleriet.
 
Vi har börjat mata småfåglarna och idag var både en steglits, domherren och en nötskrika här och åt. Nötskrikan har inte haft så bra möjligheter att samla ekollonförråd i år då det inte finns ett enda ekollon på ekarnaa. Det kommer bli en tuff vinter för dem.
 
 

Vitt och fint

I dag målade jag på Nergården med grundfärgen. Det breda vita (pelaren) högst upp som varit vänt mot vägen när man kommit med bil har aldrig fått på sig någon färg och tillslut så hade den vita grundfärgen försvunnit. Jag trodde inte jag skulle nå med stegen men det visar sig att det går utmärkt. Trots att det bara är grundfärgen som jag nu strukit på så är det så mycket snyggare. I morgon ska det vara en fin solig dag så då blir det första strykningen med den riktiga färgen.
 
 

Långt bete

Det finns plus och minus med allt. Ett plus med varamare klimat eller varmare år är att betessäsongen blir längre. Våra hästar går fortfarande på bete och är än så länge runda och fina i hullet. Jag kommer inte ihåg exakt vilken dag jag släppte dem i våras men det brukar vara i början på maj. Nu är det snart november och tittar man på kommande 10-dagarsprognos så ser det fortfarande fint ut. På det här sättet går det åt både mindre med hösilage och halm. Det blir nog en 6 månader lång betessäsong i år.
 
Dominans och Musseron är lagom runda och fina.
 
 Miljon får gärna bli smalare och även Miljard är riktigt rund.

Förbättringar

Solen sken och det har varit en helt underbar höstdag.
 
Större delen av dagen ägnade vi os åt att göra nya sektioner till vår brygga.
 
Hästarna tyckte det var så spännande så de kom och tittade på vad vi gjorde.
 
T o m en trollslända dök upp och satte sig för att sola.
 

På plats igen

I går kväll i mörkret lyfte jag tillbaka mina två hönor som höken skadat till hönshuset. Det är bra att sätta tillbaka i mörkret så att de vaknar med de andra och smälter in. Hönan med det svullna ögat är inte helt återställd men ögat har öppnat sig och hon verkar se hyfsat bra så att hon inte har ett avvikande beteende. Den andra hönan kan nu gå på sina ben men inte hoppa upp till de högre pinnarna. Tror det kommer läka med tiden. Hon var lite mobbad vid ett tillfälle under dagen såg jag så jag får hålla lite extra koll framöver.
 
Ankornas badbalja hade spruckit vid sista fyllningen och jag kom på att jag hade nya stående i Åstugan under sängarna där. Det var ju bra så slapp jag dra iväg till IKEA de kommande dagarna. Ankorna blev mycket nöjda när de fick mycket nytt vatten och skyndade sig genast ner till sitt bad.
 
 

Turismföreläsning

Redan kl 9.00 i morse var jag i Nyköping för att vara med på ett seminarium om den tyska resemarknaden. Hit till Sverige kommer det ju väldigt många från Tyskland. Vi fick lyssna på fem olika föredrag fram till lunchen. Det var en blandad kompott med exempel på vad som skiljer tyskar från svenskar, hur man tänker och utvecklar sin verksamhet, hur vår turistorganisation arbetar, om film som lockar turister och så hur viktigt det det är med att vara digital.
 
Jag fick en del tips och det skapades tankar av de olika föreläsarna.
 
Efter seminariet skyndade jag mig hem och släppte ut hönsen. Eftersom höken var här och hälsade på häromdagen så vill jag bara ha dem ute när jag är hemma och har koll. Höken brukar ge sig efter några dagar och jaga på annat håll.
 
 

Fylls med energi

Under eftermiddagen skulle jag idag vara värd för en återträff i vårt kvinnliga nätverk med deltagare från Våga välja tillväxt. Vi skulle starta vid ett med lunch och sedan eftermiddagsfika. Jag gjorde en svamppaj på kantareller, brokkremla och ängsvaxing. Tänk att det alltid blir godare när man blandar olika sorters svampar. Till fikat bakade jag en äppelkaka efter receptet jag la ut här på bloggen för ett tag sedan.
 
Vi var inte så många på träffen men det gjorde i stället att vi verkligen hann lyssna på alla och det gav många intressanta diskussioner. Jag kände när de åkt att jag hade fyllt på med lite ny energi. Det är det som är så kul med dessa träffar.
 
