Att kasta mat

Jag tycker det är väldigt viktigt att försöka tänka på vår miljö. Mycket av vad vi var och en gör kan försäma eller förbättra. En sak som lyfts upp på senare år är ju att det kastas så mycket livsmedel i världen. Det är faktiskt så mycket i mängd så det skulle kunna mätta 3 miljarder människor till (enl en FN-rapport). Här pratar vi alltså om att en tredjedel av jordens befolkning inte behöver gå hungriga. Tänk tanken att ditt beteende enkelt alltså kan bidra till en bättre värld bara genom att inte slänga så mycket i soppåsen. Jag ska ta ett tydligt exempel:
 
För 4 dagar sedan hittade jag en gräddförpackning i vårt kylskåp. Datumet den dagen var 27:e september. På förpackningen stod bäst föredatum 17:e. Hur hade du gjort - kastat den i soporna eller?
Jag öppnade förpackningen och hällde upp en liten skvätt på en tesked och smakade på den. Den var helt fräsch och smakade precis som grädde ska göra. Naturligtvis använde jag den och även på lördagen. I dag måndag behövde jag lite grädde igen till fikat och tänkte att jag måste smaka av och se om den fortfarande var OK. T o m jag blev förvånad när den fortfarande var lika bra som tidigare. Nu hade den ju dessutom stått öppnad i fyra dar och ändå inte försämrats.
 
 
 
Jag hoppas att detta kan inspirera er andra till att inte stirra er blinda på ett datum utan använd ert smak- och luktsinne. Bra för plånboken och bra för vår värld.

En ledig helg

Oj så skönt det är med en ledig helg. I och för sig har vi lite boendegäster men det räknas knappt. Det är lite passande när de ska komma så då måste jag hålla mig på gården men att visa rummen eller stugan går ju ganska fort.
 
Förmiddagen ägnade vi åt att flytta vår lilla bod nere vid sjön. I nästan alla år har den stått i vattnet under våren och försommaren så man har inte velat lägga in något där. Nu ställde vi den högre upp dit vattnet aldrig brukar nå. Den här torra sommaren gör att man kan köra på gärdena med traktorn utan att göra spår så det passade bra att göra det nu innan höstregnen kommer på riktigt.
 
Efter att alla boendegäster dykt upp sågade vi ner lite sly vid åkerkanten och sedan hjälptes vi åt att köra ner det till en eldningshög. Det är otroligt så fort plantorna växer upp där man inte vill ha dem. En del hade hunnit bli ganska kraftiga björkar.
 
Höstvackert
 

Höst

Nu har hösten gjort sitt intåg på riktigt. Minusgrader på nätterna och idag en väldigt kall isig vind. Frosten låg kvar länge på skuggplatserna och det gick inte att få igång traktorn förrän solen värmt den ett tag. I solen var det varmt om man hittade en läplats.
 
Jag passade på att plocka av alla äpplen på vårt äppelträd. I år är det bara ett på hela gården som burit frukt och det är vårt James Grieve. Det är ett litet träd och brukar alltid vara helt översållat. I år var det stora fina äpplen men inte så många så det gick ganska snabbt att lägga dem i en låda. Passade även på att beskära lite i kronan.
 
Gav mig också iväg på en tur på markerna. Målet var egentligen att kika efter svampställen inför svampkurserna. Hittade några ställen när jag kom till fuktställena. I år kan man knalla runt mitt i kärren utan att sjunka ner. Jag följde i stället vår gräns runt hela gården. Det var roligt för jag hittade ganska många gamla gränsstenar som visade hur sträckningen är på vår mark. Anders och jag ska börja sätta upp lite stolpar så att det blir tydligare när man ska sköta skogen.

Turismutveckling

I dag skrev Sörmlands turistutveckling om visningsresan som gjordes för tyska researrangörer och tysk press. Vi är omnända i deras blogg och så var en fin bild med på ett av de uppdukade borden. Vill du stötta vår facebooksida kan du gå in på den här länken och gilla sidan https://www.facebook.com/pages/Rockl%C3%B6sa-matvandring/466169546787127
 
 
Den här dagen har jag tillbringat i Gnesta. Det började med en säljkurs på morgonen. Tyvärr kunde jag bara vara med en timme för sedan var det dags att åka till Södertuna slott. Här hade Destinationsutveckling Sörmland möte för att jobba vidare med paktering av boenden och upplevelser. Det var en så där dag. Det visades inget större intresse för att försöka få folk till mina matvandringar på Rocklösa. Däremot ville de gärna ha matvandring på sin anläggning. Inte riktigt det jag tänkt med mitt koncept.
 

