Visning

Vilken trevig dag det blev idag. Halv elva kom en ny vän som jag lärt känna genom kurserna som arrangeras i Gnesta. Vi drack kaffe och jag hade bakat blåbärskakor på morgonen som vi hade till. De är ruskigt goda så när jag har dem i skafferiet längtar jag extra mycket till kaffestunden. Det var första gången hon var hemma hos mig och vi ägnade de första timmarna till att prata om allt möjligt. Sedan tittade vi lite på hennes texter som hon ska ha på sin hemsida och jag gav några tips på hur jag tänker.
 
Sedan kom en mamma med sin dotter och skulle provrida Chassi. Vilken mysig tjej. Hon red Chassi så mjukt och fint. Precis en sådan ryttare som hon behöver. Hon verkade väldigt förtjust så kan Chassi hamna där så kommer jag känna mig helt lugn. De har en annan ponny som de ska sälja först men de trodde att de hade en familj på gång. Nu får jag hålla tummarna för att både deras affär går i lås och att de vill ha Chassi.
 
Vår allra vackraste och snällaste ponny, Chassi

Samarbete

Nu har jag inlett ett samarbete med Sparreholm slott. Idag var jag på besök på slottet och träffade Elisabeth som är ansvarig  för aktiviteterna där. Jag har aldrig varit på slottet tidigare och jag ville se hur det såg ut innan jag ville inleda vårt samarbete. För mig är det viktigt när jag ska paketera min matvandring med andra att det känns tilltalande och håller bra kvalitet.
 
Jag fick en rundvandring både i deras muséer och i slottet. Såg de flesta rummen och alla sällskapsytor. Om jag älskar det - ja. Där kan jag tänka mig att bo. Jättefint inuti, trivsamt och hemtrevligt och man längtar efter att sjunka ner på någon av alla platserna med en bra bok. Exteriört är det ett mycket fint slott som ligger på en smal udde. Det gör att vattnet är nära överallt. När man åker dit är det först en liten fin kyrka  som känns som den hör till slottet. Sedan kör man genom en fantastiskt lång allé.
 
Nu ska vi göra ett paket ihop. En weekend med först en matvandring på Rocklösa och sedan boende på slottet. Kan det bli bättre?
 
 

Fel mat

Land nr 42
 
Katter får också diabetes precis som vi människor och även de får det av felaktig kost. I kattfoder stoppar tillverkarna in spannmål, majs, ris och soja. Allt helt främmande för en liten kattmage. Lika tokigt är det att vi människor också äter oss till sjukdom.
 
Det finns artriktig föda att köpa både till hundar och katter, gör det så slipper du mängder med konstiga sjukdomar på våra kära husdjur. Allergi och ledstelhet är också ett resultat av felaktig kost plus en lång lista till med sjukdomar.
 

Så kan det gå

I dag var en oturens dag. När jag skulle gå in till hönsen och öppna hönshuset så fastnade jag med klacken på stöveln i staketet. Jag stod där på ett ben med det andra högt i luften och försökte komma loss. Tillslut tappade jag balansen och ramlade ner på höften med foten i staketet. Staketet är ganska mjukt så där var det ingen fara men däremot var marken förfärligt hård tyckte min kropp. Jag hade ett hönsägg i handen och det höll men kroppen mår desto sämre. Kunde knappt ta mig till huset och det gjorde så ont att gå så jag blev illamående. Preparerade mig men en värktablett och lyckades sedan överleva en visning av Bilbo. Den gick inte heller något vidare så det var inte min dag idag. Höften något bättre nu på kvällen men funderar på om det kan vara en spricka. Får se hur jag känner mig i morgon när jag vaknar.
 
 

Finns det någon mer?

Jag undrar om det finns någon mer som råkat ut för det som hände mig idag?
 
