Nya skor

Nu har jag köpt ett par specialskor till Domina. Återförsäljaren finns i Flen så hon var så bussig och kom över för att hjälpa till med att prova ut så det blev rätt storlek. De satt som en smäck och var inte så svåra att ta av och på som jag hade befarat. Att det blev enkelt berodde nog på att jag fick bra instruktioner.Det blev en provridtur direkt när säljaren hade åkt. Det är länge sedan Domina fick gå en sväng från gården så hon var lite spänd men stegade på hela tiden. Och skorna fungerade utmärkt. Hon reagerade inte på ojämnheter och småstenar alls. Nu blir det roligare när det inte bara behöver tränas på den mjuka ridbanan.

Växer så det knakar

Drygt en vecka har gått sedan ankungarna kläcktes och nu har de blivit så här stora.


spännande i den nya buren

I dag var det premiär för dem att få komma utomhus. Jag hittade en gammal nätbur som vi använde för 10 år sedan. Den var stuvad längst in bakom spannmålskärran. Det var ett väldigt bökande att få fram den för nätet bara fastnade i allt när jag lyfte upp den. Tillslut var den i alla fall ute och sedan kom häftpistolen till användning för att få fast nätet igen.


Puts- och tvättstund

Ankorna verkade väldigt nöjda med det nya livet men när kvällen kom fångade jag in dem igen. De får tillbringa natten inomhus i sin kaninbur. Det känns säkrast.

Bostadsbrist?

Vi tycker det är så kul med alla ladusvalor som häckar i våra byggnader men nu undrar jag om det börjar bli bostadsbrist. Fönstret i sadelkammaren har stått lite på glänt och de sista dagarna har det varit svalor där inne. De är otroligt skickliga flygare för när man kommer tar de sig ut genom den smala springan utan problem. I dag hittade jag deras bobygge.


Svalparet som valt sadelkammaren till sitt bo.


Här bygger de nu ett fint bo. Hoppas de står ut med alla ridlägerdeltagare som kommer röra sig runt.

De tycks ha förkärlek för kranar för vi har även ett par i stallet som placerat sitt bo på en kran.


Början på ett svalbo i stallet.

Det sista gjort

Nu njuter jag av att ha gjort den sista tentadelen på högskolekursen. Jag satt en stund på eftermiddagen och gjorde klart och sedan skickade jag iväg den. Känslan av frihet är stor när man är klar med en sådan uppgift.

Jag har också fått svar på min tenta från 1:a maj. Det var då jag gjorde ett studiebesök i Kisa som jag skrev om i min uppgift. Det tyckte läraren tydligen var så pass bra för det blev väl godkänt på den.

Lite extra god lördagsmiddag fick det bli för att fira. Jag stekte lammkotletter och till det gjorde jag en vansinnigt god gratäng på rättikor. Den är som en potatisgratäng men hundra gånger godare. Till efterrätt gjorde jag en egen vaniljsås utan socker och så exprementerade jag ihop en rabarberpaj. Tänk er rabarber utan socker - det skulle inte bli lätt att få det gott utgick jag ifrån. Jag försökte välja smaker som i sig själva har en viss sötma, kokos, mörk choklad och hasselnötter som jag sedan blandade i smör. Både Anders och jag älskade den. Ja, den var syrlig men helt perfekt ihop med allt. En riktig LCHF-paj blev det.

Ny hage

Varefter det blir nedbetat flyttar jag hästarna till nya hagar med fräscht gräs. Nu på försommaren växer det i regel mer än vad som hinner ätas. Problemet blir då ett gammalt gräs som inte har någon näring och inte är så smakligt. Sedan i juli brukar det vara tvärtom att det inte växer alls och så får man brist i stället.

Hästarna älskar när de får byta hage. Miljöbytet är spännande och de blir lite upphetsade.


Rasmus, Grattis, Dominans och Totte i sin nya hage


Miljon och Musseron är nyfikna på vilka som kommit in i hagen bredvid


Alla är framme och hälsar på grannarna

Botaniktest

Den här gången tänkte jag inte ha en hästfråga utan kolla vad mina läsare kan när det gäller blommor. Sätt igång och skriv vilka sorter du ser i buketten. Alla är plockade på Trollberget under en liten kort promenad.


