Svampplockning

Några små korta promenader i hagarna under dagen gjorde att jag hittade en hel del svamp. Jag hade ingen korg med mig så jag fick bära hem dem i händerna. Framöver kommer jag försöka ha lite färsk svamp i gårdsbutiken. Jag hittade både snöbollschampinjon, kungschampinjon, sammetssopp, brunsopp, karljohan, sillkremla och kantkremla. Det är rätt häftigt att några hundra meters promenad kan ge så många olika sorter.
 
Till middag blev det stuvning på champinjonerna och brunsoppen till det grillade köttet.
 
 

Så det har blivit

Tänk att det knappt går att sätta in pengar på banken längre. Det kommer in lite kontanter i gårdsbutiken och när folk hyr lakan så jag kände att jag inte ville ha pengarna liggande här hemma. För några veckor sedan letade jag efter Nordea i Gnesta men det visade sig att de hade stängt sitt kontor. För säkerhets skull ringde jag till Strängnäs innan jag skulle åka dit för att kolla att de fanns där och att jag kunde sätta in pengar. Tur var väl det för på deras kontor tog de inte emot några kontanter. Han hänvisade i stället till Eskilstuna. För mig är det 10 mil tur och retur att ta mig dit men som tur var kunde jag kombinera det med några andra ärenden på vägen.
 
Framme i Eskilstuna hittade jag en parkeringsplats och betalade för en halvtimme. Letade mig fram till banken. Kön var oändlig. När p-tiden snart skulle ta slut sprang jag iväg till bilen och la i mer pengar och när jag kom tillbaka till banken hade de precis passerat mitt nr. Jag gick ändå och frågade om jag kunde få komma fram ändå och förklarade att jag varit till bilen. Det gick bra men sedan började problemet. Det visade sig att man inte kan sätta in pengar utan att redovisa var de kommer ifrån. De krävde kvitton/bevis på hur jag fått dem. Efter mycket dividerande fick jag tillslut "dispens" och fick i stället skriva en försäkran med mina personliga uppgifter samt en specifikation över inkomsterna. Den skulle skickas till Finansinspektionen. Det är banne mig inte riktigt klokt. Vilket kontrollsystem och hur kan det komma sig att bankerna inte längre är till för oss kunder? Fullständigt ofattbart. Kan också berätta att det stod stora anslag i banklokalen där de upplyste om att f o m 1 oktober så tog de inte emot kontanter längre på Eskilstunakontoret. Vart ska man då vända sig? Svaret var Stockholm. Det kommer alltså inte finnas något ställe i hela sörmland.
 
Dags att se om det finns någon bättre bank.

Som svampar ur jorden

Oj vad det har regnat hela dagen. Tätt, tätt och ibland riktigt kraftfullt. Det här kommer verkligen få fart på svampen i skogarna. Det blir roligt. Förra året fanns det ju inget. Nu har jag lagt ut kurstider på hemsidan under "svamp". När det gäller endagarskurs har jag redan en del anmälda. Det finns både en fredag 12:e september och en söndag 21 september att välja mellan. Kursen pågår mellan 10-16 och det ingår både lunch och fika.
 
Svampar kan verkligen komma snabbt ur jorden. När jag hade matvandringen promenerade jag iväg med kylväskan på morgonen. När jag hämstade den på kvällen stod det plötsligt två karljohan vid stigen. De fanns inte där tidigare under dagen.
 
 

Värsta smällen

I dag har jag haft kontakt med två matproducenter som jag hittat. Jag vill träffa dem för att se om det de har i sitt sortiment passar in på Matvandringen. Det är roligt att hitta nya samarbetspartners och att de som kommer tillbaka och går en matvandring igen ska få möta lite nya produkter.
 
Mitt i samtalet med den ena small det plötsligt till utanför huset. Det var åskan som kom helt utan förvarning. Jag hoppade högt och avslutade omgående samtalet. Att prata i telefon ska man ju undvika vid åskväder. Sedan öste regnet ner så det var bara att satsa på en kopp kaffe innan regnet minskade och jag kunde börja städa husen inför gästerna nästa helg.
 
