Nyårslöfte

Vi är utan vatten. Det bara väste i kranarna när man vred på dem. Anders klättrade ner i brunne och det var helt slut på vatten. Nu har det stått avstängt länge för att rinna till och i morgon ska det gå att duscha igen. Kanske var det så att det bildats en ispropp i ledningen i stallet och när den släppte rann det lite ur kranen som inte var helt avstängd. Var det orsaken så återgår allt till det normala. I annat fall blir det inte kul att lokalisera läckan.Jag brukar aldrig avge några nyårslöften men i år ska jag göra det. Vår dotter har gått över till LCHF-kost och pratat mycket om den. Eftersom jag hört att det är ett effektivt sätt att gå ner några kilo (och det behövs) så tänkte jag att skulle prova under en månad. Det betyder att man ska äta så lite kolhydrater som möjligt och äta mer fett. Nu sitter jag och läser en bok som är skriven av Annika Dahlqvist om denna metod och vad den påverkar i kroppen. Det finns också med en massa berättelser från människor som blivit så mycket friskare av denna kost. Jag känner mig nu så motiverad att testa. Det ska bli spännande att se om jag också upplever alla dessa positiva förbättringar.

Jag önskar er alla ett gott slut och ett riktigt GOTT NYTT ÅR!Nya kunskaper

I morgon är det sista dagen det här året. Ett år går fort men det innehåller också väldigt mycket. I år har jag lärt mig väldigt mycket nytt. Jag har deltagit i ett projekt om landsbygdsutveckling inom  turism och där har det varit många bra kursdagar och föreläsningar. Under året har jag också gått en forbildning i HAE (Horse Assisted Education) och nu går första terminen på mina två högskolekurser mot sitt slut. Jag känner mig verkligen fylld av ny lärdom och ny inspiration.

Kommande år blir också spännande på utbildningsfronten. En av högskolekurserna fortsätter en termin till och till hösten ska jag söka inriktning häst i socialt arbete. Den är nog fruktansvärt svår att komma in på p g a att den är så populär så det är inte säkert att det blir som jag vill. Nu i vår ska jag gå en kurs som LRF anordnar som heter Grön omsorg. Jag ska också delta i 8 kursomgångar i Naturturism som Hushållningssällskapet håller i. Men det allra första som händer är att jag ska gå en kurshelg i något väldigt spännande som handlar om att sätta mål, röja undan alla hinder och nå dem.
Det kommer vara några bra kursdagar till under våren om ledarskap. Jag ska nog gå de gånger jag känner att jag har tid.
Utbudet är ovanligt stort och det är mycket på gång i Sörmland. Så här har det inte varit tidigare så vill man ta del av det gäller det att hänga på för möjligheten kommer inte tillbaka.


Snart är lägersäsongen här och då blir det inga utbildningar

Henry förbereds

På lördag ska jag köra iväg Henry till en fodervärd i Stockholm. Han ska få vara där till första maj då han ska komma hem igen för att sedan kunna vara med på våra ridläger. Det är en tjej som ska ha honom på foder som varit här på ridläger tre gånger så jag känner henne ganska väl. Henry kommer få det så bra och bli så älskad och ompysslad. Det blir bra för honom för jag tror han behöver få vara hos någon som bara bryr sig om just honom.


Henry i sommarpäls

I dag har vi bytt broddar på honom för på det stället han ska stå vill de att alla hästar har broddar av en speciell sort. Det blir spännande att se hur han går in i transporten när det är dags. Jag minns att han gick rakt in när jag köpte honom men sedan dess har han inte åkt något.

