Skön känsla

Vad jag känner mig nöjd med dagen. Äntligen har vi tömt fårhuset på dyngan som fanns kvar. Vi fick börja med att bära ut tusen saker. Mest virke och gamla grindar från fåren. När det var tomt satte jag på skopan på traktorn och sedan var det bara att lasta. Att  det äntligen blev av beror på att vi har köpt en ny gödselspridare från vår granne. Den gamla hade gått sönder och kunde inte repareras. Det var inte så många lass att köra ut men det tog tid ändå för det är trångt i gamla fårhuset och det blir ganska mycket man måste handskotta. Nu är det i alla fall tomt och står och torkar till innan vi ska ställa in våra jordbruksmaskiner där. Det blir bra att slippa ha en del av dem utomhus. De mår bättre under tak och framförallt så ser det trevligare ut på gården.
 
 

Säsongen över

I dag var sista gången jag höll fredagsöppet i gårdsbutiken. I o m att kylan snart kommer måste jag plocka undan allt som kan frysa sönder och förvara på annan plats. Därför stänger jag butiken under vintern. Däremot tar jag fortfarande emot om man ringer i förväg för då kan jag plocka fram lite varor.
 
Den 22:a november är jag inbjuden att stå på en julmarknad i Björnlunda så alla som kommer dit har chansen att handla av mitt sortiment. Förutom ätliga produkter kommer jag ta med fårskinn och presentkort på Matvandringen. Allt perfekt att ge bort i julklapp.
 
 

Korvstoppning

Nu har hösten dragit igång på allvar och det märks på att det erbjuds en massa intressanta kurser och utbildningar för företagare. Jag har deltagit under en längre tid i ett projekt som handlar om att öka kvinnors företagande. Det börjar gå mot sitt slut så där är nog bara en gång kvar. I går var jag även på sista omgången av en utbildning i Ledningsråd. En spännande dag för fler hade startat upp och det var mycket intressant att lyssna på deras erfarenheter.
 
I dag har jag varit i Västerås på en kurs i google Analytic. Ett verktyg för att kunna se hur många som besöker mina hemsidor, vilka sidor de är inne på, hur länge, om flödet ökar vid annonsering mm mm. I början kändes det ganska OK men sedan blev det bara för mycket och svårt att hänga med. Får se om jag orkar lägga någon energi på det. Helt klart är det bra men går åt många timmarför att lära sig det ordentligt innan man börjar kunna plocka ut den man behöver.
 
 

Kyligt

Usch vad kallt det blivit. Har skrapat nästa dörr som ska målas och håller på att frysa ihjäl när jag står där. Det slutade med att långkalsongerna åkte på idag.  Då blev det lite skönare så jag på eftermiddagen kunde ägna mig åt lite äppelplockning i hagen vid pumphuset. Lustigt här på gården att det står äppelträd både här och där men bara ett gammalt i trädgården.
 
 

Utan ström

Vi fick en lapp i brevlådan förra veckan om att Vattenfall skulle stänga av strömmen i sex timmar för underhållsarbete. Jag ställde min väckarklocka som vanligt men även mobilen och räknade med att strömmen skulle vara borta när jag vaknade. Klockan ringde så då var det fortfarande ström men fem minuter senare slogs den av. Synd att jag inte hann laga frukost.
 
Det fick bli vedspisen i stället. Hämtade ved i boden och sedan tog det en stund att elda igång den. En härlig värme spred sig i köket. Utan ström fungerade inte datorn och plattan kunde inte koppla upp sig då även telefonen visade sig vara utslagen. Man blir lite handlingsförlamad. Jag behövde komma åt en del telefonnummer i datorn för att kunna ringa några samtal. Av det blev det inget för när strömmen kom tillbaka fungerade inte telefonerna ändå. Först på kvällen när Anders kom hem kunde jag koppla upp datorn men telefonerna är fortfarande döda.
 
Det är i sådana här situationer man upptäcker hur beroende man är av kommunikationen. Vi försökte felanmäla vår telefon men det var en timmes kö och så hänvisar de till att man ska göra det på nätet. Ett stort skämt för oss som har uppkoppling via telefonlinjen. Det fungerar ju inte. Blåsten i natt har nog fått några träd att falla över ledningen någonstans.

Häftigt

Jag blev positivt överraskad när jag kollade min mejl. Jag har redan fått en bokning från Tyskland på en veckas boende nästa sommar i Nergården. Spännande att det börjar så tidigt. Kanske kan jag hoppas på att huset blir uthyrt ännu fler veckor än de sju vi hade i somras.
 
I lördags var det säsongens sista matvandring. Vad underbart det är i september. Precis lagom varmt och det blir sån härlig lukt i naturen. Det här gänget passade på att handla riktigt mycket i gårdsbutiken.
 
Under lördagen dök även våra boendegäster upp. De kom betydligt senare än vad de aviserat innan. Den här gången gjorde det inget för då hann jag bli klart med matvandringen och hade tid med ett bra mottagande. Annars är det lite träligt när folk inte kommer som de sagt för jag blir så låst när jag hela tiden måste passa på deras ankomst.
 