Av med pälsen

Äntligen kunde fårklipparen komma och klippa mina tre tackor. Han har haft så mycket annat att göra så det blev ovanligt sent i år.


Fåren instängda i en box i väntan på klippning


På några minuter är hela fällen borta

Efter klippningen körde jag bort min lilla flock i hästtransporten till en av hagarna på Börsnäs. Där är det ordentligt med ström på trådarna så nu blir de nog kvar där.

Shoppingrunda

Igår hittade jag en annons på Blocket på ett bord och fyra stolar. Jag har letat länge efter ett inte alltför stort runt bord till Lillstugan. Det skulle också vara med iläggsskivor så man kan göra det större om man är många. Jag hittade alltså ungefär det jag letade efter och inom rimligt avstånd (8 mil). Det fick bli en tur till Enköping.

Jag skyndade mig att rida Domina innan jag åkte iväg.

I Strängnäs passade jag på att köra ut till Bilprovningen. Min bil hade fått några anmärkningar vid senaste bilbesiktningen och det var dags för ombesiktning. Det är drop in när det ska göras om men typiskt nog kom jag precis i deras kafferast så jag fick vänta i 30 minuter innan de kollade bilen. Godkänd!


I kö vid Bilprovningen

Sedan bar det av till Enköping. Hästtransporten var med så jag hade något att stuva in möblerna i.Tillbaka i Strängnäs tog jag mig tid för lite shopping.


Hinkar och lite annat inköpt på ÖB


Laddade lite på Willys inför nästa läger

Tenta och nålstick

Hela förmiddagen gick åt till att arbeta färdigt med en tenta. Sista inlämning var kl 13.00 så 12.35 mailade jag iväg mitt arbete. Det var den sista stora inlämningen. Nu återstår bara att jag ska granska en studiekamrats arbete och kommentera det. Sedan är hela kursen slut. Skönt för nu i maj har jag annat jag mycket hellre vill göra. Den förra tentan som jag lämnade in 1:a maj har jag inte fått resultatet på ännu. Så det kommer vara tre arbeten som avgör om jag klarat kursen.

På kvällen kom equiterapeuten Sverker till Rocklösa. Först tittade vi på Bouchette som kändes så stel efter hovslagarens sista besök. Det visade sig att hon hade puls i tre hovar vilket visar att hon har ont i fötterna. Det blev ingen behandling av henne utan smärtan i hovarna får ge sig först och det kan ta ett tag. Sedan kollade han Totte som hade en rejäl rotation i bäckenet. Min känsla sa att även Rasmus behövde undersökas och även han hade en sättning i ryggen. Det här får de om de halkar till kraftigt, oftast sker det i hagen. Totte och Rasmus blev behandlade med akupunktur.


Rasmus, akupunkturbehandlad

Lägerhelg

Nu har jag haft sista helglägret innan sommaren. De mamma-barnläger som kommer nu kommer vara på 4 eller 3 dagar. Den här helgen var det ett helt underbart väder och dessutom var det ett väldigt trevligt gäng som som var här. Henry fungerade så bra med sin ryttare och de passade verkligen bra ihop. Jag blir så glad när jag får ihop deltagarna med hästar som visar sig passa dem perfekt. Henry är så mjuk och känslig så det bästa är när ryttaren är likadan.


Henry visar upp sig

Teoripasset på eftermiddagen var ett litet prova på HAE. Det är spännande och en sak som också är lärorikt med det hela är att försöka sätta ord på vad man känner. Det märks att vi har lite svårt för det. Lär man sig det kan man bättre känna vad man själv vill och har även lättare att berätta för andra. HAE är verkligen lärorikt på så många plan.

Kläckning

Så var det då plötsligt en spricka i ett av äggen i äggkläckningsmaskinen. Det var tre dagar före den dagen jag trodde det skulle ske. Den första tog sig snabbt ur ägget men sedan hände det inget mer så jag började oroa mig för att det inte skulle bli fler. En ensam anka är det synd om så jag kikade ofta om det var något på gång.