Putsa och feja efter gästerna i Lillstugan

Uppröjning

Det var ett tag sedan jag gjorde frukost till gäster så det kändes lite ringrostigt i morse. 12 stycken skulle utfodras och till råga på allt var inte allt på sin plats i köket. Det tänkte jag inte på när jag planerade tiden. Under uthyrningsperioden har många av köksgrejerna hamnat i andra skåp och lådor så det blev lite stressigt att få allt klart i tid. Det löste sig men plötsligt upptäckte jag att det saknades servetter så de kom fram i slutet av ätandet.
 
Mitt på dagen hade alla åkt. Då ägnade jag mig åt att röja efter den intensiva veckan. Diskade porslin, forslade ner det till gårdsbutiken och passade på att packa inför nästa matvandring. Det känns så skönt att plocka undan allt. Nu kommer en mycket lugn vecka där inget är inskrivet i kalendern.

Snacka om tur

I dag var det Matvandring för tredje gången den här veckan. Prognosen på morgonen sa regn från kl 11 (då vi börjar) och hela dagen. Många köpte en regnponcho av mig innan starten och just i början kom det några droppar. Sedan var vi ute i drygt 5 timmar och det kom bara några stänk ett par gånger. Otrolig tur måste jag säga. Som vanligt var det ett mycket trevligt gäng som öste beröm över maten och dagen som fick högsta betyg. Efteråt handlade alla lite med sig från gårdsbutiken. Det börjar faktiskt bli så att en del varor snart är slut i hyllorna. Jag blir aldrig klok på det där med vilka varor som går bäst. Varje gäng har sitt mönster och det skiljer så mycket mellan varje grupp. Ibland ska alla ha t ex rapsolja och nästa gång köper ingen av det.
 
Efter en intensiv vecka återstår nu bara att göra söndagfrukost till våra boendegäster. De är på bröllop med fest under natten så jag behöver inte vara klar förrän till 10. Skönt att få lite sovmorgon.
 
 

Vilken dag

Oj vilken intensiv dag. Gick ur sängen extra tidigt och började omgående packa allt som skulle ut på de olika stoppen till matvandringen. Kastade i mig lite frukost och skyndade mig mata höns och ankor. Allt blev precis färdigt till att jag var tvungen att åka för att hinna till dagens första studiebesök. Vi är ett gäng kvinnor som under ett år deltagit ett projekt om utveckling av företaget. Den här dagen skulle vi hälsa på hos några av deltagarna. Först besökte vi en mysig butik i Trosa. Där var en blandning av nytt och antikt och väldigt många olika saker att välja på. Hade en liten påse med mig hem.
 
Sedan styrde vi kosan mot Gnesta för fika och besök i Ljusboden. Oj så många vackra ljus det fanns att välja på. Jag hittade en ljusstake som jag tror kommer passa bra till vårt batteriljus.
 
Därnäst var det dags att fara till Rocklösa för att alla skulle gå en förkortad matvandring. Det var så trevligt och vi hade en enorm tur med vädret. Det kom lite precis när vi startade men sedan kom solen och det blev så varmt. Vi hade satt upp ett tälttak vid stora stoppet för säkerhets skull. Mot slutet duggade det lite men alla bord fick plats under  taket. När vi gick vidare var det uppehåll igen. Alla njöt och var rejält mätta när vandringen var slut. Sedan handlade några av varorna i butiken och efter det for vi alla iväg till Strängnäs för att besöka Hallins optik. En trevlig avslutning på dagen och vi blev även bjudna på lite ost. Jag som inte hunnit äta så mycket under dagen tyckte det smakade extra bra.
 
 

Positiv stress

Den här veckan är nog årets tuffaste. I morgon är det matvandring för 19 personer, på torsdag ska jag på en kurs, på fredag är det matvandring igen. Då för ett företag och på lördag är det åter igen en matvandring. På lördagen är det ett öppet datum där vem som helst ka anmäla sig. Än så länge är det 10 anmälda till den dagen. Alla dagar har olika längd och då blir det lite olika upplägg.
 
Det jag märker när det blir så här mycket är att jag verkligen trivs. Metodiskt jobbar jag igenom arbetsuppgift efter arbetsuppgift. Utmaningar är helt enkelt stimulerande.
 
