Ett gott slut

Jag har fått två nya favoriträtter. Det är min dotter Martina som varje år ger oss en liten kokbok med toppenrecept som hon provat ut. I dag har vi provat två stycken från den nya boken. Det var så supergott. Båda blev genast stora favoriter. En kötträtt med en underbar gratäng åt vi till middagen. Det blev eget tackkött. Det var så mört, helt i klass med finaste oxfilén. Efter varmrätten åt vi en efterrätt som fick så mycket beröm från Anders så jag trodde han skulle äta ihjäl sig. Mycket ovanligt när det gäller honom.Martina vår dotter har nu mycket på gång. Om ett par veckor startar hon en LCHF-matkasse i Malmö. Det är mycket nu med veckomatsplanering, kontakter med bra leverantörer osv. Vi i släkten får vara försökspersoner och komma med idéer och tips på rätter som kan inspirera till nya recept. Känner du någon i Malmö så tipsa gärna om kassen och bor du där så är det bara att boka. Ni hittar all information på hemsidan www.matkassenlchf.se

Skogsarbete

Nu satsar vi på skogen varje dag. Det är hårt jobb så det blir några timmar varje gång. Efter tre dagar där ute börjar det synas lite skillnad i ena hörnet. Det kommer ta mycket tid innan vi gallrat klart men det blir också mycket ved att köra hem. Det är bra. Jag riktigt längtar ut nu för det sporrar när det blir fint. Sedan känner man hur nyttigt det är att jobba utomhus. Väl inne på eftermiddagen känns det en härlig tillfredställelse i kroppen.


Anders på väg hem från skogen

I nästa vecka ska vi också börja lägga några timmar varje dag på fortsatt renovering i Lillstugan. Vi måste bara inhandla lite material först.

Sommartänk

Nu när julen är över verkar alla tänka framåt. Under det sista dygnet har det kommit fem bokningar/förfrågningar på sommarens ridläger. Med den takten kommer platserna gå åt som smör i solsken. Det är väldigt roligt och så är det skönt att veta det rullar på som planerat.


Nu ser vi fram emot nya sköna turer i skogen

Hovslagaren gjorde ett besök hos oss på kvällen. Både Elin, Henry och Chassi hade lyckats tappa varsin sko. Den enda jag hade hittat i hagen var Chassis. De andra var putsväck. Inte bra när det är vinterskor för sulorna är svindyra och även broddarna blir en extrakostnad.

Ku med familjen

Efter lite arbete i skogen med gallring blev det sedan en rolig kortafton med familjen. Det finns inget som slår en kortlek. Jag tröttnar aldrig på alla roliga spel som finns. Det är också ett otroligt trevligt sätt att umgås på. Bra konkurrent till datorer, ipad, mobiler och allt annat som gör att man inte umgås på samma sätt längre.

Vår gamla katt Rufus ville också vara med i gemenskapen. Han placerade sig mitt på bordet så det blev lite svårare att se och hantera korten. Men vad gör det?


Äntligen klart

De slaktade tackorna har verkligen förföljt mig. Vilken tid det har tagit att få dem klara. I dag skar jag det sista från den sista och det sista är malt till köttfärs. Tur att det varit så pass svalt så att de kunnat hänga utan att bli förstörda. Vinsten är nog att de hunnit bli ordentligt möra och välhängda. Nu är alla frysar helt proppfulla och vi kommer klara oss i flera år.

Hade planerat in en ridtur under dagen men med halv storm var det inte ens värt att försöka. Det är inte kul att rida på halvhysteriska hästar. Varken häst eller ryttare njuter. Nu har det mojnat lite. Rekordvarmt är det också. Lika ovanligt väder i år som det var i fjol. Nu värme, då permanent snö redan från november och jättekyla. Marken är helt mjuk nu igen och det har torkat upp bra idag i den kraftiga blåsten.

Nu på kvällen provade jag glassmaskinen jag fick i julklapp. Glassen blev god men lite väl mjuk tycker jag. Ska göra ett nytt försök i morgon igen.


Till minne av Millan

Nu har Miljard och Miljons mamma Djamillah (Millan) lämnat detta livet och betar på de evigt gröna ängarna. Jag blev informerad av hennes  ägare om att det hade hänt. Hon tyckte inte att Millan var lika pigg och glad längre så därför fattade hon beslutet. Millan var född 1985 så hon blev 26 år. Här på Rocklösa kommer vi alltid minnas henne som den fantastiska hästen som var en riktig drottning. Vacker och värdig och så har hon gett oss två fanstastiska ponnyer Miljon och Miljard. Båda har ärvt hennes otroliga gångarter och den positiva känsligheten. Miljard är också extremt lätthanterlig  precis som sin mamma.