Som avslutning gick vi runt på gården och de blev mycket fascinerade av ankorna

Nöjd med helgen

Ibland känner man sig så otroligt nöjd med en helg. Det här var en sådan. På lördagen träffade vi gamla goda vänner som vi inte sett på ett tag. Jag och min vännina gjorde en rejäl tur i skogen för att plocka svamp. Senare på kvällen åt vi en riktigt god trerätters-middag. Allra bäst blev killingsteken. Det var premiär för att prova den styckningsdetaljen. Hittade ett tips på nätet och det visade sig ge perfekt resultat. Med killing får man tänka lite annorlunda då det är total avsaknad av fett i köttet.
 
Nu under söndagen har vi hunnit göra en del som funnits med på göralistan länge. Vilken känsla det är när det är klart. Anders hjälpte mig också att plocka äpplen vid pumphuset. Otroliga mängder och nu står allt inställt i stallet. Förra året höll de ända till april.
 
Vi avslutade dagen med en liten fisketur. Det blev en fin abborre. När vi återvände till gården hörde vi ett hemskt liv från hönsen och det visade sig att höken var på besök. Två skadade hönor som nu vilar upp sig i stallet. Jag hoppas de är i hyggligt skick så att de kan återgå till gruppen i morgon.
 
 

En härlig dag

Vilka fina höstdagar vi har. Nu har färgerna kommit. Det känns senare än vanligt. Det bästa är också att det är vindstilla. Sjön blir så vacker när omgivningarna speglar sig i den.
 
I går gick en länk sönder på vår gödselsprätt så direkt efter frukost åkte jag i väg till Maskincenter i Sparreholm. Där köper jag även foder till hönsen. De hade tyvärr ingen länk i lager utan gjorde en beställning så på tisdag kan jag åka och hämta nya.
 
På hemvägen stannade jag vid grannens gård. Hon höll på och mata sina djur så jag hängde på och kikade på hönsen och vaktlarna. Sedan blev jag bjuden på kaffe och det intog vi sittandes på bryggan nere vid deras lilla konstsjö.
 
Även en av deras katter gjorde oss sällskap.

Mentorträff

Jag har inte fått tilldelat mig en mentor än men i kväll var det möte med min grupp och de andras respektive mentorer. Alla fick presentera sig och det var intressant att höra vad de hade för bakgrunder. Eftersom jag inte hade någon mentor fick jag sedan när vi skulle få fram vilka områden vi tyckte var viktiga att ta upp inför kommande träffar sitta och samtala med vår gruppledare. Det ger alltid mycket att få bolla lite tankar med någon annan. Det ledde fram till att jag fick hjälp med en framtida kontakt som kanske kan vara en väg till att få fler företag att göra en gourmetvandring.
 
Hästarna på bete i hagen mot sjön

Höstpyssel

I dag hade jag tänkt att jag skulle göra rent och fint på den grusade planen utanför lösdriften där hästarna ska gå i vinter. Jag lastade kärran full men sedan kom jag inte längre då jag inte lyckades få igång traktorn som skulle dra den. Det blev ändå en bra dag för jag röjde bort en massa gammal spill från vinterns balar utanför hagen och putsade med röjsågen.
 
Jag har också gjort färdigt ytterdörren på Nergården. Oj, vilken skillnad. Nu är den härligt blå igen.
 
I grannens skog såg jag tidigare en massa plantor av ask. Jag har frågat om jag fick gräva upp en som jag tänkte sätta nere vid Nergården. Eftersom det säkert står 100 stycken där så var det inget problem. Sent på eftermiddagen kom jag på att jag skulle ta mig dit och det var verkligen i grevens tid. Löven hade börjat falla av och då är det inte lätt att veta om man tar rätt. Jag hittade en "säker" och nu är den omplanterad utanför Nergården.

Hjälp mig nu!

Jag har skickat in en bild till en fototävling. Nu under några dagar kan man rösta och de som får flest "gilla" vinner fina priser. Därför ber jag nu alla mina läsare om hjälp. Gå in på denna sida: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.758287900942908.1073741830.531704443601256&type=3
och rösta på min bild. Så här ser den ut
 
 
TACK FÖR HJÄLPEN!
 

Höstdag i skogen

Vilken strålande höstdag. Solen sken och det var vindstilla. Mycket skönt så länge man höll sig i solen. Däremot när jag hade svampsafarin så var vi inne i skogen och då blev det riktigt kallt. Vilken tur att jag hade långkalsongerna på. Det var en liten grupp med på safarin så vi kunde gå mycket tillsammans. Det har verkligen inte varit någon bra svamphöst. Det finns en svamp här och där men man får verkligen leta. Nöjda deltagare ändå.
 