I morgon är det en riktig utmaning. Då ska jag nämligen vara i Trosa kl 9.00. Innan dess ska allt vara fixat här på Rocklösa för sedan kommer vi alla hit samtidigt och då är det bara för mig att kasta mig in i rollen som guide. Tyvärr verkar inte vädret bli så bra så ser prognosen dålig ut i morgon bitti kommer vi sätta upp tälttak över borden.
 
På väg mot skogen

Må bra

Till hösten kommer det anordnas en Må bra-helg här på Rocklösa. Intressanta föreläsningar om kost och hälsa som ger kunskap i hur din kropp fungerar. Massor av recepttips och så lagar vi en massa gott tillsammans för att se hur enkelt det är att göra bra val. Intresserad? mejla för mer info [email protected]
 
Jag har inte mött någon som inte tycker att de mår bättre när de dragit ner på kolhydraterna och ökat på lite med fettet. Så här gott äter man med LCHF.
 
 Smörstekt squash, ugnslax, saffransås och ekologisk örtsallad med tomater

En rymmare

Nu börjar det kännas lite mer höstaktigt och snart försvinner semesterkänslan. För att övergången inte ska vara så dramatisk är det skönt att kunna mixa arbetsuppgifter med lediga stunder fyllda av andra aktiviteter. Eftersom vår dotter Martina och hennes pojkvän varit här i några dagar har vi haft trevliga middagar och gjort små utflykter. I går var vi alla till Stockholm för att fira mina föräldrars 60-åriga bröllopsdag. Roligt att träffas allihopa och det är inte så ofta som vi är så många. Vi bor ju lite utspritt.
 
Innan jag åkte iväg upptäckte jag att det fattades en lite kyckling inne hos hönan som har helt nykläckta små. Den hade smitit ut och ramlat ut ur husvagnen. Som tur var hörde jag små gälla pip och kunde lokalisera den. Först var den i det höga gräset utanför hägnet men sedan tog den sig in under husvagnen. Till råga på allt började det spöregna. Jag försökte se den för att kanske kunna fösa fram den men det var inte så lätt. Efter fem minuters väntan dök den helt plötsligt upp vid hjulet och då kunde jag fånga den och stoppa tillbaka den under sin mamma.
 
I dag tog allvaret vid och en stor del av dagen tillbringade jag i Nergården med att städa inför nästa gäng med gäster. Den här gången är de bara fyra som ska bo där i en vecka. De får det riktigt rymligt och skönt i det stora huset. Det är den sista bokningen från Tyskland för den här sommaren.
 
Gästerna har många sovrum att välja på
 
 

Stendörren

I flera år har jag velat åka till naturreservatet Stendörren som ligger mellan Trosa och Nyköping. I dag blev det äntligen av. Tillsammans med min dotter och hennes pojkvän gjorde vi en utflykt på eftermiddagen. En perfekt dag att vandra i den vackra naturen med klippor mot havet och karg skog. Inte så många som har semester längre och en vanlig vardag gjorde att det nästan inte var några människor där.
 
Vi vandrade över härliga hängbroar mellan öarna och längst ut tog vi ett skönt dopp. Helt ensamma var vi på  klipporna. Det var friskt och skönt i vattnet så det var svårt att slita sig.
 
 
Stendörren är verkligen ett trevligt utflyktsmål. Tar man med sig picnic-korgen kan man även grilla på de i ordningställda platserna.

Vilket omslag

Vilket väderomslag det har varit. Vi har äntligen fått lite regn och det tackar vi för. Nu finns det chans för svamp till årets svampkurser i september. Det har ju varit olidligt varmt så länge så nu är det värsta chocken när det helt plötsligt krävs tjock tröja och långbyxor för att kunna sitta ute och äta middag. I kväll räckte inte ens det. Efter en halvtimme var vi rejält nerkylda och njöt verkligen av att komma in i stugvärmen igen.
 
En stor del av dagen har jag använt för att bokföra och göra klart momsdeklarationen som ska vara inne den 18:e. Som ni ser är jag ute i god tid för en gång skull. Det var skönt och jag la ner lite exta omsorg på att rätta till saker som blivit fel.
 
Helgens matvandring var så trevlig och jag fick en riktigt fin bild från en av våra pauser. Jag hade en förfrågan från ett företag i Stockholm om att komma på kickoff och matvandra. Tyvärr valde de en annan aktivitet men de åker säkert fler gånger och då kanske jag lyckas locka dem till Rocklösa.
 
