Alla jobbar

Lägret rullar på och nu efter några dagar med rejäla genomgångar av sits och inverkan av tygeltag är det stor skillnad på hur alla rider. I dag hände det stora förbättringar för alla fick rida med en pinne som gör att handen blir mer stilla och stadig. Vi tränade även att svänga utan dragande och med stöd, egentligen en minimal rörelse. Det var kul hur mycket bättre några av hästarna gick och flera av barnen löste verkligen koden.

Vädret har nu äntligen blivit riktigt trivsamt och på eftermiddagen blev det uteritt, skogen för ena gänget och barbackaridning på småvägar för barnen.


Så här glad är man när man får rida fina Bouchette

Miljon och Maria

Miljon har tillsammans med Maria varit ute på  deras första dressyrtävling. Jag har ju nyligen sett deras träning så jag var ganska säker på att det skulle gå bra. Fast nerver och annat i miljön kan ställa till det ibland. Efter att nästan blivit stoppade från start för att de först inte hittade Miljons vaccinationsintyg så löste det sig efter ett tag. Och bra gick det. De red ihop över 67 % i sin första start en LB:1. Det räckte till en andraplats. Otroligt bra gjort. Nu ser jag fram emot att få se protokollet och få lite bilder från tävlingsdagen.


Långläger

Årets första 4-dagarsläger är nu igång. Solen skiner på oss och det har varit en bra dag. Sista passet jobbade alla med sitsen och balansen. Efter puts av hästar, mockning av boxen, smörja träns och sadel tyckte alla det var skönt med en bastu innan vi åt middag. I dag var det fisk till middag. En väldigt god laxrätt som jag kan förbereda i förväg. Sådan mat är bra att ha ibland så det inte blir så snärjigt.

Alla hästarna har skött sig bra men ponnierna är lite svåra att leda ut till ridbanan för småtjejerna. Det har kommit fram så lockande grönt gräs så det blir starka när de drar ner sina huvuden och vill gå sin egen väg. Mulle lyckades t o m krångla av sig tränset så han blev lös. Han drog inte iväg så det var inte svårt att sätta på det igen.


Mulles mysiga mule

Skrämmande läsning

I förrgår hade DN en artikel om hur mycket fetare vi svenskar har blivit sedan 80-talet. Numera är medelBMI för män på nivån överviktig. Även kvinnor ökar också. Vet ni vad som hände på 80-talet när denna explosion startade? Jo det var då man började med lightprodukter och skrämde befolkningen att det var farligt att äta fett. Äter man inte fett måste intaget av energi komma från kolhydrater och då måste man stoppa i sig massor för att hålla sig mätt.



Det här har fört med sig fler skrämmande saker. Diabetes ökar, cancer ökar, hjärt- och kärlsjukdomar ökar, psoriaris ökar, depressioner ökar, demenssjukdomar ökar, reumatism ökar, IBS och andra tarmproblem ökar osv. Ser ni sambandet?



I kväll var Anna Skipper på TV med sitt program "Du blir det du äter". Hon hjälpte en rejält överviktig ung tjej att få bättre kostvanor. Tjejen hade en passion - bröd. Spannmål innehåller nästan lika mycket kolhydrater som socker så att äta bröd blir lätt rena sockerkickar. Dessutom innehåller mjölet en massa annat vi inte tål och är anledningen till autoimmuna sjukdomar hos människor. Anna förordade en kost som bestod av kött, fisk, fågel, ägg, grädde, bär och ovanjordsgrönsaker. Exakt det som kallas LCHF.

I augusti anordnar jag en LCHF-kurs på sex dagar. Man bor här på Rocklösa, all mat ingår och alla kommer få lära sig massor om hur våra kroppar fungerar, vad man ska äta för att slippa sjukdomar, hur man lagar god mat och en massa annat. Det finns platser kvar så det är bara att anmäla sig. En helg i september kör jag en kurs igen för de som vill ha en kortare variant.

Stängsel

I dag fortsatte jobbet med att kolla stängsel och fräscha upp inför betessläpp. Hann nästan en hel hage innan det var dags för att hålla lektion. Efter lektionen var det full fart in i duschen och sedan iväg på massage. Oj, så skönt. Har varit stel i nacken och hoppas det ska släppa nu. Det här med att behöva glasögon är inte bra för nacken. Känner att man ibland håller huvudet i fel vinkel för att kunna se. Framförallt är det vid datorn. Det är dags att beställa ny tid för synkontroll och kanske överväga att skaffa ett par terminalglasögon.

