Äntligen regn

Äntligen har det kommit regn. Först fick vi 10 mm och så idag på eftermiddagen regnade det igen när åskan gick. Härligt, underbart, ljuvligt! Det är 1,5 halv månad sedan det regnade senast så det var mycket välbehövligt. Hagarna är gula och blommorna i rabatterna säckade ihop varefter. Nu får vi nog lite återväxt. Jag håller tummarna för att det kommer fler ordentliga skurar eller ännu hellre hela regndagar.
 
Några som njuter av livet i alla lägen ändå är
 
Sture uppepå allt. Ser inte så bekvämt ut.
 
 Sture i djup sömn

Björkved

Häromdagen kom de som bor i Författarstugan (ligger ca 1,5 km från oss) och frågade om ville ta hand om björkarna som fällts på deras tomt i fjol. Jag tror hon sa att det var 9 stycken varav en del riktigt bamsiga. Allt är uppsågat i hanterliga längder så vi bestämde oss för att ta oss an det hela. Vi har nu hämtat två små lass med timmervagnen och 4-hjulingen. Nästa steg blir att ta fram spannmålskärran och lasta på den. Det är många riktigt stora kubbar som vi först får lasta i skopan på traktorn och sedan lyfta upp på vagnen. Det kommer bli mycket härlig björkved men den behöver torkas så den blir inte klar till den här vintern.
 
 

Marknad

I dag var jag till Malmköping och gick på Malmamarknaden. Den håller på i tre dagar och idag var det sista dagen. Många marknadsstånd rear lite extra så att de ska bli av med varorna. Jag gick själv så jag fick bestämma min egen takt och vilka stånd jag ville stanna vid. Strosade runt i två och en halv timme. Märkligt så fort tiden kan gå. Det blev flera inköp: ny plånbok, ny väska, golvmopp till Lillstugan och en vaxduk till köket där, tre burkar extra fin hallonsylt och fönsterputsarhandskar. Det fanns många stånd som sålde mat att äta men inget ävar speciellt
 
LCHF-vänligt så jag sparade mig tills jag kom hem.

För varmt

Nu är det för varmt. Solen bränner marken och vi har inte fått regn på evigheter. De där åskskurarna  de pratar om kommer aldrig till oss. Alla djuren tycker också att det är för varmt. På dagarna står hästarna och viftar flugor och halvsover. Hönsen ligger i skuggan och man varken hör er ser någon aktivitet hos dem.
 
Bromsen trivs men hästarna som är på Börsnäs är försedda med flugtäcken så det blir lite drägligare för dem.
 
 

Första gästen

Nu är vi redo för att ta emot våra första gäster i Lillstugan. De ska bo här mellan lördagen och söndagen. Vi är helnöjda med vår renovering. Hoppas de tycker det är fint och trivs.
 
 
 
 
 
 

Vacker men ...

De här hade vi bara på ett ställe tidigare men nu har de spritt sig.
 
 
De är vackra och manshöga men eftersom det är kardborrar sätter de sig fast på allt som passerar. Hästarnas svansar och manar blir helt fulla och det går nästan inte att reda ut dem. Det är en kraftig växt nästan som ett litet träd så bästa redskapet att få bort dem är sågklingan på röjsågen. Dags att gå till angrepp.

Långväga gäster

I dag har vi haft Matvandring på Rocklösa. Härligt väder och vind som gjorde att det sällan blev för varmt. Det är roligt att deltagarna kommer så långt ifrån. Den här gången var våra gäster från Karlskoga, Göterborg, Malmö, Helsingborg, Bengtfors och Stockholm. Alla produkter smakade lika ljuvligt som vanligt och efteråt köpte alla med sig av sina favoriter.
 
Nu börjar jag komma in mer i rutinerna kring arrangemanget men morgonen är fortfarande ganska stressande. Det är så mycket att hålla reda på. Allt ska ner i rätt kylväska och sedan placeras på rätt plats. Det tar ganska lång tid att ta sig ut till respektive ställe och på två platser får jag bära fram allt eftersom det är otillgängligt så det är svårt att komma fram med fyrhjuling.
 