 

Leverans

Plötsligt knackade det på dörren. Här ute på landet är det inte ofta det händer så jag blir lika förvånad varje gång. Utanför stod en man som sa att han kom med vatten. Tusen tankar for genom huvudet. Vatten vad ska jag med det till? Det har ju just regnat. I bakhuvudet fanns även tankar på den stora skogsbranden och allt tal om vatten där. Han så hur förvirrad jag såg ut och förtydligade sig lite. Det visade sig att han kom med 10 nya backar med källvattnet jag serverar på Matvandringen.
 
Efter att vi lastat av det blev det sedan ett mycket långt och trevligt samtal om kost, hälsa, mitt jobb, hans jobb och mycket mer. Vissa möten är verkligen extra trevliga och inspirerande. Tiden flög iväg så jag hann inte riktigt det jag hade tänkt på de återstående timmarna. Men vad gör det? Det kommer en dag i morgon också.

Utveckla logistiken

I dag åkte våra gäster i Lillstugan och Åstugan härifrån. Nu är det bara folk i Nergården. De som bodde i Lillstugan var så nöjda med sitt boende och den härliga, lugna atmosfären här på Rocklösa. De skrev i gästboken om hur de njöt av osten och marmelade från Gårdsbutiken när de satt ute och samtidigt hade hästarna betande bredvid sig. Deras två barn gillade ut och ro med båten, gunga och så var killen väldigt fascinerad av traktorn.
 
Hela den här dagen har gått åt till att förbereda inför Matvandringen i morgon. Det tar så mycket tid och det jag kommit på är att jag måste ordna till bättre så jag kan ha allt på samma ställe. Nu ska jag springa mellan frysar, kylar på olika håll, skålar här och där och sedan ska det färdiga förvaras. Det blir rörigt och tidsödande.

Reklam

I dag skrev vår tidning Sörmlands Nyheter några rader om vår kommande Matvandring på söndag. Jag tog mig tid häromdagen och la in de som återstår och en svampkurs i höst i deras evenemangskalender. Den syns både på nätet och så trycker de en kalendern, men i förkortad version, i tidningen på fredagar. Där kan man se vad som är på gång under helgen. De uppmärksammade antagligen detta och ville lyfta fram det lite extra. Glad blev jag förstås.
 
 
Den här gången var det så mycket varor som behövde kompletteras med så jag delade upp min tur i Sörmland på två dagar. I dag körde jag runt den andra delen så nu är förråden fyllda.

Lite nytta

Det är verkligen inte lätt att få något gjort i denna värme. Jag passar på om det blir lite molnigt eller så försöker jag var i skuggan eller inomhus. En heldag vid skrivbordet blev det igår och det var nödvändigt för att hinna ikapp där. I dag har jag skrapat lite färg på stalldörren. Det är hög tid att den blir ommålad.
 
Mitt på dagen var vi och badade vid vår brygga. Det var så skönt och den lilla nedkylningen gör att man känner sig mycket behagligare resten av dagen.
 
En härlig bild från ån som sakta rinner trots torkan.
 
 

Hur kan klockan gå så fort

I går kväll var vi bortbjudna till goda vänner. I bland blir man otroligt förvånad när man får syn på en klocka. Vips så hade fyra timmar försvunnit och nästa två gick lika fort. Det är nog ett tecken på att vi hade så trevligt. När jag kom hempå natten var jag så mätt så magen stod ut i alla hörn.
 
Denna dag har inneburit byte av gäster i våra hus så det var städa som stod på schemat. Testade med ättika nere i Nergården där vi har så kalkrikt vatten. Alla medel vi provat tidigare har gått bet på kalkavlagringarna men fantastiskt nog så gjorde ättikan ett bättre jobb än något annat. Känns även mycket mer miljövänligt.
 
 

Lite nytta med nöje

Äntligen var det idag lite svalare luft. Jag passade på att putsa lite med slåtterbalken och sedan gick jag med röjsågen vid spången och röjde bort all växtlighet som höll på att växa in i den.
 
 
Efter avslustat arbete tog jag en liten vända längs ån och bäcken. Jag hittade ett nytt hallosnår. Tyvärr är de väldigt små i år men några fick jag att mumsa på.

RSS 2.0