Miljonbesök

Jag har varit och tittat på Maria när hon tränade med Miljon för sin tränare. Hon rider för Mads Hendelowitz (undrar om jag stavade rätt). Det var helt fantastiskt att se hur fint Miljon gick. Hon har bara haft honom sedan början av januari men han har redan en jättefin form. Galoppen är bara super och Maria rider honom så fint. Jag blir så stolt över min fina ponny när jag ser honom i rätt sorts arbete. Mads hade en mycket bra upplägg på träningen med arbete med övergångar från olika gångarter och även samla och rida fram i varje gångart. Maria fick också träna på att inte klämma och störa med skänkeln hela tiden. Han ville att Miljon ska lära sig att gå av sig själv. Jag håller med om allt han gjorde i deras arbete. Det kommer bli så bra. Förutom galoppen har Miljon en superskritt och efter galopparbetet var traven också mycket fin. På söndag ska de starta sin första tävling. Det ska bli så spännande och jag ska hålla alla tummar.

Jag var så lycklig när jag åkte hem efter besöket. Allt kändes så bra. Det är roligt att han inte står så långt bort för det är roligt att åka och titta och följa honom och Maria .


Utvärdering

Jag kollade just om planen jag hade för förra veckan genomfördes som jag hade tänkt. Punkt 1 att longera och rida gjorde jag även om man skulle vilja hinna ännu mer. Rensa rabatten har jag kommit halvvägs med men i gengäld gjorde jag en sak som inte stod på listan. Jag planterade första trädet vid Nergården. Det har jag gått och tänkt på länge så det var riktigt bra att det blev gjort. Trädet är en lönn och den kommer från vår trädgård. Den är frösådd så den hade slagit rot på ett mindre bra ställe. Jobbigt att gräva upp den och nu får vi se om jag fick med tillräckligt med rötter för att den ska kunna ta sig.



Punkt 3 att unghönsen skulle komma ut blev det inget av med. Men jag har införskaffat ett nytt nät för att kunna göra en hägnad åt dem. Det kalla och tråkiga vädret gjorde att det inte kändes så bråttom men nu lyser solen så det är bara att ta nya tag. Punkt 4 att renovera staket är påbörjat. Det tar extra lång tid i år vid hagarna på Börsnäs för jag flyttar lite trådar och tar bort den lägsta. Den behövs inte längre eftersom vi inte har får. Punkt 5 att plocka nässlor och annat har jag gjort en stor omgång och förvällt. Nu måste jag vänta lite på att de skjuter upp lite mer så ska jag plocka ett lass till.

Förutom min lista gjorde jag några andra viktiga saker. Det blev städning av Nergården och så kom jag på att det strax är deklarationsdags så några timmars arbete blev det även där. En del annonsering och samarbetskontakter hann jag också med. Är riktigt nöjd med förra veckan.

I dag börjar det så skönt med delvis blå himmel och en inspirerande ridlektion för en elev på förmiddagen.



Nu är det bokslut och deklaration som gäller. Sedan blir det ridning.

Kronhjort?

Jag tror vi hade kronhjort på vårt gärde härom kvällen. Jag kom med bilen och lyktorna lyste på två stora djur precis när jag skulle svänga ner på gården. Jag stannade bilen och backade tillbaka lite för att kunna se bra men då blev de rädda och gav sig av. Det var stora djur så jag är inte riktigt säker på om det var älg eller kronhjort men det lutar åt hjortar för älgen har ju så karateristisk form som avslöjar den. Det är så spännande när de mer ovanliga djuren dyker upp på ägorna. Vi har faktiskt allt här utom varg (har passerat någon under de år vi bott på Rocklösa) och björn.


Rejäla horn syntes på djuren i mörkret

Givande möten

Jag gjorde just ett avbrott vid skrivbordet och gick ut för att titta till djuren och fylla på mat där det behövdes. Döm om min förvåning när hela luften är fylld med ljud. Det regnar och är trist och kallt. Inte förväntar man sig fågelsång då. Nu var det i hundratal. Jag försökte lista ut med kikarens hjälp vilka som satt där uppe i trädtopparna och gjorde mig glad men det gick inte att se. Kan det vara staren tro?