Ont om dem

Blomkålssvampen från helgen var en riktigt rejäl och grann svamp och idag har jag kokat ur vattnet och stoppat den i frysen.
 
 
Tog sedan en sväng upp i markerna för att se hur tillgången på svampen är. Än så länge verkar inte regnet fått fart på dem. Har aldrig sett en så tom skog. Får se om några dagar till kan göra skillnad. Vill gärna att det ska vara en del tills jag ska ha årets svampkurser.

Kortisolsänkning

Jisses vad tufft det varit på gården den sista tiden. Matvandring och ridläger slag i slag med alla förberedelser och under samma vecka flera kurser och möten. Blev faktiskt stresspåverkad. Det var väldigt länge sedan jag kände något liknande. Det behövs ganska mycket för att jag ska gå igång. Det intressanta var att jag kände verkligen hur speedad jag blev och hur svårt det är att gå ner i varv igen. Effekten av det hela blev att jag sov uruselt på nätterna. Kunde inte somna och vaknade strax och låg vaken i långa perioder.
 
Det börjar nu långsamt släppa och kroppens kortisolnivåer är nog på väg att bli mer normala. Nu är jag riktigt trött så det ska bli extra skönt att krypa ner i sängen och förhoppningsvis sova en lång skön natt utan störningar.

Underbart läger

Vilket trevligt mamma-barnridläger vi haft. Det är inte ofta som alla finner varandra direkt men så var det den här gången. Barnen satt tillsammans och hade så roligt och de vuxna hade hur mycket som helst att samtala om. Mina planer på att upphöra med ridläger får sig alltid en törn när man har så här trevligt och det känns som att alla trivs. Det var några färre denna gång vilket gjorde att vi kunde köra lite träning på lina med var och en. Nyttigt, roligt och uppskattades av alla. Vi hade en väldig tur med vädret. Igår strålande sol och idag uppehåll under lektionerna, sedan ösregn och efter det sol när vi skulle rida igen.
 
Bouchettes härliga mule
 
Vi avslutade med en uteridning och i skogen hittade jag en jättestor blomkålssvamp. Det kommer bli många påsar att stoppa i frysen.

Tysk guidning

Kl 13.00 startade vi dagens matvandring som var för tyska researrangörer och tysk press. Min tyska guide fick äran att lotsa runt och berätta om naturen och maten. Vi hade en fantastisk tur med vädret och i solen var det väldigt varmt. Deltagarna tyckte naturen var fin och vacker och när det kom till maten använde de ord som utsökt, unikt, delikat mm. Trots att de i tre dagar åker runt i sörmland och överallt blir serverade det allra bästa var vi enligt dem  i en egen division. Att höra det gjorde mig väldigt glad. Nu ska jag förmedla det till mina leverantörer som med sin kvalitet och skicklighet gör det möjligt för mig att få till dessa uppskattade kombinationer och smakupplevelser.
 
 

Spännande

Var på en föreläsning i går kväll där vi fick tips om att tänka på vårt företag och fundera kring vilka personliga egenskaper vi vill att företaget ska ha. Det är faktiskt en spännande idé. Det där ska jag klura på. Fem egenskaper var lagom att välja ut och sedan ska dessa framgå i alla sammanhang så att de upplevs av kunden.

Mycket

Det är sällan jag känner mig stressad men nu är jag i en sådan period. Ibland gör man det värre själv med dålig planering. Jag har vansinnigt mycket att förbereda nu med både matvandring och helgridläger och så går jag bokar in en visning av Bilbo. Ibland undrar jag hur jag tänker. Det var bara att bita ihop och försöka få ihop dagen ändå. Började med att tvätta dukar till matvandringen, sedan gjorde jag helgens förrätt.
 