Den här helgen avslutade jag med att ha en svampkurs. En bra dag men just när vi var i skogen mörknade det plötsligt, började regna och helt plötsligt small det till ordentligt och så var åskan över oss. Vi bestämde oss för att gå hem för alla hade inte regnkläder på sig. I stället tog vi och fikade och gick sedan igenom korgarna. Alla kände sig mer än fullärda och skulle när de kom hem prova de olika svamparna.
 
Än är inte svampsäsongen över. Så här kan det se ut efter en promenad i november.
 

Förberedelser i skogen

Nu blir det intensivt i några dagar. I går var jag runt i sörmland och hämtade varor och idag har jag lagt upp i skålar och på fat det som ska serveras på lördagens matvandring. Det ser dessutom ut som det blir en helt OK dag vädermässigt. Inte sol men temperaturer upp till 18 grader. Inte dåligt för att vara 20:e september.
 
Två vändor har jag tagit ut i skogen under dagen. Det har fullständigt exploderat av nya svampsorter bara nu under de sista dagarna. Jag fyllde min korg blixtsnabbt med olika arter till utställningen. Jag tar en eller max två av varje för att ha att visa. Det är ju bara en vecka sedan jag hade kurs och då var det inte alls lika många olika sorter. Att jag gick ut två gånger beror på att jag går i olika sorters marker för att hitta maximalt.
 
Nu har jag lagt svampen i en stor kartong och försöker nu hålla det lagom fuktigt så att den är fin på söndag när kursen startar. Det är lite knepigt för på natten är det välidgt fuktigt och på dagen blir det för torrt.
 
Lakritsriska och kremlor

På väg in i höstlunken

Nu återstår det bara en intensiv helg innan lugnet lägger sig på gården. På lördag har jag sista matvandringen för säsongen och på söndagen årets sista svampkurs. Det är också 70-tals bilträff på Grytsberg så vi har lite gäster i stugor och rum. Därefter är det helt lugnt på bokningssidan. Både bra och dåligt kan man säga. Det är väldigt skönt att få ägna sig åt annat och kunna ta tag i saker som är eftersatta. Kan säga att det är mycket som står på kö att bli gjort. Nackdelen med inga bokningar är att det blir bara utgifter framöver och inga inkomster.
 
I detta strålande väder som vi har nu bestämde jag mig för att ta itu med en av sakerna som står på kö att blir åtgärdat. Jag började skrapa stalldörrarna och satte sedan igång och måla dem. Så snyggt det blev. Jag hoppas jag hinner alla dörrarna som finns på byggnaderna innan höstrusket kommer. Har nu även börjat med den riktigt stora porten bredvid.
 
 

Framskor

Så har då Dominans fått skor på sina framhovar. Det började med att han fick en hovböld. Inte så kraftig så att han inte gick men ändå såg man att han hade ont. Hovslagaren var här två gånger. Först gjorde han ett litet hål men andra gången han kom visade det sig att det satt mer i en lite annan riktning. Trots att det var åtgärdat fortsatte Dominans att halta och det berodde på att sulan var så tunn där. Det blev alltså så att han fick skor med sula på den hoven och bara en sko på den andra. Efter två dagar rörde han sig obehindrat och nu busar han runt i hagen. Härligt att se.
 
 

Två kurser

Nu  är jag ganska trött. Det har varit två intensiva dagar med svampkurser. Det var mycket mat som skulle fixas på de korta lediga stunderna. Upp tidig på morgonen på fredagen för att hinna allt och sedan sent i säng på kvällen gjorde att det inte blev så många sovtimmar i natt. Kurserna har gått bra och alla deltagare har sagt att de varit mycket nöjda och lärt sig mycket. Jag varvar teori med praktik i skogen. Det är en bra kombination. Först lära om svampar och sedan öva tills deltagarna känner sig säkra. Kul att kunna skriva upp alla nya svampar som de känner att de kan. Nu har jag en kurs kvar nästa helg på söndagen.Den här dagen avslutades med ett fynd i skogen. Årets första sotvaxingar åkte ner i korgen.

Storstaden och svampskogen

Igår var jag på utflykt upp till Stockholm. Först åkte jag till det stället där jag hyr lakan och lämnade tillbaka en massa smutstvätt och tog med mig lite rent. Därefter åkta jag till kafferosteriet som jag tar kaffe ifrån till mina matvandringar. Där hade jag stora problem då de stängt av vägen. Inte lätt att veta hur man ska kunna köra runt och komma fram från ett annat hål. Frågade en kvinna vid vägen och hon sa kör mot Tullinge centrum. Jaha, men hur vet man vart det är när det inte skyltas någonstans. Hittade det i alla fall tillslut och sedan var min plan att ta mig ut till E4:an igen och besöka en Mio-butik i närheten av IKEA. Nu började jag inse hur otroligt dåligt vägskyltningen är i Sverige. Ingenstans fanns någon skylt som sa att jag kunde ta mig till motorvägen och tillslut så var jag helt plötsligt i närheten av Rågsved i stället. Katastrof måste jag säga om vårt land. Om jag inte kan hitta hur ska då en utlänning kunna ta sig fram?  Dagen avslutades med en middag tillsammans med min syster. Sedan satt vi och pratade länge innan det var dags att fara hem.
 