Otroligt mycket jobb

1999 skapades min hemsida www.rocklosa.com. Många har framfört sin uppskattning om att den är informativ och lätt att hitta på. Det har gjort att den har fått se ut på samma sätt under många år med bara någon ny knapp ibland och numera inte lika mycket nyheter eftersom det mesta finns att läsa i bloggen. De sista åren har jag ändå börjat fundera på att göra en ny och nu är det bestämt att det är dags. Ola som är riktigt duktig på det där med datorer sitter nu och skapar första sidan och bygger upp en bra struktur. Jag sitter och skriver texter och letar bilder. Vilken tid det tar! Ord är så viktiga. Det ska vara lättläst, informativt, inte kunna missuppfattas, kännas personligt, skapa ett behov o s v. Ibland kan jag bli sittandes och bara tänka långa stunder och en sida kan ta hur många timmar som helst att få ihop. Bilderna ska säga något och vara lockande. Det värsta är att leta efter en bild man vet ska finnas någonstans i datorn men inte var. Då önskar jag att allt skulle varit katalogiserat.

Kul om ni som läser vill komma med tips om vad ni tycker jag ska ta med för typ av bilder under "konferens"? Vad för bilder gör att man väljer att komma till Rocklösa?


Hus att hyra för födelsedagsfest, bröllopsdag, släktträff mm

Fint besök

Efter två lite speciella dagar med mycket kalas och umgänge så återgick livet till vardagen i dag igen. Vi hade ovanligt fint besök vid vårt fågelbord när vi tittade ut genom fönstret vid frukosten.


Rådjursgeten förser sig med frön

Rådjuren har det riktigt tufft nu att hitta mat med all snö. Den här var smart nog att leta rätt på en bra matplats.
Det är en förfärlig trafik vid vårt fågelbord i år och fröna går åt i ett rasande tempo. De som brukar hälsa på oss är: pilfink, gråsparv, talgoxe, blåmes, nötväcka, entita, grönfink, gulsparv, svartmes, två hackspettar, två nötskrikor, domherrar och koltrasten. Steglitsen har jag bara sett ett par gånger. Förra året var de här varje dag och ett tiotal varje gång. De lite ovanligare fåglarna verkar variera mer under åren och ibland ser man de nästan aldrig. Men vår lilla svartmes är här igen.

Med jämna mellanrum dyker också sparvhöken upp och försöker förse sig med småfågelstek. Den är så snabb så ögat hinner knappt uppfatta att den är här innan den är borta igen.


Sparvhök

Julklappen

Jag fick så många fina julklappar i år. En av favoriterna är en fantastisk fågelbok med både underbara beskrivnignar och FÅGELSÅNG. Ja ni läser rätt. Man slår upp fågeln man vill läsa om och så kan man trycka på en knapp och höra hur den låter. Jag som kämpat under hela mitt liv med att lära mig kunna höra vilken fågel som sjunger räknar nu med att de ska bli mycket lättare. Vad underbar utvecklingen är ibland.Den har också ovanliga beskrivningar av fåglarna. Här kommer ett exempel på nötväckan:
"Pigg och alert och med stor energi springer den, eller rättare sagt kilar åt alla håll på trädgrenarna. Denna kompakta akrobat är en riktig huligan på fågelbordet och jagar till och med iväg stora fåglar med sin spetsiga näbb."
Ni märker att den använder träffsäkra ord om arten och som verkligen ger karaktär åt varje sort.

En bok som varmt rekommenderas till er som är intresserade av fåglar.

God fortsättning på julen!

24 december

Klockan har hunnit bli tjugo över tolv och den 24:e har börjat. Ska strax gå och lägga mig för från det att jag vaknar är det mycket att ta itu med. Vi ska ha vår lilla släkt här. Det mesta är förberett men det är ändå intensivt för att man inte ska glömma någon detalj.

Barnen kom med tåg från Skåne. Det var helt stopp runt Malmö så de fick vänta två timmar först inna de kom iväg. Först till Hässleholm där de fick byta till X2000. Sedan var det byte i Norrköping igen. De varnade på TV och radio  över katastrofsituationen i tågtrafiken så det känns skönt att de nu är här på Rocklösa, med bara 4 timmars försening.

Vill passa på och önska er alla läsare en riktigt GOD JUL.