Flera av dagens deltagare framförde att de gärna hållt på några timmar till. Då hade vi ändå vandrat i 5 timmar. Det är ett bra betyg att man upplever att tiden flugit iväg och man gärna håller på ett tag till.
 
 

Snart i mål

 
Nu börjar renoveringen av Lillstugan se ut som den lider mot slutet. I dag har jag ägnat den största delen av dagen till att städa och göra i ordning sängar mm på övervåningen. Det blir fyra enkelsängar och mycket plats och luft runtomkring. Nu saknas bara rullgardin, lite lampor och lite krokar för galgar.
 
På den undre våningen las de sista bräderna på golvet och nya dörrfoder sattes upp. I morgon blir det klart i duschen troligtvis och sedan kan vi hälsa gästerna välkomna till ett helrenoverat hus.

Vad finns på magasinet

När vi flyttade till Rocklösa 1995 ställde vi allt på magasinet som inte fick plats i det nya mycket mindre huset. Där har allt stått i sina kartonger eller under plast under alla år. Vi har pratat några gånger om att vi borde börja städa och slänga en del men det har aldrig blivit av. Nu kommer snart vårt barnbarn på besök så idag bestämde jag mig för att gå upp dit och leta fram barnmatstolen som vi har kvar efter våra egna barn. Den hittade jag lätt men jag gjorde även en del andra spännande fynd. Möbler som kan komma väl till pass i våra olika boenden. Måste erkänna att jag glömt att vi hade dem.
 
 
 
Förutom dessa fanns det massor av annat spännande att gå igenom så nu kommer jag nog ta en sväng dit ibland och börja röja.

Trevligt besök

Medryttaren jag tidigare hade på Rasmus var idag och hälsade på och tog en fika. Det var väldigt länge sedan vi sågs så det var roligt att höra om allt. Hon hade sin lilla grabb på två och en halv månad med sig. Otroligt snäll liten kille. Jag kände mig riktigt van vid bebisar nu när jag tränat med mitt eget barnbarn.
 
Vi satt under körsbärsträdet i skuggan och här på Rocklösa fläktade det ordentligt så det var nästan att det blev kallt til lslut. Innan de åkte köpte de med sig ett fint fårskinn som lillgrabben ska ha i sin vagn.
 
Många fina skinn att välja på

Tårtdags

Födelsekalas fast flera veckor försenat. Så blir det ofta när man är vuxen. Inte så viktigt att det är rätt dag utan mer att man får anledning att träffas.
 
 

Snigelfart på vägarna

Man får inte ha bråttom när man ska ut i semestertrafiken. Efter förmiddagsfikat styrde jag kosan mot IKEA i Stockholm för att därifrån starta min shoppingrunda. Vägarna kryllar av sölkorvar. Står det 80 på skylten ligger alla i 70. Antingen blir man irriterad och försöker köra om så snart det går eller så lägger man sig snäll bakom och håller lunken. Jag avstod från att bli irriterad och på många vägavsnitt är det omöjligt att komma om så resan tog säkert 10 minuter längre än vanligt.
 
Det var en riktig höjdare att vara på IKEA idag. Bra med plats på parkeringen och ingen trängsel i varuhuset. När jag kom till kassan var det bara en enda före i kön. Man blir helt chockad. Där brukar man ju vanligtvis tillbringa minst 30 minuter. Det blev ett bra besök. Jag hittade några saker men framförallt fick jag mycket inspiration.
 
 
 
Shoppingturen var helt inriktad på saker som behövs till Lillstugan. Renoveringen börjar lida mot sitt slut så nu behövs det lite nytt. Efter Jysk och Hööks åkte jag vidare till Bauhaus. Med några inköp till så bar det sedan av hemåt.
 
Efter att suttit i en varm bil var det helt ljuvligt att hoppa i sjön och bada. Fast det var frånlandsvind idag så vattentemperaturen var säkert minst 5 grader lägre än sist. Uppfriskande med andra ord.