Ettan

Dagen efter kom nästa. Den fick jag hjälpa lite för den hade svårt att knacka ett tillräckligt stort hål på skalet. Nu har de två flyttat över i en liten fågelbur och så håller jag värmen på dem med en lampa över. De har just börjat äta och dricka.


Tvåan

För en minut sedan kom nästa ut ur sitt skal. Den får ligga kvar i kläckaren till i morgon.

Trötta fötter

Oj, så mycket jag gått omkring idag. Det var dags för hovslagaren och 8 hästar skulle hem från Börsnäs. De andra är också utspridda en del så det blev mycket gående. Som tur var hade jag en ridelev här hela dagen som hjälpte mig. Förutom att plocka in och ut hästar hela dagen satte vi upp stängsel kring ett nygrävt dike för att hästarna inte skulle trampa sönder kanterna. Vi gick också och kontrollerade staketet på Trollberget för där släppte vi ut Mia, Mulle, Henry och Elin. Det var många stolpar som var riktigt dåliga så i nästa vecka ska jag ta ett rejält tag och byta en lång sida och även sätta upp ny tråd. Trollbergshagen är så stor så jag tror hästarna kommer kunna gå där i rätt många veckor.

Nu på kvällen flyttade jag som vanligt ner Bilbo och Chassi till lösdriften. Skillnaden var idag att bara Chassi kom och ville följa med så först fick jag ta ner henne och sedan fick jag gå upp i hagen och hämta Bilbo allra längst bort. Jag tror han var sugen på att gå med Mulle och gänget i stället så han ville inte lämna staketet.


Bilbo i hagen

Historiska vingslag

Häromveckan när jag plockade lite sten på det nysådda gärdet hittade jag en som var bearbetad. Den var ganska stor och så var den avlång. Den var otroligt slät och på sidorna var det formade kanter. Väldigt spännande och självklart blir man nyfiken på vad det varit och om det är något äldre föremål eller modernt.

Mina föräldrar som bor i Stockholm tog med sig den och idag har de varit på länsmuseet och visat upp den. Det visade sig vara en stenåldersyxa ca 5000-6000 år gammal. Helt fantastiskt! Det känns som att vinna högsta vinsten på lotteri. Nu blir jag så nyfiken på om det finns några fler spår i våra marker. Det kommer också bli med annan entusiasm som jag plockar sten på åkrarna.

När jag får tillbaka föremålet från mina föräldrar ska jag ta kort på det så ni ser hur fin den är. Inte trodde man att folk för så länge sedan kunde göra så välgjorda föremål.

Hälsovinster

Nu har Anders och jag ätit LCHF-kosten i snart fem månader. Det mest spännande är att det med jämna mellanrum dyker upp nya hälsovinster. Det första som hände var att jag blev mycket piggare och sover djupare på nätterna. Jag som alltid varit så seg på morgonen innan kroppen kommit igång upplever nu att i samma stund som jag stiger upp så är energin på. Sedan blir man aldrig trött under den vakna tiden. Det har varit så tydligt när jag varit på alla kursdagar under våren. De andra sitter där efter lunch och kan knappt hålla sig vakna. Jag är lika pigg hela tiden.

Så är suget borta. När det är borta märker man hur jobbigt det var att ha det. Dessutom är jag mättare och det inträffar inte längre någon katastrof om en måltid blir några timmar försenad. En väldigt bra sak som dök upp för en månad sedan är att jag tycker hjärnan fungerar bättre, känner mig mer klartänkt helt enkelt.

Det sista jag upptäckte var när jag häromdagen stod dubbelvikt i rabatterna och grävde bort ogräs.  Förr fick jag så himla ont i ryggen blev stel och hade problem att böja mig tillräckligt. Helt plötsligt kommer jag längre ner och jag kan stå i den ställningen och jobba långa stunder utan att känna något i ryggen och jag blir inte ens trött. Det är helt fantastiskt. Jag undrar vilken nästa hälsovinst det blir som kommer dyka upp?

Både Anders och jag har dessutom gått ner 10 kg vardera i vikt genom denna metod som även kallas "njutmetoden".


Nyinköpt bok som jag nu ska fördjupa mig i. Den har fått bra kritik så det blir spännande.