Vi kommer aldrig glömma dig Millan!


En dag med släkten

Här på Rocklösa startar varje dag på samma sätt. Först är det djuren som gäller. Ankor och höns släpps ut ur sina hus och de får nytt vatten och påfyllnad av mat. Sedan ska två jätteskottkärror med ensilage lastas och köras in till först Bouchette, Domina och Dominans och därefter lika mycket till Mullegänget. Hos Mulle lägger jag fodret i nätburar för att de ska ha och pillra med länge. Lite kontroll på att vattenkopparna fungerar som de ska och sedan är det dags för frukost. Ska jag göra något speciellt under dagen behöver jag inte lägga mer tid på djuren.

I dag var det ju julafton så resten av dagen blev det matlagning, julbord, fika framför Kalle Anka, julklappsutdelning och så slutligen middag. Det var första julen med LCHF. Det mesta av det vanliga är OK men några special fick det bli. Jag gjorde en Jansson på rotfrukter och blomkål i stället. Den blev väldigt bra. Gjorde också egna köttbullar för numera gillar jag inte alla E-nummer och annat skit som de stoppar in i färdiga köttbullar man köper. Naturligtvis hade vi LCHF-bröd till de som önskade och så blev det inte risgrynsgröt utan LCHF-ris á la Malta utan risgryn. Den var så god så jag åt mig riktigt proppmätt.Jag hade gjort lite chokladtryffel som konfekt men alla var så mätta så de sparar jag till en annan dag.

GOD JUL

Jag har hittat spåren! Lodjuren har gått förbi ett par meter ovanför vår vedbod. Närmre kan det knappast bli. Helhäftiga tassavtryck i snön. Nu regnar det så i morgon går det nog inte att se spåren längre.


Så här ser de ut

Jag har ytterligare ett boktips så här i sista minuten. Har du inte läst den så gör det. Den heter Matrevolutionen. Kan säga att boken revolutionerar ens kunnande och ger mycket ny kunskap som är väldigt värdefull om man vill leva ett långt och friskt liv. Boken är skriven av läkaren Andreas Eenfeldt.


Så vill jag slutligen önska er alla en riktigt GOD JUL!

Lodjursspår

Här på Rocklösa är man inte van att helt plötsligt se folk utanför fönstret. Den här gången var det två män som gick förbi. Jag gick naturligtvis ut och kollade. Det visade sig vara två stycken som kom från Länsstyrelsen. De var på lodjursspaning. Ett tips hade kommit in som de hade följt upp. Spåret startade vid Skarptorp som ligger en liten bit från oss. Där hade lodjuret slagit två rådjurskillingar och den ena var nästan helt uppäten. Spåren från platsen visade att det var en lodjurshona med två ungar. De hade gått över Rocklösa och fortsatt bort mot Börsnäs.

I somras såg jag ett livslevande lodjur i vår backe. Jag berättade det för killarna och den äldre blev mycket avundsjuk för han hade aldrig sett ett vilt lodjur. Att ofta vara ute och viltspåra och ändå inte få se något visar på hur skygga de är.

Roligt var det i alla fall med rapporten och i morgon ska jag hugga en gran ska då titta lite extra i snön efter spår.

Julstämning

Att starta dagen i ett snötäckt landskap är härligt. Fluffig 5 cm nysnö på morgonen.På eftermiddagen red jag ut på Bouchettetillsammans med min medryttare som red RasmusNu på kvällen gravar jag strömming, städar och mal köttfärs av tackkött.

Teamdag

Nu är jag riktigt trött. Har haft ett helt gäng här på en upplevelsebaserad utvecklingskurs tillsammans med häst under hela dagen. Först är det tusen saker som ska vara klara tills de kommer så jag kan lugnt säga att jag hållt på flera dagar med förberedelserna, mat, fika, kursmaterial, material på ridbanan, hämta en kollega vid tåget osv osv.

Med lite försening av gänget på morgonen kom vi ändå igång ganska bra. Vi började med att titta på en hästflock på ridbanan. Det var Totte, Rasmus, Grattis och Miljon. De blev så lyckliga av att komma dit så de busade och sprang hur länge som helst. Det har varit geggigt så länge nu i hagen så de har väl helt enkelt inte blivit av med sin överskottsenergi. När de till slut busat av sig allt blev de kolugna och sedan var de med på alla förmiddagens övningar.