En vinter att minnas

Så kallt

I morse dalade det ner lite snöflingor men det var ändå minus 18 grader. Det är verkligen inte vanligt. På förmiddagen fungerade fortfarande alla vattenkopparna utom fårens. Skönt att slippa bära vatten. Kortare köldtoppar verkar de klara men blir det ihållande så fryser det trots värmekabel.

Jag hade tänkt rida och longera men när det är så kallt fungerar det inte så bra med händerna så jag avstod och satsade i stället på julförberedelserna.  Såg en annons på Blocket på en våningssäng. Den skulle passa perfekt i Åstugan. Tyvärr missade jag den med några timmar för en annan hann före. Däremot hittade jag en tavla häromdagen som visade sig passa perfekt till väggen över soffan på övervåningen i Nergården. Det var med hästmotiv så det passar ju bra.

I år har vi gran både i vårt hus men även i Nergården. Den ena är färdigklädd men den i Nergården ska jag hänga på lite mer kulor på. Jag gillar inte glitter i granar utan vill helst ha fina gammaldags kulor och klockor. Jag äger några stycken men man får vara väldigt varsam med dem för de går lätt sönder. Som komplement får det bli lite modernare varianter också.Nu på kvällen har vi minus 30 grader och vattnet hos Mulle hade frusit. Får ställa in mig på att köra mycket vatten i morgon för risken är väl att det fryser hos de andra också.

Gott och enkelt

Nu är det dags för julstök. Jag som alltid brukar baka kakor till advent har inte haft den där inspirationen i år. Men nu är det storstädning, bak, godis, slå in julklappar och mat som gäller. Jag började med städningen i helgen. I går kväll blev det kakbak och idag godis. Jag misstänker att mina barn började bli oroliga att bli utan kakor eftersom jag aldrig skrev om något bak men nu sover de nog lugnt om nätterna när de vet att allt är klart. Samma sorter som vanligt (och de kan ni läsa om på förra årets blogg) och så några mjuka kakor - pepparkaka och saffranskaka. Ska baka en fruktkaka också för det är så himla gott.


En liten provsmakning till dagens kaffe

Jag fick ett recept av min nya medryttare på ett godis som hon brukade göra. Det var beroendeframkallande enligt henne. Jag köpte hem ingredienserna idag och provade. Så här är receptet:
600 gr blockchoklad smälts
blandas med 3 dl salta jordnötter, 2 nävar små marschmallows och en påse dumlekolor som delas på mitten.
Häll ut i en form och skär bitar när det stelnat.

Enkel att göra. När jag provade första biten tyckte jag det var lite väl sött men sedan ville munnen bara ha mer och mer så det var svårt att stoppa. Stämmer att det är beroendeframkallande.

Fixar ridbanan

Det slutar aldrig att snöa. Det verkar bli som förra året. Ridbanan blir inte bra när det kommer så här mycket snö och precis som i fjol så blev det inte hårt först utan snön föll och det blir ingen tjäle. Jag såg framför mig att jag inte skulle kunna använda banan på fyra månader och det var ingen kul tanke. Bestämde mig därför för att prova att röja bort snö från den. Jag satte på skopan på traktorn och sedan pressade jag bort snön mot ena kortsidan och tippade. Därefter plogade jag för att jämna ut snösträngarna som var kvar. Det blev ganska bra och det kommer nog bli ännu bättre om ett tag för nu kommer kylan åt att frysa backen så att det blir fastare i underlaget.


så här såg det ut från ryggen på Bouchette

Djurkommunikation

I går kväll när jag gick ut med hunden förväntade jag mig att vår katt Rufus skulle sitta utanför och vilja komma in. Nu när det är vinter går de bara ut korta stunder för att gå på toaletten. Det satt ingen katt utanför så jag ropade ner mot stallet på honom. Han svarar mig direkt men ljudet kommer från huseet. Jag går upp på verandan och letar för jag tycker ljudet kommer därifrån men jag hittar ingen katt. Jag ropar igen. Nytt jam. Jag letar i rabatten. Tillslut hittar jag honom uppe på taket. Han har klättrat upp på en stege och säkert trott att man kan komma in den vägen också. Jag klättrar upp på stegen och ropar på honom. Han kommer och nu handlar det om förtroende för han måste balansera sig ut mot kanten för att jag ska kunna nå honom. Jag kan greppa honom runt kroppen med ena handen och lyfter. Ett antal klor sitter i min hand men han släpper när jag får honom intill mig och klättrar ner.
Tänk om jag inte hittat honom. Då hade han fått sitta på taket hela natten i kylan och i snöfallet.