Jag mockade igår det mesta på den grusade planen framför killarnas lösdrift med traktorn. Det var lite kvar att handskyffla så efter en regning natt bestämde jag mig för att göra klart resten. Det var uppehåll och solen tittade fram ibland. Inne i själva foderringen hade det samlats en massa gammmal spill så det sista jag gjorde var att hoppa in och börja ösa i skopan. Såg en litem mus springa iväg och gömma sig vid kanten. Helt plötsligt bet det till på benet i knävecket. Jag hade tjocka jeans på mig så det var på insidan. Man får lite panikkänsla när sådant händer. Skyndade mig att försöka få bort insekten som jag trodde det var. Jag drog snabbt ner byxorna för att se om jag kunde se vad det var och plocka bort det. Där satt en mus på insidan. Den hoppade snabbt iväg när den såg dagsljuset. Undrar om jag är ensam i världen med att ha fått ett musbett i knävecket med långsbyxorna på?
 
 

Nya datum

Nu har jag lagt ut datum för Rocklösas matvandringar under 2014. Här kan du läsa mer om dem och boka: www.matvandring.rocklosa.se. Det gåra också att köpa presentkort som du kan ha och ge bort som julklapp. Både datum med tysk och svensk guidning finns utlagda.
 
Här ser du datumen.
Lördag 17 maj Kl: 11.00 – ca 16.00    
Söndag 25 maj Kl: 11.00 – ca 16.00    Mors dag
Lördag 31 maj Kl: 11.00 – ca 16.00    
Söndag 8 juni Kl: 11.00 – ca 16.00    
Onsdag 25 juni Kl: 11.00 – ca 16.00    
Lördag 12 juli Kl: 11.00 – ca 16.00    
Tisdag 22 juli Kl: 11.00 – ca 16.00    
Söndag 10 augusti Kl: 11.00 – ca 16.00    
Lördag 23 augusti Kl: 11.00 – ca 16.00    
Söndag 7 september Kl: 11.00 – ca 16.00    
Lördag 20 september Kl: 11.00 – ca 16.00    
Torsdag 15 maj Kl: 11.00 – ca 16.00   Tysk guidning
Lördag 24 maj Kl: 11.00 – ca 16.00   Tysk guidning
Fredag 6 juni Kl: 11.00 – ca 16.00   Tysk guidning
Söndag 15 juni Kl: 11.00 – ca 16.00   Tysk guidning
Torsdag 10 juli Kl: 11.00 – ca 16.00   Tysk guidning
Torsdag 24 juli Kl: 11.00 – ca 16.00   Tysk guidning
Fredag 8 augusti Kl: 11.00 – ca 16.00   Tysk guidning
Torsdag 21 augusti Kl: 11.00 – ca 16.00   Tysk guidning

Det värmer

Oj så många grattis jag fått i samband med utmärkelsen till Årets värdskap. Alla på facebook skriver en massa gratulationer och fina saker.  Det är verkligen roligt. Jag blir så inspirerad och jag får ny energi av det hela.
 
Vår tidning Sörmlands Nyheter ringde och ställde några frågor. Antar att det kommer några rader i morgondagens tidning om det hela. Även Södertäljeposten kommer ha med något nästa vecka. Jag hade sån tur för den journalisten hade jag på tråden angående ett svampreportage som inte kommer bli av p g a att det är så lite svamp att visa. Jag passade i stället på att berätta om priset jag vunnit och han ville då skriva några rader om det.
 
Under dagen har det regnat nästan hela tiden. Jag har mockat färdigt i lösdriften åt Bouchette, Dominans och Elin. I morgon ska jag göra den sista klar. Det är där Rasmus, Grattis, Musseron och Miljard ska bo i vinter. Det mesta kör jag undan med traktorn så det går ganska fort.
 
Grattis, Rasmus och Musseron för några år sedan.
 
 

Fått pris

Rocklösa gård och vår matvandring har idag utsetts till Årets goda värdskap. Denna utmärkelse utdelas av Sörmlands turistutveckling. Jag blev väldigt glad för utnämningen och det sporrar att bli uppmärksammad på detta sätt. Så här skrev de i sin motivering:
 
"Rocklösa Gård har med kreativitet utnyttjat det naturen har att erbjuda och skapat en lärande, god och unik upplevelse. Rocklösa gård drivs affärsmässigt och med ett gott värdskap där naturen alltid är i fokus. I sin strävan att utvecklas och bli bättre, men även att växa och bli större, är företaget aktivt delaktigt i nätverk och utbildningar.
 