Det är alltid lika spännande med allt som händer och människors insikter, feedback till varandra och hur de går till väga i övningarna. Av oss kursledare kräver det 100% fokus hela tiden så när lugnet nu lägrat sig efter kursdagens slut och alla intryck sjunkit in så känner jag hur skönt det ska bli att krypa ner i sängen.


Både Totte och Grattis gjorde bra ifrån sig under övningarna

Ger lite tips

Jag har hittat en fodervärd till Miljon och idag var tjejen som heter Maria här. Jag vill träffa dem några gånger innan han åker så att jag kan dela med mig lite om tänket jag vill att man ska ha när man tar hand om honom. Jag gav lite sittips denna gång och sedan övade Maria i skritt med Miljon. Ridbanan har tjälat så nu när det är barmark går det inte att rida i högre tempo om man inte vill riskera hästarnas ben. Så snart snön kommer blir det bättre.

Troligtvis åker Miljon i mellandagarna till sitt nya stall.


Miljon smärt och snygg som 3-åring.

Det kom ett brev

Så mycket positiv feedback jag får på mina ridläger. Idag fick jag ett brev som gjorde mig väldigt glad. Författaren skrev bl a: "umgänget med dina hästar gav oss en upplevelse som jag finner svår att beskriva".
Visst är det härligt? Det är allra roligast när hästarna uppskattas. De bidrar verkligen med stort tålamod och utvecklar personerna de möter.

Igår fick vi hem en ny frysbox. Det blir första gången vi har en box inne i vårt hus. Det blir bekvämt så slipper man alltid springa ut när man ska hämsta. Under eftermiddagen ägnade jag mig åt att flytta varorna från den gamla till den nya. Den gamla ska nu på tippen för mössen har gnagt bort isoleringen i botten så den läckte vatten.

Måste skriva några rader om kvällens fantastiska middag. Det var verkligen en lyxkväll. Vi åt idag laxfile fylld med kräftstjärtar. Till det var det gratinerat blomkåls-spenatmos och sherrysås. Wow! Tyvärr blev jag mätt alldeles för fort. Det är svårt det där när man vill ha men inte orkar mer.


Rester i skålarna som kommer räcka till minst tre härliga portioner till

Hovböld

Musseron har verkligen lätt att få hovböld. Jag har tappat räkningen på antalet gånger. Nu var det dags igen så det var bara att ringa hovslagaren. Det tog tre dagar innan han kunde komma men det är ju oftast bra för då blir det oftast lättare att hitta problemstället.

Han lokaliserade det ganska snabbt. Musseron står nu med ett bandage om foten och får stå inne i natt. Miljon gör honom sällskap. I morgon får han gå ut igen för det är bra med rörelse. Det är synd att det är så blött nu med allt regn men hovslagaren trodde inte det skulle ställa till något negativt.


Musseron

Säljer fårskinn

Min annons på Blocket om att jag har fårskinn till salu gav mig en kund idag. Det var en kille som kom från Eskilstuna. Han kom ut för att välja sitt skinn och hittade ett direkt som han blev väldigt förtjust i. Han tyckte de var enormt stora och fina. Nu hoppas jag att det dyker upp lite fler kunder så här inför julen.Dagens middagsrecept hittade jag i en ny kokbok som jag haft ett tag men inte tittat i tidigare. Den är inte LCHF men det var ändå en massa användbara recept. På vår middagstallrik låg det idag: Hjortfärsjärpar med salviakryddning, getostcreme och en sallad med mycket tomater med vitlöks- och  citrondressing. Smakerna gifte sig verkligen bra med varandra så det var väldigt gott.

Skogskunskap

I dag har det varit en virkesköpare från Stora Enso och vandrat runt med mig i skogen. Det var de som ringde och ville komma ut och se om vi ville sälja skog. Nu hE vi inte tänkt att avverka något av våran äldre skog men däremot har vi en plantering som aldrig blivit röjd. Det borde ha skett för 10 år sedan men tiden vill aldrig räcka till. Det växer så tätt där så jag har nästan aldrig gått i området ens. Killen tyckte det var mycket bråttom att få bort det riktigt klena så att man sedan kunde göra en gallring om två år. Då har det andra vuxit till sig lite. Det kostar en del att röja och det blir bara liggandes kvar på marken. Anders och jag har nu funderat på om vi ändå inte ska försöka avsätta tid för det själva och på köpet få en del ved.


Min nya hemsida

Nu kan du gå in på min nya hemsida och läsa om hur jag ska använda min kostrådgivarutbildning. Jag kommer jobba med både kunder i närområdet och så de som bor längre ifrån. Weekendkurser där man lyssnar på föreläsningar, lär sig laga LCHF-maten, har trevligt med de andra och får en massa tips innebär att man bor på Rocklösa från fredag eftermiddag - söndag eftermiddag.