Rufus på promenad

Totte har varit tjock i sitt ena framben under 6 dagar nu. Det har varit lymgangit men jag har inte lyckats hitta något sår. När jag kom ut i hagen i dag för kontroll började jag med att klappa om Musseron som stod inne i lösdriften. Då kommer Totte stegandes och ställer sig bredvid mig som han vill säga "titta, nu blir du glad". Jag kände igenom benet och det var mycket, mycket bättre. När jag var klar stegade han genast iväg tillbaka till foderbordet. Det var helt klart att han lämnade maten för att komma till mig och berätta. Jag upplever nästan dagligen att mina djur säger saker till mig eller snarare att jag känner på mig vad de förmedlar.


Totte, strax frisk

Ridtur i snöovädret

Undrar om det ska bli en lång snörik vinter som förra året? Det är redan så mycket snö på ridbanan så den är inte så bra att rida på som jag skulle önska. Funderar på om jag ska prova att köra bort lite snö med traktorskopan.

Bouchette och jag tog en skrittur i snöblåsten och det var så mysigt. Hon var inpackad i ett reflextäcke som även går runt bringan och jag hade tjocka kläder så det var inte kallt utan bara härligt. Hon tycker det är läskigt att gå iväg så där på egen hand så det blev som att sitta på en krutdurk även denna gång. Skritten går i 110 för hon har så bråttom. Det är ändå inte jobbigt att sitta på henne för hon har en mjuk gång.


Bouchette med härlig snömule och Domina

Nu har jag börjat julstäda. Vårt mål är att allt ska vara klart på söndag kväll. I så fall är det rekord. Det skulle vara väldigt skönt om vi lyckas så kan de sista dagarna ägnas åt lite julbak, godistillverkning och juklappsinköp.

Slappardag

En slappardag måste man unna sig ibland. I dag har jag haft en sådan. Det var rätt mycket på morgonen med ny bal. I övrigt är det alltid mycket på morgonen med alla djur som ska ha sitt. Så här brukar min morgon se ut. Vaknar och klär mig. Jordnötter, solrosfrön och havre ska läggas ut i olika behållare till småfåglarna. Vedpannan ska matas på med nytt bränsle, katterna ska matas, hunden ska ha medicin och matas, jag äter frukost. När jag kommer ner till stallet ska Bilbo och Chassi ut, vildkatten matas och så ska Mullegängets foderbur fyllas. Det tar en stund för jag måste köra in flera kärror med hösilage för att den ska bli full. I dag sprang jag ner innan frukost och satte på motorvärmaren på traktorn så den skulle vara varm när jag skulle köra ut en ny bal till Mullegänget.


Mia som hör till Mullegänget slår med hoven mot foderburen om jag är för långsam att fylla på

Lite småpyssel och så var det skidskytte på TV. Det vill jag aldrig missa. Det är så spännande. Sedan lite pyssel med djuren igen och så en omgång skidskytte till. Vilken dag! Sen blev det så att jag inte orkade göra så mycket mer nytta utan det blev lite julklappsletande på nätet. Resten av dagen kopplade jag av och för en gång skull satt jag inte och pluggade.