I går kväll hade Gnesta kommun anordnat en företagarträff. De satsar mycket på näringslivet just nu och det här var andra träffen i år. Ibland undrar man om det är ödet som styr? Jag mötte nämligen två spännande personer där det kändes att vi skulle kunna samarbeta i framtiden. Den ena var en hälsocoach som jobbar med rörelse, natur, kost osv. Vi hade många beröringspunkter och hon åt också LCHF-kost. Den andra var en naprapat som även är utbildad equiterapeut och som också specialiserat sig på att jobba med ryttare och hur de sitter till häst. Det är ju helt i linje med mitt tänk. Han har kunskapen om det anatomiska och jag ridundervisningen. Vilken spännande kombination! Vi ska prata vidare men jag börjar redan fundera på att kunna anordna spännande helgkurser med denna inriktning.


Det gäller att ha rätt balans för att inte störa hästen

Bra med en kikare

Nu händer det saker hela tiden i djur- och fågelvärlden. När vi sitter och äter i matsalen har vi bra utsikt över gärdet bakom huset. Nästan varje dag är det något nytt att titta på. Därför har jag lagt min kikare på bordet så jag snabbt kan ta en lite tydligare titt.

I dag hade vi först två ringduvor som gick runt och pickade på gärdet. Efter ett litet tag kom det ett par till. När jag satt och tittade på dem i kikaren fick jag syn på att det rörde sig i tuvan bredvid. Det var en trast men frågan var vilken sort. Tog mig en ordentlig titt och sedan slog jag upp den i fågelboken. Det var en rödvingetrast. När boken ändå var framme passade jag på att lyssna på den också.


Ringduva


Rödvingetrast

Annars har vi olika sorters gäss som går runt och betar och en dag spatserade ett tranpar runt. Med jämna mellanrum kommer en flock med rådjur, oftast 5 stycken.

Det märks att det är vår men hu så kallt det är. På kvällsnyheterna sa de att om temperaturen håller i sig så kommer det bli den kallaste april på hela 2000-talet. Kommer ni ihåg i mars när man var helt övertygad om att det skulle bli en tidig vår och jag började planera för tidigt betessläpp. Lång näsa blev det.

Longering

Regn hela förmiddagen gjorde att jag ändrade mina planer. Jag hade två inomhusuppgifter - städa Nergården och göra bokslut inför deklarationen. Jag valde städningen. Efter ett par timmar hade jag tagit mig igenom huset förutom att torka golven. Det spar jag till ett par dagar innan nästa gäng med gäster kommer.

På eftermiddagen kom solen fram så då tog jag och longerade Henry och Totte. Jag har alltid tyckt att det är så tråkigt med longering men nu har jag bytt teknik och då är det riktigt kul. Jag fick inspirationen när jag pluggade på högskolan i höstas och vi hade en uppgift att jämföra och studera olika hästträningstekniker så kallade NH. En som min grupp studerade var Klaus Hempfling. Läs hans bok "Dansa med hästar". Han har ett helt annat sätt att arbeta med hästen än alla de andra. Jag har från början lärt mig att man ska stå så still som möjligt i mitten när man longerar hästen. Hempfling menar att man ska röra på sig och genom sin kropp visa hästen vad man vill. Jag har nu börjat gå med runt fast innanför. Det är mycket roligare för det blir mer samarbete och det är också lättare att jobba mjukt med linan. När hästen travar får man gå på rejält och man kan också jogga med om man vill. Det blir skön motion både för mig och hästen.


Totte gillade arbetet och passade på att beta några grässtrån på väg från ridbanan

Ett gott skratt

Jag måste tipsa er om en superbra blogg. Ni hittar den om ni går på tidningenridsport.se. Där finns en kille som bloggar om hur det är att vara tillsammans med en hästtjej. Han fångar verkligen upp det och ofta ger det han skriver ett riktigt gott skratt. Alla ni som är eller varit i hästvärlden kommer känna igen er. Han ser på allt med andra ögon. Han kallar sig Havrepappan så det är bara att klicka sig in på hans blogg. Där finns alla inlägg han gjort. Ge dig själv en skrattstund.


