Fantastisk kurs

Kursen i Naturturism hade idag en föreläsning om historiska spår i jordbrukslandskapet. Det var helt fantastiskt intressant. Föreläsaren sprudade av energi och engagemang inför sitt område och hon var helt otroligt på att få oss intresserade och kunskapstörstande. Vi lärde oss om hur man ser olika sorters gravar, odlingsrösen och andra spår av människor i landskapet. Därefter fick vi lära oss om hur man tolkar gamla kartor och till sist gick hon in på husförhörslängder och kollade på våra gårdar.

Rocklösa som gård blev till 1823 men redan innan dess hette det Rocklösa och verkade vara betesängar. Sjön var större och sträckte sig på våra gärden ända fram till vårt hus. I husförhörslängden beboddes huset av en Zetterman med hustru under 1830-talet. De hade piga och Zetterman verkade arbeta som kyrkvaktmästare eller kyrkvärd.

Så snart jag får tid ska jag gå in på andra årtal av husförhörslängderna och se vilka som bott här på Rocklösa. Ska också försöka tolka lite gamla kartor. Inte lätt med de snirkliga bokstäverna de skrev förr och den gamla svenskan ställer också till det.


Så här kan en gammal historisk karta se ut. Den här visar inte Rocklösa

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0