Spännande läsning

Jag hittade några artiklar häromdagen i en DN-bilaga som verkligen var intressanta. Det som fångade mitt intresse var orden: I dag dör fler människor i världen av fetma än av svält. Klart jag blev nyfiken. Det var många sidor om fetmaepidemin i Kina, Mexiko och Egypten. Inte trodde jag att de hade sådan problem i Kina och ännu mindre i Egypten. Enligt WHO väger 75 % av kvinnorna i Egypten för mycket. Av dem räknas nära 50 procent som sjukligt överviktiga eller feta. Fetman breder ut sig över hela världen. Man räknar med att 2015 kommer 2,3 miljarder av jordens 7 miljarder människor enligt WHO vara överviktiga. Visst är det skrämmande. En intervjuad läkare med specialistutbildning i Sverige säger bekymrat att "Diabetes, fettlever, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, sömnapné och överansträngda leder bara är några av de sjukdomstillstånd som följer i fetmans spår".

Det fanns också med en världskarta med hur övervikten fördelar sig i världen. Märkligt nog är det flera öar i söderhavet som toppar listan. USA, England, Australien, vissa delar av Afrika, Sydamerika och Asien ligger sämst till. Därefter med 40-59 procent överviktiga  finns hela Europa och Ryssland samt resten av Sydamerika m fl.
Det är en skrämmande läsning. Uppenbart är att när världen blir rikare och det inte finns många svältande längre så börjar de genast äta samma dåliga mat som vi gör i västvärlden.   


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0