Mellan skurarna

Äntligen har det kommit en del regn. Jag grävde lite i rabatten på förmiddagen och det var otroligt torrt. Sedan kom den skur och så en till. Åt lunch och tänkte därefter rida Domina och Bouchette. Då sätter det igång och vräker ner. Det blir lite plugga i stället inför tentan som ska vara klar om en vecka. Det hinner komma några rejäla skurar till men sedan tittar solen fram och då sadlar jag och gör i ordning Domina. Precis när vi är klara kommer nästa störtskur så vi blir stående på stallgolvet i 10 minuter medan vi inväntar uppehållsväder. Sedan är det faktiskt bra väder för jag hinner rida båda hästarna. Domina var så duktig formade sig fint men blev lätt spänd emellanåt. Bouchette kändes mycket bättre efter akupunkturbehandlingen hon fick i lördags.

På kvällen for jag bort till hästarna på Börsnäs och tittade till dem. Tog några fina bilder.


Dominans möter mig när jag kommer


Snygga killar

Imponerande

I dag ledde vi över Totte, Rasmus, Grattis och Dominans till bete på den andra gården. Min härliga Dominans imponerade igen. Från början gick Totte och Rasmus först. Jag ledde Dominans och Grattis och Dominans stegade på med stora kliv. Han såg sig nyfiket omkring men var hela tiden lugn och trygg. När vi kommit drygt halva vägen stannade de i täten upp och då klev han oförskräckt förbi och hade sedan täten. Vilken modig kille!

Han har aldrig gått så långt hemifrån tidigare och det fanns verkligen mycket att titta på. Vi mötte också en bil på vägen och då blir det riktigt trångt men även det gick bra. Jag längtar verkligen till den dagen han är stor och han kan ridas. Vi kommer ha många mysiga turer tillsammans ut för med det lugna temperamentet och förtroendet för människor kommer det bli helt underbart.

Dominans gillar sin nya flock. Han är lugn och slutade gnägga efter Domina så snart de blev fyra tillsammans. Han campar mest ihop med Grattis för Totte och Rasmus är ju bästa polare sedan tidigare.


Dominans sin första sommar. Nu har han fått mörkare färg.

Input

Gick upp flera timmar tidigare i morse än vad jag brukar. Jag bestämde mig igår kväll att jag skulle åka till en kollega som skulle ha en HAE (Horse Assisted Education) provapåkurs. Jag har två timmars resväg till henne så det var till att skynda sig med morgonsysslorna och hasta iväg. Att jag ville vara med på hennes kurs var för att ibland känner man att man behöver lite ny input. Det är alltid bra att se hur andra arbetar och använda det till sin egen utveckling.

Det var värt den långa resan för jag fick precis det med mig som jag ville ha. Hon var också glad att jag kom med för hennes hjälp dök inte upp så jag fick agera lite hästhållare.

Nu på kvällen har jag satt in Totte och Rasmus i hagen tillsammans med Grattis och Dominans. De verkar bli glada över att vara en större flock och de försvann bortåt in i den nya beteshagen jag har öppnat åt dem. Dominans har haft det väldigt jobbigt med separationen och tappat mycket i vikt men nu tror jag det kommer ändra sig.


Rasmus fick en tappsko ditsatt av hovslagaren idag

Fantastisk kurs

Kursen i Naturturism hade idag en föreläsning om historiska spår i jordbrukslandskapet. Det var helt fantastiskt intressant. Föreläsaren sprudade av energi och engagemang inför sitt område och hon var helt otroligt på att få oss intresserade och kunskapstörstande. Vi lärde oss om hur man ser olika sorters gravar, odlingsrösen och andra spår av människor i landskapet. Därefter fick vi lära oss om hur man tolkar gamla kartor och till sist gick hon in på husförhörslängder och kollade på våra gårdar.

Rocklösa som gård blev till 1823 men redan innan dess hette det Rocklösa och verkade vara betesängar. Sjön var större och sträckte sig på våra gärden ända fram till vårt hus. I husförhörslängden beboddes huset av en Zetterman med hustru under 1830-talet. De hade piga och Zetterman verkade arbeta som kyrkvaktmästare eller kyrkvärd.