Administration

Den senaste veckan har jag inte alls suttit så mycket vid skrivbordet och datorn. Skönt och vad mycket annat man hinner. I dag slog jag inte på datorn förrän vid nio på kvällen. Under det senaste halvåret har det varit extremt mycket administrativt arbete i o m att jag förberett och startat upp med matvandringarna. Även kommande vintern blir det nog en hel del då jag ska göra om vissa delar av min hemsida.
 
Nu njuter jag i alla fall av att kunna vara ute och jobba hela dagarna i stället.
 
 

Lätt att sysselsätta sig

Bor man på gård har man aldrig några dagar då man inte vet vad man ska göra. Snarare är det så att listan är oändligt lång. Många skulle nog bli stressade av allt men jag känner sällan så. För varje sak jag hinner göra känner jag mig väldigt nöjd och däremellan njuter jag av dagen och tycker fortfarande efter alla år att jag bor på världens finaste plats.
 
Dagens arbetspass blev slyröjning, betesputsning och så började jag äntligen med målningen. Lillstugan som är så liten har 9 fönster och alla behöver målas om. I dag hann jag insidan på ett fönster.
 
 

Kursplanering

Jag mötte idag en annan företagare och vi spånade tillsammans på att göra en gemensam kurs. Vi kompletterar varandra bra med olika kunskaper. Vi gjorde ett kursupplägg och tänker vända oss till männsikor som har problem med migrän. För många är det ett riktigt handikapp som påverkar hela deras liv. Min kollega har själv haft mycket problem med migrän och vet att kosten har stor betydelse. Där kommer jag in med en del föreläsningar om hur våra kroppar fungerar. Vår första kurs kommr bli i oktober.
 
 

Slyröjning

Nu har jag startat ett evighetsarbete - att röja sly. Det här året har det fullkomligt exploderat överallt och varenda hage  plus en del andra platser behöver röjas. Jag har nu börjat med diket runt ridbanan. Det återstår en liten bit sedan är det klart. Därefter ska allt forslas bort annars fyller det diket och det blir dessutom svårare att gå med röjsågen nästa gång. Allt sly transporterar jag ner på Sjögärdet där jag sedan ska elda upp det.
 
Till dagens förmiddagsfika bakade jag en krusbärskaka. Jag hittade på lite själv och den blev supergod. Inget socker med förstås och inget spannmål. Krusbärsbusken är helt fylld av bär som vanligt. Det är otroligt att det kan bli så mycket varenda år.
 
 

Skönt med regn

Vi fick ihop 30 ensilagebalar vid årets skörd. Fullt tillräckligt då jag har 45 kvar från året innan. I går hämtade jag dem på gärdena och ställde i fina rader vid gårdsplanen. Perfekt tajming då det började regna på kvällen. I dag har det varit mulet och regnat en stor del av dagen. Det behövdes verkligen för det började bli väldigt torrt överallt.  Bra också på de nyslagna gärdena. Nu kommer de bli gröna snabbt.
 
Förutom att måla dörrfoder till Lillstugan så har jag ägnat dagen åt lite röjning och städning inomhus. Fick även iväg en del papper som skulle med posten. Vad skönt det är att få ta tag i saker som blivit liggandes när tiden inte räckt till.
 
När jag satt och slog gräset var det många måsar som kom och fick sig riktiga skrovmål på alla sorkar som exponerades på marken. Det dök även upp en rovfågel som jag aldrig sett förut. Nu har jag ägnat en lång stund till att studera fågelböcker och titat på bilder på nätet och kommit fram till att det var en brun kärrhök som också passade på att fånga lite godsaker.
 
 
 
 

Matvandringssuccé

I dag var det dags för en matvandring med 7 stycken personer. Ett trevligt och positivt gäng som fick väldigt fin kontakt med varandra under vandringen. Det blev en toppendag. Perfekt väder - sol med vind så det blev inte för varmt. Alla bara älskade maten och de la också märke till att jag lagt ner mycket omsorg på att få bra smakkombinationer. Efteråt tackade alla för en fantastisk dag. Alla avslutade med att köpa med sig lite matvandringsprodukter hem. Nu har vissa saker tagit helt slut så det blir dags att beställa så jag har inför nästa matvandring.
 