 
Hönsfodret var slut så när de hade haft lunchstängt åkte jag iväg till Sparreholm som är det närmaste stället för oss att handla foder på. På hemväg blev det lägerhandling på ICA. När jag kom ur affären kom en tjej fram och undrade om hon fick ställa några frågor om Stjärnhovs bibliotek. Hon visade sig vara journalist från Sörmlands tidning. Jag tyckte inte jag var någon bra representant att fråga eftersom jag aldrig besöker biblioteket här. Vill jag låna böcker gör jag det i Gnesta i stället där det finns mycket mer att välja på. Hon ville i alla fall ha med mig och tog även en bild. Vi får se om det blir något i tidningen.
 
Väl hemma var det dags att visa Bilbo. Han var inte riktigt i form och verkade öm i en bakhov.
 
Efter lite klädbyte så åkte jag iväg till Gnesta för att gå på en föreläsning. Det var en duktig entreprenör som hade en unik förmåga att få sina företagsidéer att komma igång och blomstra. Vi fick höra om hennes resa och det blev många skratt.
 
Nu är jag hemma igen och känner mig faktiskt lite trött. Det är rätt ovanligt.

Full vecka

Den här veckan är verkligen fulltecknad. I går flyttade vi Rasmus, Grattis, Miljard och Musseron till ny hage så nu har de massor med ny mat. Skönt att passa på när min man är hemma och kan hjälpa till.
På fredag har vi matvandring för ett gäng från Tyskland. Det är både researrangörer och tysk press som kommer. Innan dess ska jag hinna iväg och hämta lite fräscha varor som ska serveras. SMHI hotar med regn men jag hoppas innerligt att de ändrar sig till dess.

På onsdag kommer en familj och ska titta på Bilbo och se om de trivs med honom. I så fall kommer de ta honom på foder.

Bilbo hälsar på vårt barnbarn.

Sedan ska jag även på ett kvällsmöte, en kvällsföreläsning och en halvdagskurs.

Veckan avslutas med ett mamma-barnridläger. De kommer på fredag kväll och sedan kör vi hela helgen.

En mycket varierande vecka men intensiv.

Utvecklande kurs

I lördags var det dags för HAE-kursen. Vilket bra väder med värme och sol hela dagen. Det var en spännande dag där deltagarna gjorde olika övningar med hästarna. En av deltagarna hade varit med på en kursdag för flera år sedan och det var fantastiskt att se hennes förändring under dagen. Det är magiskt vilken kraft det är i det hela. Hästen sätter verkligen igång tankar hos deltagarna. Efter en riktigt lång dag sa alla att de ville komma igen och bygga på med ytterligare en dag. Det ser jag fram emot.
 
På kvällen var vi bortbjudna till goda vänner som bor ca 5 km från oss. De hade fiskat kräftor som de bjöd på. Oj, vilken njutning. Kräftorna var helt fantastiska och jag kunde inte sluta äta. De andra tyckte nog att jag var lite jobbig som aldrig blev klar så att de kunde böjra med nästa rätt. Det blev en trevlig helkväll och vi cyklade hem i mörkret på natten.
 
Det blev ingen sovmorgon för boendegästerna skulle ha frukost innan de åkte iväg. Det gick snabbt att få fram allt. Det är trevligt med gäster. Brukar försöka prata lite med dem och det är alltid intressanta samtal.
 
Grattis var med på förmiddagen på HAE-kursen
 
.
 
 

Bad 12:e september

Det är inte många år som det är så här pass varmt i september så man vill svalka sig i sjön. Efter att jag bäddat i ordning för gäster i helgen så längtade jag riktigt efter ett dopp så jag tog mig ner till sjön. Vi får se om det blir årets sista bad! Lite svalare nu men helt badbart. Det går t o m att ligga i en stund. Tippar på 19 grader.
 
 
 På vägen hem mötte jag denna fina trollslända som landade på bryggan framför mig.
 
 
 
 
 
 

Ny-

Nyskodda, nyavmaskade, nyfriserade och ny hage.
 
Elin
 
och hennes hagkompisar
 
 

Nu börjas det

Efter en liten sväng i skogen kan jag konstatera att svampen nu så smått börjar komma igång. Kremlorna som brukar vara först kommer nu både här och där och så hittade jag bl a en massa fårticka. Tror faktiskt jag skulle kunna få ihop till minst 25 olika arter om jag skulle göra en utställning. 5 och 6 oktober har jag svampkurser så till dess har det nog dykt upp dubbelt så många sorter.
 