På eftermiddagen hade jag köttleveranser och sedan plockade jag 3 kg aroniabär. De och övriga jag plockat tidigare ska bli vin har vi tänkt.
 
 

Vilket kött!

Nu har vi provat vårat killingkött och oj så gott det var. En dag stekte vi kotletter på samma sätt som lammkotletter. De hade en härlig köttig smak men inte så särpräglad som lamm. I dag provade vi revbenen som jag först kokade möra i en timme och sedan griljerade med en kryddblandning. Mycket smak och så kombinerade jag det med en kall vitlökssås. Jag längtar redan till nästa gång vi kommer ha killing på tallriken.
 
Den här helgen har jag mina sista svampkurser. Först en lyxig svampkurs och i morgon en svampsafari. Svampsafarin har jag inte haft på programmet så länge. De anmälda samlas och sedan åker vi till skogen och plockar svamp i ett par timmar och förhoppningsvis hittar vi en del bra sorter som alla kan träna sig på.
 
Den stolta fjällskivlingen fick bli tillbehör till kvällens middag

Inte bara djur

I dag fick vi tidningen ATL. Det är en lantbrukstidning. I den var det en intressant artikel om en kobonde som stämmer vindkraftsbolaget för att hans kor har blivit sjuka, mjölkar mindre osv sedan det sattes upp en vindkraftspark bredvid hans gård. Det intressanta i artikeln är att man påstår att djur är känsligare än oss människor så därför blir de sjuka men inte vi. Vad jag vet så är även vi djur och är med största sannolikhet inget undantag i detta fall. Det allra farligaste med vindkraften är ljudet vi inte hör. Det är så lågt men det påverkar kroppen negativt. Det finns många läkare i världen som uppmärksammat detta. Problemet är att svenska myndigheter slår det ifrån sig. Här skiter man i hur människor, natur och djur mår bara man kan skryta med förnyelsebar energi. Det är förfärligt.
 
Läser man på lite så inser man också att vindkraft inte ens är koldioxidneutral. Den släpper ut mer om man räknar med byggnation, transporter och det som krävs för att få den på plats än vad den kan spara in under sin livstid. Snacka om att lura befolkningen.
 
 
 

Äppelkaka

 
Nu har jag plockat av alla äpplen på vårt James Grieve-träd. Det blev en rejäl skörd och naturligtvis var jag tvungen att göra en härlig äppelkaka till kaffet. Tänkte dela med mig av receptet så här kommer det.
 
Smörj en form
Skala och dela i klyftor 5 stora äpplen och lägg i formen
Strö över ca 1 dl björnbär eller blåbär
Hacka 1 dl hasselnötter eller mandel blandat med pumpafrön så att det blir små bitar
Tillsätt drygt 1 dl mandelmjöl och 1 dl kokosflingor
Är du strikt kan du hoppa över sötning annars kan du ta 1 tsk - 1 msk honung beroende på hur söt frukten är
Hacka slutligen ner 100 gr smör i blandningen så det blir smuligt
Fördela över frukten
Grädda ca 25 min i 175 grader. Äpplena ska ha blivit mjuka.
Servera med grädde med eller utan vaniljpulver
 
Lycka till!

Dags för killingarna

I dag var det med sorg i hjärtat som jag startade dagen. Det var dags för våra söta killingar att sluta sina liv. De har verkligen varit trevliga att ha och göra med när vi väl lyckades få dem att stanna kvar i hagen. Det känns faktiskt som att de är ganska intelligenta.
 
När vi motade ner dem från hagen igår till stallet så hoppade de upp på alla stenar de såg. De älskar verkligen det och de missar aldrig. Snacka om att ha bra balans. Det tog ett tag att få dem dit vi ville för vid varenda buske med nypon skulle de stanna och äta. Det kommer bli ett nyponspäckat kött.
 
 

Åter

Efter några dagar i Skåne och umgängde med barnbarnen är det åter dags att ta itu med företags- och gårdslivet. Det verkar bli en fin vecka med uppehållsväder så mina planer på att måla, köra ut dynga och fixa lite i planteringarna kommer passa bra.
 
På vägen upp från Skåne passade jag på att tanka efter halva vägen. Jag letar alltid efter en Preem-mack i första hand då vi har ett kort som ger bäst rabatt där. Såg nu till min glädje att de har börjat blanda in förnyelsebart drivedel i både bensinen och dieseln.
 
 

RSS 2.0