Ny hage

Kossorna är verkligen misstänksamma av sig. I går öppnade vi och gjorde ett nytt grindhål mellan hagarna mot sjön. Nickolina och kalvarna har gått i den bortre delen i några veckor och nu ville jag att de skulle kunna beta i den andra delen som hade vuxit till sig lite mer.
 
När vi öppnat ställde vi matbunken vid hålet men hon ryggade tillbaka så de fick äta i sin gamla hage och så la jag lite äpplen i den nya. I dag när jag dit hade de inte gått in så äpplena låg orörda. Den här gången blev kalvarna så ivriga så de satte några fötter på den nya marken och då kunde inte kossan hålla sig utan hon följde också med. Vattnet stod i gamla delen och de gick inte tillbaka på hela dagen så nu har vi flyttat vattenbaljorna i stället.
 
 

Snart färdigt

Nu under hösten är det dags att slakta de djur som inte ska vara kvar under vintern. Här på Rocklösa gäller det killingarna och en del tuppkycklingar. Jag räknar med att på måndag kväll är allt klart.
 
Nu i helgen ska vi också plocka äpplen. Vårt höstäppelträd James Grieve är färdigt. Det är mängder med äpplen och de flesta är riktigt stora. Så snart jag hinner ska jag även plocka av vinterfrukt som vi har på träd lite här och där ute i hagarna. Har inte en aning om vad det är för sorter och en del är ganska små. Jag försöker ändå hinna ta mycket för det är så bra att ha till djuren.
 
Hästarna älskar äpplen.

Stor överraskning

Just nu pågår ett projekt i Mälardalen med omnejd som anordnar kurser och studiebesök för att öka besökningsnäringens attraktionskraft. I dag var det kurs i att arrangera blommor.
 
Oj, så roligt det var. Och vad fina uppsättnngar alla gjorde. Ingen blev lika men alla var så fina. Verkligen inspirerande att jobba med blommor och färger. Det är skönt att få vara hantverkskreativ ibland. Kursen leddes av en kille som i 14 år gjort blomsterarrangemangen till Nobelfesten bland annat. Han kunde verkligen sin sak och vi fick göra många olika typer av produkter.
 
Det blir spännande att se om jag kan omsätta kunskapen och piffa till lite i verksamheten.
 
Ett av dagens alster
 
 

Höstplanering

Nu börjar tiden med att hösta in sig, som jag brukar säga. Det är en härlig period då man känner att man avslutar olika saker. Skörden är inne, djur slaktas, flyttning av djur för att beta av det sista, plocka alla äpplen, måla så mycket man hinner innan kylan och i största allmänhet se till att förråden är fyllda med vinterns behov.
 
Det är därför som hösten är så härlig för det blir liksom ett avslut på en hektisk tid.
 
I dag var jag iväg på min nätverkslunch som återkommer varje vecka. Jag försöker vara smart och uträtta lite annat när jag är ute och åker. Oftast blir det att hämta någon vara till gårdsbutiken, handla djurfoder eller något annat. Lunchmötena blir mer och mer givande varefter jag lär känna de andra deltagarna. Just när vi träffas på tu man hand blir det en djupare relation som man sedan har glädje av i fortsättningen. I dag hade jag ingen sådan träff inbokad efter lunchen vilket var skönt. Det är så mycket att göra just nu på gården. Bl a plockade jag björnbär när jag kom hem. De ska jag ha till nästa års gourmetvandringar.
 
 

Säsongsavslutning

Sista gången för den här säsongen hade jag en gourmetvandring. Perfekta vädret med sol och härlig höstluft. Hela gänget helnöjda med allt och som en sa "vad mycket jag lärt mig idag". Det var verkligen ett gäng som njöt och åt länge så vi drog över tiden rejält. Trots det så passade de på att handla en del i gårdsbutiken innan de åkte hem. Verkligen en trevlig avslutning på årets säsong.
 
 

Dåligt minne

Det är inte bra när man har för mycket att hålla reda på. Jag hade bokat in ett möte med min mentor och därefter skulle vår grupp med mentorer och adepter träffas för en avslutning på vårt mentorår. Jag hade blviit tillfrågad om att ta med förtäring med lite smakprover från gourmetvandringen. Inget gör sig självt så jag la upp och packade på förmiddagen. På vägen till Nyköping hade jag planerat in tre ärenden. När jag kört i 20 minuter på våra krokiga småvägar mot Malmköping kom jag plötsligt på att jag glömt en skål med mat och en burk med marmelad. Det var bara att vända och köra tillbaka. Efter det fick jag brist på tid så jag fick hoppa över ett ärende för att hinna.
 
Mötet på kvällen blev mycket lyckat för min del. Alla lovordade maten och några köpte med sig lite produkter jag hade med mig. Bl a har jag gjort presentförpackningar och de var populära.
 
 
 

Torrt på betet

Vilken tur att det snart är dags för slakt av våra killingar. Med denna torka som är så är det snart slut på mat i deras 4,5 ha stora hage. Den är med andra ord gigantisk och killingarna är bara 12 stycken och ändå så finns det inte mycket kvar. Vi har börjat fälla större sly och mindre träd åt dem och varje gång så har de ätit upp varenda löv. Deras favoritföda är asp och sälg. Nypon är också populärt medans hassel står sist på listan. Synd för hassel har vi mycket gott om.
 