Veterinärbesök


Sture den yngsta av våra katter

Vår katt Sture har haft otur att skada sitt framben. Helt plötsligt ville han inte stödja på det. Först var han inte så alert och åt knappt något men sedan har han piggat på sig och är sitt vanliga jag förutom att han hoppar på tre ben. Det är otroligt så smidiga katter är. Han har inga större problem att ta sig fram och t o m stryker sig både mot hunden och de andra katterna. I går började han hoppa upp och ner från stolen också. Man tycker att det andra frambenet ska bli överansträngt när det ska ta emot allt vid nedhoppet men eftersom han väljer det själv så är det antagligen inte så.

Jag tyckte det var bäst att boka en veterinärtid för att kolla så inget var brutet så idag bar det iväg. Sture är 12 år gammal och han har aldrig lämnat gården förut. Till saken hör att han också är en riktig fegis. Nyser man så far han som oljad blixt ut ur rummet. Han fick åka kattbur till veterinären. Hon undersökte honom så gott det gick. Hon tänkte raka lite och kolla så att det inte var något hål vid leden men när hon satte på maskinen höll Sture på att dö av skräck så det gick inte. Som avslutning ville veterinären se honom gå så jag satte honom på golvet. Direkt kröp han in i kattburen. Det har ingen av de andra någonsin gjort för de avskyr den. Sture tyckte nog att den ändå var lite tryggare än det hemska undersökningsrummet. Nu ska han äta lite antiinflammatoriskt och veterinären trodde inte att det var brutet.

Till civilisationen

I dag har jag varit på utflykt till Södertälje. Min bank ville se mig på ett rådgivningsbesök och därför hade jag en inbokad tid hos dem. Jag gick dit helt utan förväntningar. Oftast blir det då mycket bättre än vad man trodde innan. Pratade med en alert rådgivare som fick mig att inse att med lite mer engagemang så skulle det bli roligare. Dags att tänka på att spara lite till pensionen.

När jag ändå var i stan passade jag på att åka till ett av köpcentran och handla lite julklappar. Jag har lärt mig något väldigt bra på min HAE-utbildning och det är att vara här och nu och släppa all eventuell stress. Jag känner så tydligt att jag först när jag kliver in i butiken är på ett sätt och så byter jag och sedan är det en ren njutning att gå runt och handla. Märkligt men härligt.

Den här gången skulle jag ha några prylar från elektronikbutiken så först in på Elgiganten, sedan Siba och så Onoff. Nu hade jag koll på deras sortiment. Upptäckte att även Rusta hade lite. Sedan in på Elgiganten igen för köp och så Siba för att kolla en sak igen och så tillbaka till Rusta. Tur att butikerna har gaddat ihop sig runt samma parkeringsplats. Det blev en bra shopping. Allt jag var ute efter hittade jag plus några julklappar till av bara farten och så lite till Nergården också.


Att äta kastanjer

Varje måndag får vi nästan hela brevlådan fylld med annonsblad. Alla sorters matvarubutiker, elektronikfirmor och så lite annat smått och gott. Jag brukar kolla av extrapriserna på några butiker runt oss och oftast är det något bra att handla. I dag var det kastanjer. Det är så himla gott och det var ett mycket bra pris på dem. Anders stannade till på vägen hem från jobbet och köpte en påse.Efter att de varit i ugnen satte vi oss och skulle äta dem med smör. Det var gott men fy så krångliga att skala. Förra gången vi åt lossnade skalet och den bruna hinnan så lätt men på dessa satt hinnan som berget. Det blev väldigt pillrigt att få något i sig. Anders gav upp efter några stycken. Det gjorde inget för då fick jag desto fler. Nu undrar jag om man kan påverka hur lättskalade de blir eller är det olika kastanjer? Dela gärna med er om ni har några erfarenheter.