För Rocklösa gård är det viktigt att främja aktörer i sin närmsta omgivning lika väl som i hela sörmland både genom att samarbeta med andra som kompletterar deras upplevelser och att använda produkter från länet.
 
Rocklösa gård sätter på ett föredömligt sätt det GODA värdskapet i centrum!"
 
 

Storhandla

Jag tycker oftast det ät tråkigt att handla kläder och därför blir det inte så ofta. För det första så finns det år då färgerna som är moderna inte passar mig. Nästa grej är att det mesta som hänger där inte är skapat för min kropp. Det sista jag reagerar på är att det är dåligt sytt och ingen kvalitet men ändå förfärligt dyrt. Det gör att det inte hamnar så många nya plagg i min garderob.  Nu har det hänt ett stort undantag. Jag lyckades hitta en affär med mycket att välja på till hyfsade priser och i år är det färger för mig. Min kasse fylldes med fem nya plagg. Härligt!

Sjögräsnudlar

Idag har jag ätit något väldigt gott. Vi gjorde en härlig wokgryta och i den rörde vi ner sjögräsnudlar. Supergott och mycket nyttigt med alla mineraler som finns i sjögräset. Jag köpte dem på LCHF-butiken. Därifrån kan man även handla på postorder. Jag besökte butiken och passade på att handla andra spännande produkter också. Bl a broccolichips som var riktigt goda. I kväll ska jag prova en ny tandkräm. 

Nya datum

Nu har jag dragit ut en årsöversikt för 2014 och börjat planera in nästa års matvandringsdatum. Jag har pratat med min tyska guide och när det gäller den tyska guidningen har vi planerat in 2 tillfällen per månad. När det gäller det på svenska så sitter jag fortfarande och funderar lite men det blir nog något liknande. Alla gruppbokningar kommer ju sedan till utanför dessa datum.
 
Den här veckan är det seniormässa och jag har i samarbete med Trosa Event gjort en dagsutflykt med buss från Stockholm till Rocklösa för en 4-timmars matvandring. Killen som driver Trosa Event står och säljer de kommande dagarna på mässan. Det blir spännande att se vad det kommer att leda till.
 
 

Hormonkursen

Nu är jag helt fullmatad i hjärnan med en massa ny kunskap när det gäller våra hormoner i kroppen och hur de samspelar. Har fått lära mig massor om vad som händer när de är i obalans och hur mycket det kan påverka att vi blir drabbade av allvarliga sjukdomar. Kan kort säga att stressen i vårt samhälle är en riktigt stor bov.
 
Det här var ett riktigt svårt område att ta in för det blir så komplicerat när allt samspelar med varandra. Har en del studiematerial med mig hem så nu gäller det bara att tränga ner i det för att bli riktigt duktig på området. Tror faktiskt att jag ska ta och göra ett hormontelst framöver bara för att se hur det står till i min egen kropp.
 
 

Myskväll

Har idag haft ett möte med en av mina matvandringsleverantörer. De har bytt ombud så det var kul att lära känna varandra lite grann. Han var djupt imponerad av hur vackert landskapet i Sörmland var. Just nu är det verkligen praktfullt i naturen. Ekarna  lyser med sina höstfärger. Det är roligt för det skiljer ganska mycket mellan varje individ så det blir färgrikt.
 
Fredag kväll är en riktig myskväll. Oftast äter vi något riktigt gott kött, egenproducerat förstås och sedan kommer det några bra  program på TV att njuta av. Det är riktigt skönt att bara få sjunka ner i en fåtölj, lite TV, en tidning och så lite titt i datorn i pauserna. Den är i ett annat rum så det passar bra att resa sig då och då.
 
I dag öppnade jag en ny hage till Elin, Dominans och Bouchette så att de får lite nytt fräscht gräs. I o för sig så är damerna väldigt runda om magarna men det är bra för Dominans. Jag får banta tjejerna när de hamnar i vinterhagen sedan. Den här fantastiska hösten vill man ju utnyttja till hästarna nu när det fortfarande finns skapligt bete.
 