Här har ni "Havrepappan"

Laddar för veckan

Nu ska det bli riktigt skönt att sova och ta lite sovmorgon i morgon så här efter en lägerhelg. Pigg och med ny energi hoppas jag få riktigt mycket gjort under veckan som kommer. Listan med allt som bör göras känns lång så frågan är var man ska börja. Det här blir nog det som jag ska prioritera.
Longera och rida ett antal hästar
Rensa rabatten vid Nergården
Ordna så att mina unghöns kan börja gå ute på ett säkert sätt
Gå igenom och laga staket inför betessäsongen
Plocka nässlor och annat ätligt


Vårens första

Nu har vi vårens första mamma(pappa)-barnläger. Det är inte vanligt med pappor men den här gången har vi faktiskt en med. Roligt att det börjar dyka upp någon då och då. Vi har haft en otrolig tur med vädret. Uppehåll hela dagen och sol på eftermiddagen. Anders kom hem från skyttetävling från Stockholmstrakten och där hade det snöat 15 cm på förmiddagen och varit kallt och otäckt.

Hästarna tycker det är kul med läger och njuter verkligen av att bli ompysslade så intensivt. I dag var det trötta ben med träningsvärk som hoppade av hästarna efter sista ridpasset. I morgon blir det två pass till. Det är alltid lika spännande att se varje ryttares utveckling. En del är väldigt duktiga på att ta till sig information och kunna ändra sig till det bättre under ett ridpass. Det är imponerande för det är verkligen inte lätt att bryta ett invant mönster.


Bouchette är en av de hästar som går med på lägret. Hon är brunstig så hon spanar in alla snygga killar på ridbanan.

Kvällens trerättersmiddag var verkligen den perfekta maten. Inte så mycket kladdiga skålar på slutet så köket såg otroligt rent och fint ut. Normalt sett brukar det vara som en bombnedslag när tre rätter ska förberedas. Gott blev det också och alla verkade nöjda.

Rapport

I dag har jag fått en rapport från Miljons fodervärdsfamilj. De hör av sig ofta så det är roligt att kunna följa hur allt går. Miljon fick några mystiska kolikkänningar för ett tag sedan och tillslut hamnade de på djursjukhuset vid Ultuna. Har mycket att säga om hur veterinären där hanterade det hela. En ren skandal. De utsatte hästen för onödiga undersökningar, lyssnade inte på fodervärden när de kom in och verkade mest gå in för att skinna folk på pengar (och försäkringsbolaget). Säger bara - åk inte dit.

Dagens rapport var däremot bara trevlig. De hade varit på sin första programridning och ridit en LB:1. Maria var jättenervös men det gick strålande och de fick 68 %. Flera åttor på galopperna. Superbra resultat. Miljon behöver stärka sig mer så kommer det gå ännu bättre.


Miljon visas på utställning

Bak med nyttig avslutning

Nästan hela dagen har jag bakat. Först blev det en blåbärspaj som jag skulle ha till mitt förmiddagskaffe. Därefter gjorde jag en tårtbotten, två stycken chokladcheescake och till sist chokladbollar, allt LCHF förstås. Allt ska jag inte äta upp själv utan det ska vara till lägrena som kommer framöver.

Efter lite longering av Mia och en avborstning så förberedde jag middagen. Jag hade bestämt att det skulle bli en ogräspaj. Det fick vi på ett ställe på studieresan jag var med på för ett par månader sedan. Den var så himla god så i dag tänkte jag försöka göra en själv. Ogräset har inte kommit så långt men jag hittade fina små nässelskott utanför fårhuset och längs husväggen på Lillstugan hade kersen dykt upp. Det är första gången jag uppskattat att ogräsen finns in på knuten. Det blev en underbar paj så det receptet tål att upprepas. Tänk så nyttigt dessutom!


Nässlor och kers förvälls


En pajbit till middag gjord på ankägg

Ruskväder

Inget vidare väder idag. Regn hela dagen och stark vind som gör att regnet snarare regnade på tvären. Jag hade fönsterputsaren här som gjorde ren alla fönster i Nergården. Det blir alltid så fint men den här gången var de genast täckta med regnstänk så det gick inte att njuta som jag brukar. När de putsade fönster passade jag på att städa lite och sedan hänga upp gardiner och ställa tillbaka allt på fönsterbrädorna.

