Hästflockens beteende

Det är himla spännande att iaktta hur en hästflock fungerar. Att sätta in en ny inidivid i en redan etablerad flock är alltid en utmaning och kräver lite försiktighet för att eliminera att det händer någon olycka vid springet som kan uppstå. Jag har varit med många gånger nu och provat olika modeller och sätt under årens lopp.

En hästflock fungerar alltid likadant om det är sunda normala hästindivider i den när det kommer en ny medlem. Oftast är många nyfikna på den nya och vill gärna nosa och hälsa. Ledarhästen däremot ser den som ett hot och är mycket noga med att jaga bort nykomlingen på behörigt avstånd från sin flock.



Är den nya individen lite smart och kan det här med hästspråk accepterar den det hela och håller sig på sin kant. Varefter tiden går får den mer och mer närma sig de andra i flocken och efter en tid är den en del av gänget. Det här kan ta lite olika lång tid men efter tre dygn brukar det vara lugnt och harmoniskt.



För att underlätta för Miljard att återkomma till sin flock fick han först gå med Rasmus och Musseron. Det gick hur bra som helst men när Totte (ledaren) sedan kom ut så satte han gränsen direkt och därefter var Miljard hänvisad till den bortre halvan av hagen. I morse fick också Grattis gå ut (han fick vara inne på natten) och då hade Miljard redan återtagit sin gamla position i flocken. Han kände sig helt trygg och ohotad och befann sig inne i lösdriften tillsammans med Musseron när jag kom med Grattis. Det märks att Miljard och Musseron nu gärna är tillsammans och bara trivs.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0