För de som bor nära finns möjlighet till enskild kostrådgivning och så kommer jag även ha kvällskurser med träff varannan vecka.

För företag finns speciella upplägg. Bara en föreläsning eller i kombination med kostrådgivning till personalen. Känner du dig lockad att ordna något till din arbetsplats är det bara att ta kontakt.

Gå in och läs med på min nya hemsida www.godaval.se. Visst är det ett bra namn?


Perfekt LCHF-mat

Bra julklappHär kommer nu mitt tips på en annan mycket läsvärd bok att ge bort i julklapp. Jag kollade just på Bokus och den säljs för 178:-. Boken heter Vegomyten och är skriven av en amerikanska som heter Lierre Keith. Det här är en bok som får en att förstå samspelet i naturen och den ger också insikter i hur vi är på väg att förstöra vår planet med sättet vi äter. Här handlar det inte om köttet utan om den ensidiga odlingen av ettåriga grödor som utarmar jorden. Författaren har själv varit vegan i 20 år men bytt till en jägar- och samlarkost när hon förstod att det inte går att odla utan djurgödsel. Boken är lärorik ur ett LCHF-perspektiv också för hon berättar om hur skadligt det är att äta det vi inte är gjorda för t ex spannmål och sojabönor.

Läs den. Du kommer få mängder med nya perspektiv. Författaren är mycket trovärdig då hon visar i texten att hon tagit del av alla forskning som finns och lärt av det.

Recension från Bokus sida:
En vegetarisk livsstil är inte hållbar i längden, varken för individen eller för planeten. Den vegetariska myten bygger på okunskap om de ekologiska naturlagarna. I Vegomyten presenterar Lierre Keith sin syn på maten och rättvisan ett radikalt manifest för en hållbar livsmedelspolitik.

Det storskaliga spannmålsjordbruket förgriper sig systematiskt på vår jord. Odlingen av vegetarisk basföda, som ris och soja, gör att vattenreserverna sinar.

Den biologiska mångfalden minskar, jorden utarmas och klimatförändringen påskyndas.

Gräsätande idisslare skall äta det som vi inte kan cellulosa och förvandla den till det vi behöver protein och fett.

Avstå inte från kött. Men välj omsorgsfullt, för din egen hälsa och för vår gemensamma framtid.

Vegomyten utmanar allt du hittills har lärt dig om maten vi äter.

Förberedelser

Om en och en halv vecka ska jag ha en dag i Horse Assisted Education (HAE) på Rocklösa. Det kommer 12 personer från ett företag. De vill lära sig mer om sig själva, varandra och hur de fungerar som team. I o med att de är så många så har jag bokat en kollega från Göteborg som kommer hit och hjälper mig.

Jag har nu börjat planera dagen. Går igenom lämpliga övningar och funderar kring tidsåtgång och hur det ska bli så bra som möjligt. En sådan här kurs har minimalt med teori eftersom det är i mötet med hästen som insikterna och lärdomarna kommer. Alltså vill jag skapa så mycket tid som möjligt för det. Jag behöver också fundera igenom vilka hästar jag ska använda. Det är också dags att planera lunch och fika.

Jag ser verkligen fram emot denna kursdag som kommer äga rum i julveckan.


Mulle brukar hjälpa deltagarna till många nya insikter

Shopping

Det är inte ofta jag ger mig iväg för att shoppa men idag var det dags. Julen närmar sig och det är skönt att ha klarat av lite klappar. Det blev nog lika många inköp för mig privat som till släkt och vänner. Eftersom jag så sällan är iväg så blir det en hel del som hamnar i vagnen inne i butiken. Det blev en lång dag för jag åkte halv ett och var inte hemma förrän åtta igen. Hade planerat några butiker till men de hann jag inte med. Resan idag gick ända upp till IKEA. Just där var det ovanligt tråkigt men det stora köpcentrat runtomkring är väldigt praktiskt.

Upptäckte att samma butik inte alltid har samma pris på olika orter. Först var jag inne på Rusta i Södertälje. Där hade de slut på en sak jag skulle ha. Var därför in på Rusta vid Kungens kurva också. Halva priset på en fleeceskjorta där som jag stått och funderat på i Södertälje. Slog till direkt.

Uppröjning

Eftersom jag visste att det fanns risk för snö idag satte jag igång och plockade undan lite på gården. Det blir alltid lite saker här och där som det är skönt att stuva undan. Det blev ganska mycket springande mellan de olika uthusen.