Mulle verkar ha återhämtat sig bra efter sin operation. Han fick ju komma hem redan samma dag. Jag fick order av veterinären att varje dag kolla att såret ser fint ut. Det har jag inte lyckats med en enda gång. Mulle behagar aldrig kissa när jag är i närheten så jag ser inte ett dugg. I dag halmade jag deras lösdrift med en massa ny ren härlig halm. Henry kissade direkt men inte Mulle. Hovslagaren kom också mitt på dagen för att sätta på Mulle hans skor igen. De var jag tvungen att ta av när han skulle på operation. När de vaknar ur narkosen kan de sparka sig själva och då är det inget bra med järn på fötterna.


Påsk med LCHF

Det blir verkligen lättare och lättare med att äta bara naturlig mat. Påsken som är den stora godishelgen kan ju få de flesta att ramla dit. Nu är det mer än ett år sedan jag åt smågodis, gelegodis, karameller och liknande. I år upplever jag att jag inte ens känner det minsta lilla sug. Minnet av hur det smakade har bleknat och min hjärna försöker inte påverka mig att göra något dumt.

Men det blev faktiskt en liten godis när vi var hos barnens farmor. Hon bjöd på små ägg (Anton Berger) med mörk choklad i. Skalet var något karamelligt. Jag åt den, konstaterade att jag inte fick något habegär. Den gick att äta men var inte så där god som jag tyckte förr i världen. Det är en riktigt skön känsla att veta att jag för gott begravt godismonstret som jag varit slav under hela mitt tidigare liv.


Vårstädning

Jag har börjat vårstäda i stallet. Tack vare att det varit höns därinne är allt täckt av ett vitt damm. Det fastnar i spindelväven så nu syns den extra tydligt. Leriga hästar som borstas smutsar också ner. Man ser stor skillnad om man tar dammsugaren och suger över golvet efter det att det är sopat. Jag försöker nu jobba mig succesivt genom varje box med mockning, dammsugning av både golv och tak och alla kanter. Arbetet har jag delat upp på flera dagar för man blir helt slut av att hålla armarna uppåt hela tiden. Belöningen är att det verkligen syns skillnad var efter man går fram.

Nästa helg är årets första mamma(pappa)-barnläger så tills dess ska allt vara klart.

Ankägg eller?

En dag låg ett väldigt stort ägg i ankhuset. Oj, tänkte jag nu måste det ha blivit fel i maskineriet. Det var som om två dagars ägg hade gått ihop till ett. Det låg strax innanför dörren när jag öppnade på morgonen så det var det första jag fick syn på. Ldea in det i kylskåpet och tänkte inte så mycket på det. Sedan skulle jag visa det för en besökare och då upptäckte jag att det inte hade riktigt samma skalfärg som alla de andra ankäggen jag samlat in under veckan. Det var då jag började undra. Var det verkligen ett ankägg?


Storleksskillnaden syns tydligt. Till vänster det stora ägget vägandes 103 gram. Till höger ett ankägg vägandes ca 70 gram.

Vi har ett grågåspar som går och betar i hagen mot ån. Kan de har lyckats lägga ett ägg i ankhuset? En morgon var det ett himla liv på dem - var det för att deras ägg var instängt med ankorna? Gåtan har tyvärr inget svar, det går bara att spekulera.

Med denna fundering önskar jag er alla en riktigt GLAD PÅSK!

Mulle opererad

I morse lastade jag Mulle för att åka till veterinärkliniken. Det var dags att operera bort utväxten han fått på snoppen. Nu på slutet har det geggat ordentligt på hans ben av att det har runnit från området. Med den stora klumpen  i vägen samlas det förstås smuts och bakterier som gör det infekterat. I går borstade jag Mulle noga och så blev hans man ordentligt klippt. Han blev riktigt snygg. En förvuxen fjordingman gör ingen glad.



Väl framme på kliniken fick Mulle vara i en box. De hade fått lite kunder så operationen var framskjuten till eftermiddagen. Det var ingen mening att vänta för det var inte ens säkert att han kunde åka hem samma dag så jag ställde av transporten där och åkte hem med bilen.

Halv fem ringde klockan och då fick jag rapport om att allt gått bra. Mulle var på benen och var i hyfsad form igen. Jag åkte ner direkt (det tar en timme att köra) och hämtade honom. Hemma igen fick han lite mat för det hade han varit utan i nästan ett dygn. Sedan gjorde jag i ordning en box med mycket ny ren halm, blandade en rejäl portion betfor åt honom och så tog vi en promenad för att få igång magen. Nu står han i boxen med ordentligt med mat och i morgon ska han få gå ut om allt verkar vara bra. Utväxten satt precis vid urinröret men han har kissat flera gånger så det har inte skadats.