Bouchette visar sin mage

Mera kunskaper

Offentlig upphandling låter inte jättespännande men faktum var att dagens kurs som handlade om just det gav väldigt mycket. Nu har jag mycket bättre grepp om hur det går till och alla varianter som finns beroende på om det är stora eller små belopp som ska handlas för. Eftersom kommuner, landsting och staten är väldigt stora aktörer kan det ju vara bra att kunna göra affärer även med dem.

Hämta bord

I dag körde jag hem alla bord och allt annat som stått ute vid de olika stoppen vi har under Matvandringen. Det var så vackert i naturen så kameran fick hänga med under turen.
 
 
 
 

Brittsommar

Vaknade i morse av klockradion. Brukar alltid lyssna på Sörmlands Nyheter innan jag stiger ur sängen. De avslutar allttid med en väderprognos. I dag skulle det vara ända upp till 18 grader plus. Vilken oktober! Tyvärr fick vi inte fullt så varmt för solen ville aldrig titta fram bakom molnen och på eftermiddagen friskade vinden  i. Däremot känns kvällen väldigt varm.
 
Måndagar har jag upptäckt blir oftast en dag då jag mest hamnar vid skrivbordet. Det är som att jag under helgen laddar upp med en massa som ska tas itu med och när måndagen väl kommer har jag em massa att ringa, maila osv. Förutom detta hann jag även med städning av duschar och toaletter i Nergården. Nu är inget bokat så det är skönt om det står och är rent överallt.
 
Fick ett roligt besked idag. Ett gäng från ett företag vill komma på HAE-kurs. En av de som kommer var med här på kursen jag hade för några veckor sedan. Hon tyckte dagen var så bra så nu kommer hon tillbaka och har flera kolleger med sig. Ser verkligen fram emot det.
 
Avslutade eftermiddagen med att gå en sväng i hagarna och plockade då lite fint att ställa i en vas. Naturen bjuder alltid på något.
 
 

Lättare att hitta

Nu har jag just fått hem de första skyltarna som ska göra det lättare att hitta här på Rocklösa när man kommer som gäst. Jag ska komplettera med fler nu när jag vet hur de ser ut i verkligheten.
 
 
På eftermiddagen gav vi oss på en riktigt stor hög med ris som jag samlat ihop från slyröjningarna. I botten låg material från förra året och sedan var det massor från i år. Det tog sig direkt och efter ett par timmar hade högen brunnit ner.
 
 
 

Svamptorka

Nu i helgen var det inplanerat två stycken svampkurser. Jag roade mig i veckan med att gå runt i skogarna och se om det fanns någon svamp. I stort sett inget fanns att hitta. Jag har aldrig varit med om ett så dåligt svampår. Jag kontaktade de anmälda och fick de som anmält sig att avstå årets kurs för att i stället komma nästa år. Det kändes bra för det är tråkigt att ha kurs inte kunna leverera och ge de kunskaper till deltagarna som man vill.
 
 
Så här ska de se ut när man har kurs
 

Tur för Sverige att vi finns

"Utan entreprenörer inga företag och utan företagen inga arbeten som stora delar av landets befolkning tryggt och lugnt kan lunka till varje arbetsdag". Läs hela artikeln som var med i Land Lantbruk nr 39. Så fint skrivet av deras gästkrönikör Dilsa Demirbag-Sten.

Vi är många som inte har reglerad arbetstid och som kämpar för att få några kronor kvar i plånboken efter alla skatter och avgifter.
 
 

Så härligt

 
Bouchette och Dominans vilar och Elin vaktar. Visst är det vackert?
 

Stort genomslag

För första gången länkade jag mitt förra inlägg om datummärkningen till Facebook. Jag tyckte det jag skrev var bra om det spreds och sådde lite frön i människors tankar. Resultatet blev ca 110 extra besök på bloggen i måndags och 30 idag. Det var roligt att så många tog del av texten.
 
Jag kan också rapportera att grädden även idag var i toppskick. Den är nu slut så vi kommer inte få veta om den hade hållit i ännu fler dagar. Resultatet blev i alla fall 14 dagar över bäst före datum.

RSS 2.0