Jag tog sedan en sväng upp i hagarna för att titta efter fina julgranar. Jag hittade en som duger. Det behövs en till men jag får gå på andra ställen för där jag var var de för glesa. Det kräver mycket ljus för att granen ska bli tät och vacker.

Sedan kom snövädret.Då var det skönt att krypa in i stugvärmen. Även katterna höll sig inne och sov mest.


Rufus sover djupt

Frysgrader

I söndags var ridbanan mjuk och fin och idag två dagar senare är det fruset och hårt överallt. Vad fort det gick. Jag red i skogen idag och och även där var det ganska fast. På sjön har det börjat bildas is. Det är skönt att kladdet försvinner och det har kommit lite, lite snö så det är lite ljusare. Tog en promenad nu på kvällen vid halv åtta. Det behövdes ingen ficklampa utan såg bra ändå. Det är en härlig tid vi går emot. Jag hoppas vi får mer snö snart. Nu på kvällen hade vi minus 7,5 grader.

I hönshuset har vi hängt in en värmelampa och småhönsen fick flytta i in stallet och bo i en box. Ankorna klarar kylan bra. Det är bara krångligt att fixa med vatten varje dag när det är så kallt. Det kommer bli lite färre chanser för dem till dopp i den stora baljan.En epok är över

För 22 år sedan skaffade jag mina första tackor. De blev basen för min fortsatta avel och ledde fram till mina fina djur. De sista tre tackorna jag nu har haft kvar var alltså ätttlingar till dessa. Det hinner bli en hel del generationr på så lång tid. I dag var det dags för dagen då jag bestämt mig för att sluta med fåren. Jag har en duktig kille som är så lugn ovh fin med djuren som kom ut och hjälpte mig med att ta bort dem. Alla tre tackor har levt ett långt fårliv och sedan i augusti har de gått helt lösa på gården och kunnat beta där de har haft lust. Det blev ett bra slut.


En tidigare generation och släkt med den svarta tackan jag haft på slutet

Kalabalik

Det blev ett dramatiskt mamma-barnläger i helgen. Vid den första ridlektionen fick vi alla vår dos av spänning. Det började med att Chassis ryttare fastnade med foten i en av stolparna på ridbanan. Det är ju så att hästarna inte vet att när vi rider på dem så blir de bredare, därför kan de gå för nära om inte ryttaren är noga med att hålla emot med ytterhjälperna. Chassi blev rädd av situationen och sprang iväg lite åt sidan och då tappade ryttaren balansen. Det fick till följd att hon ramlade av och oturligt nog fastnade i stigbygeln. Under oändligt många sekunder hängde hon där och kom inte loss. Chassi tyckte det var väldigt otäckt så hon gick över i sken. Totte smittades av den otäcka händelsen och kastade sig iväg även han i sken. När ridbanestaketet kom vek han åt sidan och då for hans ryttare i backen. Chassis ryttare hade äntligen kommit loss och också dråsat i backen. Det gäller verkligen att ha nerver av stål när man är ridlärare.

Det slutade ändå ganska bra. Mörbultade elever men inga allvarligare skador blev det. Otroligt skönt. I dag kunde båda rida igen trots lite stelhet.
Här på Rocklösa är vi verkligen inte vana vid så dramatiska situationer.


Totte

Läger

Den här helgen ska vi ha mamma-barnläger. Det blir premiär för oss att ha ett läger under en adventshelg. Det som är lite speciellt är ju att dagarna är kortare eftersom mörkret kommer så tidigit. Jag kommer ha lite annorlunda upplägg på eftermiddagen för att vi ska hinna rida innan det blir mörkt. Nu kommer ju lite mer kyla också så äntligen kanske julkänslan infinner sig.


Chassi kommer gå på med på lägret

Fodervärd på gång

Nu har jag en fodervärd på gång till Miljon. Annonsen har varit ute ganska länge och jag har fått massor med svar. De flesta uppfyller inte de krav jag har. Den här familjen jag har hittat bor i Uppsala så det är inte så längt bort. I dag var jag och tittade på stallet de har stallat upp sina hästar i och så tittade jag på en lektion.

De är ambitiösa och verkar sköta hästarna bra. Nackdelen är att stallets rutin är att plocka in hästarna tidigt på eftermiddagen. Annars var stallet helt OK med olika avdelningar så att känslan inte blev att det var så många hästar där. För att vara ett inackorderingsstall så var vinterhagarna ändå av hyfsad storlek.

Nu väntar jag bara på att de ska få en stallplats till eller hinna sälja sin urvuxna ponny.


Miljon med sin förra fodervärd

RSS 2.0