Plugget

Tänk vad olika mycket som krävs på olika kurser. De kurser jag läser går på varsin högskola så jag vet inte om det är därför eller om det är vilken lärare som leder kursen. På kursen i ledarskap och coaching, som jag läser, kräver de ungefär 10 gånger mer än vad de gör i den andra kursen, djurs medverkan i vård och socialt arbete. Båda kurser är på kvartsfart och det mostvarar ju 10 pluggtimmar i veckan. På ledarskapskursen lägger jag ner mycket mer tid. Hitintills har vi haft tre tentor, i morgon ska den fjärde vara klar och om ca en månad är det dags för nästa som ska omfatta hela kursen + filmning och en rapport. På den andra kursen har vi haft en tenta då vi gjorde ett grupparbete och lämnade in. En tenta till ska in om en månad och då ska jag hunnit med ett studiebesök hos någon som jobbar med djur i arbete med människor och så ska jag skriva en rapport om det. Ni ser själva hur otroligt olika krav det är. Ledarskapskursen har också mer litteratur och långa föreläsningar. Den rapport som ska in i morgon kommer bli lång. Först har jag läst fyra olika texter/artiklar/uppsatser/böcker som ska sammanfattas. Försök själva att sammafatta en uppsats på 80 sidor på en halv A4-sida. Det kräver en del tankekraft.

Jag har fått samtliga tentor godkända och det är roligt. Det känns att jag kommit in i studietekniken igen och numera blir inte hjärnan överhettad. På sista tentan som jag kände mig väldigt nöjd med fick jag ett väldigt fint omdöme så nu ska jag jobba hårt för att nästa ska bli lika bra.
Så skönt


I dag har jag varit på massage. Oj, så skönt. Det var länge sedan sist för min massör har varit sjukskriven. Jag var där innan sommarsäsongen började och bokade sedan in en tid under tidig höst men så blev massören sjuk. Jag har gått här och väntat och kollat ibland om hon skulle vara igång igen. Till slut började det faktiskt bli lite kritiskt. Alla gamla skavanker började ge sig till känna och inte blev det bättre av att Bouchette krossade mina tår när hon hoppade på dem. Nu på slutet har jag också börjat bli stel i nacken och hade molvärk i armarna.

Nu är jag behandlad och det känns i hela kroppen. Det var väldigt fast i nacken och det är nu uppmjukat. Armarna hängde ihop med det enligt massören. Hoppas vakna i morgon bitti och känna mig fräsch.

I morgon är det julmarknad nere på Grytsbergs säteri. Förr stod jag på deras julmarknad och sålde fårskinn och fårskinnsprodukter som jag sytt. Sedan lade de ner julmarknaden men i år har de tagit upp traditionen igen. Jag ska inte stå och sälja men jag åker kanske ner och tittar. En av utställarna bor hos oss på bed and breakfast . Han kom nu på kvällen och ska sova över fram till söndag.


Våra gäster på bed and breakfast sover i Nergården

Ny medryttare

Jag har haft en annons ute på Blocket om att jag söker medryttare till mina hästar. Det har kommit några svar men några kan inte ta sig hit till Rocklösa för de har ingen bil. En tjej som lät trevlig bestämde jag med att hon skulle komma i dag och provrida någon av hästarna. Jag tänkte att Rasmus nog kunde vara lämplig. Skulle hon inte gilla honom fanns det ju andra att testa.


Rasmus tyckte det var kul att bli utvald

Jag red Grattis och hon Rasmus. Vi började på ridbanan en liten stund och sedan skrittade vi ut en bit. Grattis var på tårna så det blev ingen trav den här gången. Medryttaren verkade nöjd med Rasmus och nu ska hon komma två gånger i veckan och rida honom. Jätteroligt för honom att bli lite extra ompysslad.

Lunchträff

Min kompis har köpt två fölungar så idag åkte jag till det stall där hon har dem för att titta på dem. De är ungefär lika gamla som Dominans men är två tjejer. Det här var två försiktiga tjejer som inte var så vana vid mänsklig hantering så min kompis har lite att jobba med.


Allegra och Basta

Efter titten åkte vi till pizzerian i Stjärnhov och åt lunch. Han gör väldigt goda pizzor så det smakade så bra. Vi hade hunnit bli rejält hungriga och även nerkylda. Efter att magen fått sitt satt vi sedan och pratade i flera timmar innan vi skiljdes åt. Mycket trevligt att ta sig rejält med tid ibland och bara få umgås.