Svamputställning för några år sedan
 

HAE-kurs igen

På lördag är det dags att ha en kurs i Horse Assisted Education här på Rocklösa. Det ska bli så roligt och spännande. Hästar reagerar på hur vi agerar så de ger varje människa en massa insikter. De är ju experter på kroppsspråk så de läser av oss på djupet och hjälper varje person till en utveckling. Det finns en plats kvar på kursen p g a ett återbud så hör av dig om du vill vara med. Utbildningen pågår mellan 9-17 och mat och fika ingår.
 
Hästen iakttar dig

Värmebölja

Det är ett helt otroligt väder just nu. Solen gassar och den värmer mer än under sommaren. Verkligen en ovanlig september. Det perfekta vädret för dagens matvandring.
 
I går var jag på kurs och lyssnade bl a på en föreläsning av en polsk researrangör. Hon bor i Sverige och talar utmärkt svenska så det var lätt att lyssna. Vi fick en stor inblick i hur polacker är som folk och hur de tänker när de är ute och turistar. Föreläsaren hade avsatt lördagen till att besöka några av deltagarna på kursen och se sig omkring i regionen. Jag bjöd genast in henne till vår matvandring. Snacka om tur att det var just den dagen som en matvandring var inplanerad. Hon kom tillsammans med sin man och följde med det övriga sällskapet i två timmar. Sedan var hon tvungen att åka vidare. Det verkade som hon uppskattade det hela och pratade flera gånger om att vi skulle höras framöver.
 
Vi övriga fortsatte och hela arrangemanget fick så mycket beröm hela tiden. Det är verkligen en fröjd att hålla på med detta. Fick ett förslag att jag borde byta namn till Gourmetvandring då allt håller så hög klass. Ett intressant förslag.
 
I dag såg jag året första röda flugsvampar
 

Farmartjänt

I dag har jag haft ute Farmartjänst för att gå igenom vad som ska utvecklas på vår vandringsled. Vi fick springa kors och tvärs över ägorna för att kolla lite här och där. En stätta, lite snickararbete, lägga långa vandringsspångar över blötmarken osv. Nu väntar jag på en offert för att se vad det kommer kosta.
 
Jag har gått och grunnat ett tag på vem jag skulle vända mig till men så fick jag tips av skogskillen som var ute. Väldigt bra för det hade inte passat med en byggare eftersom mycket av arbetet inte kräver expertkompetens.

Visade Bilbo

Nu är det dags att försöka få ner antalet hästar på gården inför vintern. I dag visade jag Bilbo för en familj från Nyköping. Det var tre flickor som skulle dela på honom. En var elva och hade ridit lite mer och de andra var åtta och hunnit med drygt en termin på ridskolan. Bilbo skötte sig väldigt bra. De gosade och klappade massor på honom i stallet och han var inte sur en enda gång. Ridningen gick också bra. Han följde inte spåret hela tiden men det gör mindre. Det där med att få dem att gå där man vill tycks alla ryttare ha väldigt svårt att förstå hur man gör. Bilbo är en bra läromästare för blir man för stark i handen och drar så drar han ner huvudet och visar på det sättet att det gör ont i munnen. En gång åkte den större tjejen av för när han drog ner huvudet så lutade hon sig framåt och plupp så låg hon på marken. Inget kraftigt fall så det var bara att fortsätta. Nu har de åkt hem och skulle fundera på om de ville låna honom.
 
 

Har länge velat ha

 
Jag har köpt en tork. Den kan man torka svamp och bär i samt en massa annat också. Under många år har jag tänkt att jag skulle skaffa en och idag sprang jag på en till ett bra pris på Coop. Tänkte först prova med lite bär. Läste ett reportage om att torka oxelbär som skulle bli jättegoda. Nu har jag inga bär av den sorten utan tänkte prova med aronia i stället.
 

Trädgårdsmästare

Tänk att Sverige tog lagsilver i fälttävlan. Vad bra våra ryttare är. Såg inte hoppningen men följde det hela på nätet.
 
I dag har jag mest arbetat som trädgårdsmästare vid min dotters hus. Vi har rensat ogräs, planterat och gjort så fint. Tänk vad några timmar hackande och grävande kan göra stor skillnad. Nu sitter vi här i huset efter att ha ätit kräftor och njuter av lyktan med tänt ljus som står mitt i en av de ordninggjorda rabatterna.
 
 

RSS 2.0