Så snart jag får tid ska jag gå in på andra årtal av husförhörslängderna och se vilka som bott här på Rocklösa. Ska också försöka tolka lite gamla kartor. Inte lätt med de snirkliga bokstäverna de skrev förr och den gamla svenskan ställer också till det.


Så här kan en gammal historisk karta se ut. Den här visar inte Rocklösa

Skilda åt

I dag var det dags för den stora omvälvande dagen för två av hästarna, Domina och Dominans. Det var dags för separationen. Dominans är snart ett år så det var hög tid. Han är så mild och inte alls kaxig och Domina har varit väldigt bunden vid honom hela tiden så jag förstod att det skulle bli jobbigt för dem båda.

Domina var först helvild men varvade sedan betning med att ropa på honom och vanka fram och tillbaka i hagen.


Domina spanar efter sonen

Dominans kände sig helt övergiven. Han ropar och springer omkring. Hans sällskap är Grattis just nu men än vill han inte hänga med när han går och betar. Stackars min lille kille!


Dominans skyndar omkring och ropar efter Domina

Sommarvärme

Vilket väder! Rena sommarvärmen och naturen exploderar. I går var det någon enstaka blomma utslagen på körsbärsträdet och idag stod hela trädet i full blom.


Några dagar innan explosionen

En stor del av dagen har ägnats åt att bygga stängsel. Jag har haft en kompis med mig och vi har hunnit riktigt mycket. Två stora hagar klara och massor med stolpar nedslagna för att förbättra staketet på hagen vid Årby. Jag åkte även iväg till Börsnäs på kvällen och ordnade till ytterligare en hage och när den var klar släppte jag in Mulle, Henry, Mia och Elin i den. De blev så lyckliga.


Mia, Mulle, Elin och Henry i hagen på Börsnäs

Grattis fick flytta in till Bouchette, Domina och Dominans. Nu är det dags att sära på Domina och Dominans så i morgon ska jag nog satsa på det. Miljon och Musseron fick också gå ut på bete så nu är det bara Chassi och Bilbo som går i lösdriften. De tränas fortfarande på att gå i gräshage.

Fel på bloggen

Blogg.se har fått problem med sina användare och deras inlägg. Det jag skrev igår söndag har inte gått ut och nu får vi se om det här inlägget kommer med. Det är tråkigt när ni läsare inte får lite info regelbundet men jag hoppas det kommer rätta till sig.

I dag har jag varit på kurs i Kommunikation och konflikthantering. Bra dag och vi fick göra många små roliga övningar. En jättekul var att halva gruppen gick ut och vi andra fick i uppdrag att tänka ut något vi kände oss engagerade i och berätta om det. Framför mig satte det sig en kille som jag skulle berätta för. Jag valde att berätta om Anders och mitt byte av kost och dess positiva inverkan. Killen jag berättar för är totalt ointresserad och sitter och knappar på sin mobil och verkar inte lyssna. Otroligt störande och jag tänker att "vilken hemsk människa att inte kunna vara lite intresserad när vi fått en uppgift att göra". Det jag inte visste var att de som skulle lyssna fått order om att vara ointresserade. Meningen var att vi skulle känna hur det kändes att prata då. Jag var så frustrerad men efteråt kan man verkligen skratta åt det. Min kille skötte sin uppgift utmärkt.

Ett lyft

Inför lägerhelgen gjorde vi klart med de nya sängarna i Åstugan. Det blev så snyggt med enhetliga sängar och de är rejäla med stege på båda och bra skyddsbrädor.


Vy över sovrummet och de nya sängarna


Köksavdelningen i Åtugan

Vilken sork!

Vår katt Busen kom väldigt stolt marscherande upp till huset. Han höll huvudet så högt han kunde och i munnen hängde något som var så sort och långt så det nästan släpade i marken. Han var rädd om sitt byte men på lite avstånd kunde vi konstatera att det var en jättesork. Det var den största jag någonsin sett. Det blev ett riktigt kalasmål för Busen och resten av dagen var han inte speciellt hungrig.


Visst ser det smaskigt ut?