Miljöträning

Bouchette och jag tog i dag en skrittur bort till Börsnäs. Det är många år sedan vi var iväg från gården på en ridtur. Innan Bouchette blev halt red jag fyra-fem dagar i veckan på uteritt. Det var så mysigt för jag kunde verkligen sitta och koppla av där uppe på ryggen. Men det där med lugn häst är verkligen en vana som måste underhållas och tränas. I dag var hon allt annat än lugn. Det var så mycket läskiga saker överallt och jag satt snarare på en krutdurk. Jag har haft Bouchette i 10 år så vi kan varandra utan och innan. Hade det varit någon annan häst hade jag nog inte uppskattat det hela men med Bouchette känns det alltid tryggt vad hon än gör. Det häftiga är att jag också känner så tydligt att hon lyssnar på vilka signaler min kropp skickar ut. Det är lätt att man spänner sig när det går vilt till men anstränger jag mig bara att vara helt kolugn och förmedla det till henne så känns det direkt att hon lugnar sig. Vi red ner för Börsnäsbacken för att stärka musklerna och vände och red sedan uppför och hem. Hemåt var hon mycket lugnare. Nu ska jag rida henne mest på vägen en period för ridbanan är lite för knölig för henne. Är lite orolig att ligamentet som varit ett problem inte ska vara tillräckligt starkt ännu.


Bouchette på stallbacken

Efter ridturen tog jag in Domina och Dominans också. Tog sedan en promenad till ridbanan och gick ett varv med Domina. Det är första gången hon är från Dominans så det var ett litet test. Hon skötte sig helt exemplariskt så nu ska jag börja longera henne lite framöver för att sedan försöka sätta igång henne också. Dominans fick träna sig på att stå i en egen box så alla fick de en dos träning var.Har väntat länge

Vi har idag lyft in två ackumulatortankar i vårt pannrum. De är på 500 liter styck. Äntligen, äntligen ska det blir jämnare värme i huset. Som det är nu måste man elda hela tiden om det ska hålla sig varmt. Är det riktigt kallt ute kan temperaturen falla så ibland när vi vaknat är det inte mer än 14 grader inne. Brrr! Det blir också så att kylan tränger in i möbler och väggar och så blir det väldigt ojämt med temperaturen.


Blanka ackumulatortankar och rördelarna upplagda för fortsatt arbete

Nu ska det äntligen bli ändring. Tankarna ska lagra värmen och sedan behövs det bara eldas en gång per dygn och ännu mer sällan i vår. Oj vad jag längtar till att det blir klart. Det som nu ska ske är att det ska dras rör. Det är många krökar och många kopplingar som ska på plats.

Miljard har åkt

Miljard har nu åkt iväg till sin nya fodervärd. Han blev hämtad idag och skulle åka tillsammans med deras stora häst ner till Göteborg där de bor. Jag hoppas och tror att det kommer bli jättebra för honom. Ebba heter hans nya ryttare och hennes pappa är tränare i dressyr samt rider själv Grand Prix.


Miljard rustad för kyla

Miljard var inte så väldigt sugen på att kliva in i transporten för han var lite rädd för den stora hästen där inne som han inte kände. Men efter lite övertalning gick han ändå snällt in. Jag går nu och väntar på att höra ifrån dem. De lovade att höra av sig när de var framme.

Det blir att planera in någon Göteborgstripp också så jag kan hälsa på Miljard och se hur han har det på sitt ny ställe. Tidigare har jag alltid kört honom till fodervärden men då har det varit mycket närmre så det här var första gången han fick åka iväg på egen hand.

Besiktning

Min hästtransport har hunnit bli fyra så det var dags för en besiktning. Inte världens bästa dag att åka iväg med släpet kan jag säga. Tidvis vräkte snön ner så sikten var inte bra. Det låg ca 1 dm snö på vägen. Jag hade en bokad tid i Strängnäs. Dit är det 3,8 mil varav hälften är på liten slingrig grusväg. Jag åkte i mycket god tid så jag skulle kunna köra lugnt.