 

Livskvalitet

Efter en lång arbetsdag med en massa timmar i traktorn bestämde jag mig för att inte köra så sent på kvällen utan unna mig lite ledighet i det fantastiska vädret. Det är bra svettigt att sitta i traktorhytten timme efter timme. Eftersom jag slog sjögärdet idag så satt jag och såg det underbara vattnet. Det var alldeles blankt.
 
När arbetsdagen var slut packade jag korgen för bad och så tog jag med lite vin och nötter och gick ner till sjön. Så vackert och stilla. Alldeles tyst och lugnt och en bit från bryggan simmade en storlom. Magiskt! Jag har hört dem under åren men aldrig sett någon i vår sjö förut. Den blev lite rädd när jag badade så den simmade längre bort. Efter det uppfriskande badet satt jag sedan och bara njöt.
 
 

Skördestrul

Eftersom jag ska ha Matvandring på måndag startade jag dagen med att åka och hämta någa produkter. Alla producenter är inte tillgängliga under helgen. Efter min rundtur ända ner till Oxelösund var det dags att ta sig an skörden av ensilagevallarna.
 
Jag kom en liten bit men sedan hände det något med slåttermaskinen. Den löste ut för att jorden var så ojämn och då upptäckte jag att armen som reglerar det hela hade lossnat. Jag fick ihop det men jag kom inte långt i körningen förrän det var strul igen. Efter ett tag klurade jag ut att det saknades en sprint men jag kunde inte lista ut hur man skulle få dit den. Jag chansade på att grannen skulle vara hemma och hade tur den här gången. Han kom över och hjälpte mig att få ihop det hela.
 
Sedan gick allt bra men det stora gärdet vid sjön hann jag inte med som planerat idag utan det får jag ta i morgon.
 
Smutsiga mekanikerhänder
 

Smultronrunda

Det växer och frodas överallt. Har aldrig sett så mycket blommande rödklöver och vitklöver någonsin. T o m i lösdriften är det full fart. Där har det slagit upp en massa stora svampar. De ser nästan ut som champinjoner men har ingen ring men däremot en strumpa. Färgen på sporerna är röda vilket inte stämmer överens med champinjonen. Genom en kontroll med svampboken konstaterade jag att det var vita slidskivlingar som växte i riklig mängd. De gillar kompost. Tyvärr inte ätliga annars hade det blivit en stor skörd.
 
 
I dag gick jag en smultronrunda på ägorna. Stora, smaskiga och hur många som helst. En härlig sommar! 
 
 

Tre hovbölder!!!

Det otroliga har inträffat. Mina hästar har fått tre hovbölder samtidigt. Samma dag blev både Musseron och Dominans kraftigt halta på varsitt bakben. När hältan dyker upp så där hastigt och inget syns på benet brukar det nästan alltid vara en hovböld. Eftersom det var helg kom hovslagaren först på måndagen och undersökte dem. Då var Musseron ännu haltare och ville inte röra sig ur fläcken. Dominans hovböld gick fint att öppna och det rann ur en massa gegg.
 
Det visade sig att Musseron hade två hovbölder. En i varje bakhov. Det måste vara ytterst ovanligt. Den första hade spruckit och kom ut vid kronranden och det benet hade också blivit lite svullet. I den andra hoven verkade hovbölden sitta djupt så hovslagaren skar så mycket han vågade och nu får vi hoppas att varet söker sig den vägen. Eftersom han hade så ont i sin hov så vägrade han stå på den så den andra hoven kunde inte ens undersökas.
 
I dag verkade han väldigt medtagen och det visade sig att han hade över 39 grader i feber så det var bara att ringa ut veterinären för behandling. Nu ska han få smärtstillande i flera dagar och dessutom penicillin. Musseron låg kvar i ströbädden trots att veterinären satte kanylen i ådern och sprutade in. Det var ett tecken på att han hade rejält ont i foten. Nu håller vi tummarna för att det vänder snabbt.

RSS 2.0