Betesförberedelser

Nu jobbar jag hårt för att kunna få iväg hästarna till olika beteshagar. Har knackat ner lite stolpar idag och lagat lite tråd. Den kommande veckan ska jag koncentrerar mig på att göra färdigt överallt. Jag har köpt hem 124 nya trästolpar så nu kommer det bytas ut en del dåliga och så ska jag sätta fler stolpar på grannens mark.

Domina och Dominans får nu gå i fruktträdgården och beta på dagarna. Där har vi aldrig haft hästar förut så det blir bra att det blir nerbetat. Bouchette går också på invänjning och Bilbo och Chassi som lätt får fång är nu uppe i 3 timmar om dagen i gräshage.


Domina och Dominans tycker det är dags att lämna fruktträdgården

I dag ledde vi över Totte och Grattis till riktigt bete men till helgen får de vara hemma under dagarna eftersom vi har läger då.

Vi är i tidningen!

Nu har tidningen kommit ut som innehåller en artikel om mina tips på ridning med sittbenen. Det blev flera sidor och ganska många foton kom med. Bouchette är så stolt över att var med i en så fin tidning och så är en av mina elever också med för att demonstrera innehållet. Är du nyfiken att läsa får du köpa Ridsport special som jag tror finns i handeln vilken dag som helst.Hade jag fått bestämma skulle det varit lite tydligare beskrivningar av det hela men journalisten sa att det inte fanns plats för mer.

Svamptankar

Fy och usch vilket väder det har varit idag. Svinkallt, snöflingor som lovikavantar, hagel, piskande regn och kallt, brrr.Jag hade planerat att städa klart Nergården i dag och det passade ju bra att slippa vara ute. Hade sedan lite tur med vädret när jag red ett pass på Bouchette. Hon är nu frisk från sin hälta så vi har börjat med lite stärkande arbete. Precis när vi var färdiga på ridbanan och var på väg tillbaka till stallet kom det ny nederbörd men vi hann under tak innan det blev för hemskt.

Nu på kvällen har jag suttit och jobbat med ett nytt annonsblad om mina svampkurser. Jag ska börja samarbeta med en annan svampkonsulten och vi planerar nu en annonskampanj för att få till en massa kurser till hösten. Vi kommer erbjuda endagarskurs, lyxig svampkurs med trerättermiddag och övernattning (blir som lite lyxig semester ihop med kursandet) och så två kurser som också är med lyx men ännu lite längre. På den ena ingår det att lära sig att laga mat av svampen och på den andra får man göra en liten svamputställning. Att göra en utställning är kul, kreativt och så är det ett fantastiskt sätt att verkligen lära sig svamparna.

 

 

 

 

 

 

 

 


 Alla måsten

Vad mycket måsten det finns i livet. Jag har just klarat av två stycken. Först var det en tenta som skulle vara inlämnad i helgen och så var det dags för självdeklarationen vilket för mig innebär att bokslutet först måste göras färdigt. Det var två stora måsten som nu är avklarade och det känns skönt. Fast genast dyker ett antal nya upp. Mina nya måsten är att städa, handla, förbereda inför mamma-barnlägret till helgen. Sedan är det dags för momsdeklaration så fram med bokföringen igen och så måste jag hinna reparera några hagar, klippa tackorna och plocka sten på åkern. Ett mindre prioriterat måste den här veckan är att göra rabatterna fina vid Nergården. Det får nog stå över till nästa vecka. Jag har några måsten vid skrivbordet också som ska hinnas med.


Dags att klippa fåren innan betessläpp

Ruvning

Jag har fått tag i ankägg. Vi åt upp några stycken men resten har jag lagt i äggkläckningsmaskinen. Det blir spännande att se om det blir något.Minst två gånger om dagen ska de vändas gärna fler. Det gäller också att hålla rätt luftfuktighet och värme. Jag duschar dem ibland för ankmamman brukar ta sig ett dopp då och då och komma tillbaka till äggen blöt på fjädrarna. Det gäller att försöka efterlikna naturen så mycket som möjligt.

Det tar ca 28 dagar innan de kläcks. Det är svårare att lyckas med ankägg än hönsägg så vi får se om det blir något av de 12 äggen som finns däri.

RSS 2.0