Christ comet aluminium

En riktigt petig kontrollant råkade jag ut för men enda anmärkningen blev att lampan över nummerskylten inte lyste. Är det inte larvigt? Det är som att de absolut måste hitta något. Killen tyckte också att bromsen var gränsfall men när jag berättade det för Anders sa han att justerar man som de vill så går det inte att backa släpet. Vi får väl spänna till den lite om två år när jag ska på besiktning igen.

De har roat sig

Några rätta svar blev det på veckans fråga. Starkt gjort att se att det var Musseron på bilden. Grattis Ylva som var först med rätt gissning.


Musseron spanar i tjejer

Redan när jag tittade ut genom fönstret i morse och inte såg stona vid foderbordet misstänkte jag att allt inte stod rätt till. Nu är de nog på rymmen men eftersom jag inte trodde att de tänkte lämna gården intog jag min frukost först i lugn och ro. Sedan var det dags att plocka ut Bilbo och Chassi. Jag såg att Bouchette, Domina och Dominans inte var i sin hage men det märkliga var att jag inte såg dem runt stallet heller.

Jag fyllde sedan på mat hos Mullegänget och då såg dem. De hade gått in i den lösdriften som jag inte använder i år. Där stod de och vilade efter alla spännande äventyr de varit ute på. Jag såg minsann hovspåren efter deras framfart. De hade varit både på vägen och härjat utanför de andra hästhagarna. Sönderslitna isolatorer vittnade om en del fight och upphetsning vid grindarna. Jag stängde in dem i den hage de stod i och började sedan laga.


Här hittade jag rymmarna

När det var klart flyttade jag dem till deras lösdrift men Dominans smet direkt och då blev Domina så upphetsad så hon höll på att spränga staketet. In med dem i stalle i stället. Någon timme senare hade jag lyckats få el på allt. Sedan dess har de stannat där de ska.

Nästa uppgift blev att köra vatten. Elvattenkopparna hade lagt av i den stränga kylan. Vi hade minus 25 grader även i dag på morgonen. Det blev sedan varmare men det kändes mycket kallare för det var rått och fuktigt.

Harmoni

Vad skönt det är när allt bara känns så harmoniskt. Vintervädret med solen som nu har lyst gör att man mår väldigt bra. Det biter i kinderna och efter ridpasset är det så skönt att vara i stugvärmen ett tag. Jag har nu ridit Bouchette nästan varje dag. Hon har en magisk kraft som gör att jag alltid mår så bra. Det måste vara därför som jag känner verklig livskvalitet just nu. Efter en bister morgon med minus 25 grader ända fram till kl 9.00 blev det något varmare och mitt på dagen i solen tog jag ett litet pass på ridbanan. När solen dalade blev det genast minus 20 grader igen.


På väg till ridbanan

Efter lunch körde jag praktikanten till bussen. Hon har varit här några dagar förra veckan och några den här men nu var det dags för henne att lämna oss. När jag ändå var nere i samhället passade jag på att handla. Fick tidningen Allt om Mat i brevlådan häromdagen och jag blev så sugen på att baka så därför tog jag tidningen med mig och handlade ingredienser till ett snabbakat matbröd och en saffranskaka. Hemma igen kröp jag in i stugvärmen och satte igång med baket. Det var ett riktigt nyttobröd med vetekli, grovt rågmjöl, linfrö, pumpakärnor och en massa andra godsaker. Lätt att röra ihop och sedan in i ugnen i en timme. Gjorde lite stallpyssel och sedan var det dags för nästa bak samt middag. Nu på kvällen har jag kollat på mitt favoritprogram "Arga snickaren".

Harmonin har räckt hela kvällen så jag har nu på slutet suttit och letat artiklar inför nästa tentaomgång. Har fått fram två stycken bra.


RSS 2.0