Veterinärbesök

Jag har oroat mig för min hund Zcrollan då hon verkat ha ont i sitt ben. Lite stel har hon varit i flera år och tidvis gått på lite smärtstillande men för ett tag sedan tyckte jag det blev så mycket sämre. Det kom så plötsligt. Zcrollan har hunnit bli 13 år och det är ju gammalt för en hund. Hon ska ha ett bra hundliv och får hon för ont så måste man ta sitt ansvar. De sista dagarna har jag börjat träna mig på tanken att hon en dag inte finns här längre.



Jag har en jättebra katt- och hundveterinär bara 1,5 mil härifrån. Jag ringde henne i morse och fick komma en timme senare. Hon kände igenom Zcrollan ordentligt och tittade på henne när hon gick för att se hur hon belastade det onda benet. Hon kom fram till att korsbandet troligtvis är skadat, kanske av. På en ung hund kan man försöka operera med en lång konvalecens därefter. Det är inte aktuellt för Zcrollan så i stället får hon nu lite högre dos smärtstillande och så får vi ta en dag i sänder. Hon ska röra på sig fast i maklig takt. Hur lyckas man med det när man har en arbetsmyra till hund?

Påskförberedelser

Bara några dagar kvar till påsken. Städa var dagens stora uppgift. Vi har inte så stort hus men oj vilken tid det ändå tar. Våra tre katter och hunden sprider ju ganska mycket hår så påsen i dammsugaren fyller sig snabbt. Hittade faktiskt också några barr från julgranen som åkte ut för några månader sedan.

När det äntligen började se lite putsat ut tog jag mig en liten vända på markerna och plockade lite björkris. Det var redan stora knoppar på det som höll på att slå ut. Det lurades nog igång i värmen vi hade förut. Just nu känns det som vinter igen.



Sedan hängde jag upp lite pynt i riset. Satte fram några tuppar och hönor och gula ljus i ljusstaken. Nu har det blivit lite påskkänsla. För att förstärka vårkänslan åt vi en grön soppa till middag gjord på bl a broccoli.


Ridlektion

I dag hade jag en ridlektion med en av mina elever. Det var en sådan där wow-dag. Utveckling är så spännande. Förra gången tränade eleven mycket på att slappna av i kroppen och inte låsa händerna så fort det skulle uföras något. Det blev mest skritt för det är mycket svårare än vad man tror att bryta ett reflexmönster i kroppen.

På lektionen idag visade det sig ha blivit jättestor skillnad. En avslappnad ryttare gjorde ett bra grundarbete med serpentinbågar och sidoförflyttningar på nästan långa tyglar. Sedan gick vi över i travarbete och red en stor åtta. Nu hände de stora sakerna. Avslappningen i skänkeln gjorde att skänkeln och sitsen blev i perfekt lodlinje. Från början ville Grattis inte bibehålla traven men så fort ryttaren fick tips om att följa med med handen framåt och inte bli fast gick han på hela tiden. Grattis är verkligen den perfekta hästen att träna sig på för han är så tydlig med sin feedback. Med bra balans hos ryttaren gick det både att byta sittben utan balansrubbning, kunna skapa lite mer energi och göra mjuka ledande tygeltag vid några tillfällen. Allt fick till följd att Grattis tidvis gick i form och han såg hela tiden så harmonisk ut.


Grattis

Att lära sig rida är att öva på olika pusselbitar som sedan kan sammanfogas. Nu har den här ryttaren fått ihop ett helt hörn av sitt pussel.

Tuppar

Nu börjar det synas vilka som är tuppar bland mina hedemorahöns. Oturligt nog är det fler tuppar än hönor i min lilla unghönsgrupp. Jag ska behålla en eller två tuppar men de övriga är nu till salu. De är i en massa olika färger och väldigt fina.

Jag har också en dvärgkochintupp som jag först tänkte äta upp men Anders tycker han är så fin att det var synd. Därför har jag lagt ut annons på honom och de andra på Blocket idag. Vet du någon som är intresserad är det bara att höra av sig.


RSS 2.0