I dag har jag gått två rundor i svampskogen. Nu har jag två korgar fulla med svamp som jag ska lägga på utställningen i morgon. Svampkursen startar kl 10 och då ska den vara klar så alla kan titta och lära.
 
 

Ett riktigt svampår

Nu har jag varit i skogen två dagar i rad för att kolla in svamptillgången. På fredag har jag första kursen och då är det bra att veta vart vi ska gå för att hitta det vi söker.
 
Det är så mycket svamp och i år är de svampsorter som ofta brukar vara maskangripna nästan helt fria. Det gör att det fyller på i korgen snabbt. Jag gjorde ett riktigt fynd idag med att springa på ett nytt ställe med guldkremlor. Det visade sig att alla mina ställen var helt fyllda med dessa läckerheter. Jag tog bara en del med mig hem som jag smörstekte. Oj vad gott. Jag hade glömt hur underbar guldkremlan är. Spröd härlig konsistens och helt fantastisk smak. I morgon blir det en ny skogstur.
 
 

En septemberdag

Vilken fin dag. Jag hade förmånen att njuta av den extra länge då jag klev upp riktigt tidigt för att hinna göra allt klart inför dagens matvandring. I går fick jag en extra anmälan så totalt var det 20 personer som följde med. Jag gillar ju inte att gå upp tidigt men morgnar i naturen kan nog inget jämföra sig med. På väg upp med mat till vårt vilda stopp så var jag helt enkelt tvungen att stanna till för att försöka fånga det vackra spindelnätet på bild.
 
 
Matvandringen var lika trevlig som vanligt. Alla njuter av maten och de lyssnar mycket intresserat när jag berättar om både det ena och det andra. Efteråt handlade de flesta i gårdsbutiken och som vanligt så varierar valet av inköp så otroligt mycket mellan grupperna. Den här gången länsade de mitt förråd av strutstvålar och även rapsoljan var väldigt populär. Vissa varor håller nu på att ta slut och det är ju bra eftersom säsongen slutar i sista delen av september.

Pressbesök

I dag kom min kille från Farmartjänst hit och fortsatte elda alla rishögar ute i hagen. På eftermiddagen var alla högar borta så nästa gång han kommer så är det nere vid ån som gäller. Han hann även bygga några nya sittbänkar till matvandringen. De han gjorde tidigare har varit väldigt populära. Han är alltid här klockan sju på morgonen vilket innebär att jag får gå upp tidigt så jag hinner sköta djuren innan han dyker upp.
 
Under resten av förmiddagen gjorde jag i ordning korgarna för de olika stoppen och körde ut några av dem till sina platser.
 
Vid tolv kom hovslagaren. Strax innan hade jag plockat in fem av hästarna. Numera går det ganska fort att sko då flera av dem går barfota. Först hade jag tänkt byta hage på det stora gänget men när jag såg hur rund Bouchette var så ångrade jag mig. Den som skulle behöva lite bättre bete är egentligen bara Grattis. Det märks att han har åldrats.
 
Vid två hade jag bokat in ett möte med en journalist från Södertäljeposten. Han ville skriva en artikel om svamp och svampplockning så vi begav oss ut i markerna. I skogen flyger verkligen tiden iväg. Det var precis att vi hann tillbaka tills jag skulle öppna gårdsbutiken.
 
 
Några nya kunder dök upp och handlade lite olika saker. Sedan var det lugnt och då passade jag på att förbereda inför söndagens matvandring.

Det artar sig

Under de dagar jag var i Skåne strömmade det in bokningar på de två sista matvandringarna. Nu på söndag blir det hela 19 personer som följer med. Det är rekord när det gäller en öppen vandring. Jag har haft större grupper tidigare men då har det alltid varit kortare vandringar så det blir första gången med så många på alla stoppen. Även den sista vandringen den 20:e ökade med 6 deltagare under två dagar. Där finns fortfarande gott om plats så förhoppningsvis droppar det in några till.
 
 

En annan värld

Varje gång jag åker till Skåne och hälsar på barn och barnbarn så kliver jag in i en annan värld. Här kan jag inte jobba, sköta djur och gård eller engagera mig i mitt företag. Där njuter jag bara av samvaron, läser och tar det lugnt. Det är så stora kontraster så det är som att gå mellan två olika världar. Ibland får jag göra ett litet undantag ändock som att skicka iväg beställning på varor inför matvandringar och så svara på lite mejl. Den stora skillnaden är framförallt att jag inte kan ta itu med saker som väntar och just det gör Skånebesöken så avkopplande.
 
Bra att ha laddat inför några intensiva veckor med en stor grupp matvandrare på söndag, svampkurs både fredag och lördag veckan efter samt matvandring igen lördagen därpå och svampkurs dagen efter. En härlig och rolig period under en höstmånad som jag älskar.
 
 

RSS 2.0