Nu har de blivit ganska stora och morska så när jag går in i hagen så kommer de rusande och vill hälsa. Bra att de är så tama för det blir lättare att förflytta dem inför slakten.
 
Jag har ett djur som inte är tingat så är någon intresserad är det bara att höra av sig [email protected]. De brukar väga 10-14 kg. Man kan beställa en hel eller en halv. Killingkött är jättegott och det är ett mycket klimatsmart kött då de lever på löv och blad och håller hagarna fina från sly.
 
 

Mycket besök

Jag vaknade redan fyra i morse. Det var så många tankar om dagen som väckte mig. Innan gårdsbutiken skulle slå upp sina dörrar kl 10 så var det tusen saker att förbereda. Det som tog mest tid var att plocka upp svamp till utställningen och sätta namnlappar på alla tallrikar. Sedan var det också en massa som skulle ställas fram på olika bord utanför butiken och smakbitar som skulle skäras upp.
 
10 minuter innan 10 kom första kunden. Den första timmen var det riktigt lugnt men sedan vällde det in folk i olika omgångar. Det bästa är när det är en eller två bilar samtidigt för då hinnar man prata, visa och så blir det inte lång väntetid på att få betala. Korven som var smakprov var populär och även de olika viltkorvarna. Både ankägg och hönsägg tog slut, de kunde jag haft mer av.
 
Det var ett elände att få ihop svamp till utställningen beroende på den extrema torkan men bordet blev i alla fall fullt och det var folk där hela tiden och tittade.
 
Sammalagt kom det nog ca 150 personer. Precis som i fjol och försäljningen var också ungefär den samma.
 
 

Inför söndagen

På söndag är det Aptitrundan så det mesta just nu handlar om att förbereda butiken inför alla kunder. I dag har jag packat kött och prismärkt ost. I morgon ska jag trycka lite material, ställa upp bord och försöka hitta lite svamp till min svamputställning. Jag gick en liten kort runda idag och hittade tre sorter. Igår stannade jag bilen när jag var och hämtade ost och gick in vid vägkanten där det gick en bäck. Där hade jag tur och hittade några sorter.
 
Jag har även hunnit med att måla två knutar på Nergården. Sista strykningen blir i morgon och då ska jag kasta mig över två fönster i Lillstugan. Jag jobbar hårt för att alla utsidor ska hinna bli klara innan det blir höstregn. September har ju varit fantastiskt i år. Igår gick jag i kortärmat kl halv åtta på kvällen.
 
 
 
 

Odlarkurs

I dag har jag varit iväg på en kurs som handlat om odling för sin verksamhet och vilka val man ska göra då man inte har så många timmar i veckan att lägga på att ta hand om odlingen. Det var mycket intressant och jag har provsmakat mängder med olika sorter man kan blanda i en sallad. Som avslutning fick vi lyssna på hur företaget Grinda gårdsglass startade upp sin verksamhet och deras framtidsplaner.
 
Små läckra djungelgurkor

Lyckad vandring

I söndags var det dags för en lång gourmetvandring. Helt perfekt väder. September är verkligen en härlig månad. Det blir aldrig för varmt trots att man är i solen. Den här gången var det 19 deltagare. Nu efteråt har jag fått massor med positiv feedback. Det känns så roligt när alla är nöjda.
 
I dag har jag varit på BNI-lunch och sedan träffat en tjej som driver en cateringverksamhet. Fick en rundvandring i köket och sedan satt vi och samtalade länge. Jag fick låna en kyllåda av henne. De verkar väldigt bra så nu ska jag testa hur kylan håller sig och vilken storlek som passar mig bäst. Fördelen med dem är att jag kan ställa skålarna och faten som ska ut till de olika stoppen på vandringen på ett bättre sätt. Jag tror att de kommer hålla kylan ännu bättre än mina kylväskor men har lagt i en termometer nu så att jag kan kolla.

Nu hoppas vi på en ruter

Den här morgonen började vi med att valla in våra kossor i stallet. Det gick bra med Nickolina men kalvarna tyckte det var alldeles för läskigt att gå igenom dörren. Vår kossa var lite halvvild där inne innan hennes kalv också bestämde sig för att gå in. Hon försökte hoppa över dörren med följd att en stor sprint i gångjärnet gick av så nu hänger dörren på trekvart.
 
Vi tog in dem för att seminören skulle komma och seminera Nickolina. Det gick jättefort. Tjuren heter ju Hjärter så nu hoppas vi på en ruter.

Nu laddar vi

Nu går vi in i säsongens mest hektiska helg. I morgon är det en kort gourmetvandring så idag har jag åkt runt och hämtat varor samt lagat rätter som ska vara med och skurit och lagt upp av alla sorter.
 
Framåt lördagskvällen kommer det 15 boendegäster som på söndag morgon ska ha frukost. Under söndagen har jag en lång gourmetvandring så när jag är klar i morgon ska jag förbereda allt som ska vara med på den.
 
Och naturligtvis så verkar våra kossa vara i brunst. Så i morgon måste jag upp riktigt tidigt för att kolla henne och sedan hinna ringa och beställa semin vid 7-tiden. Verkar det vara rätt  tidpunkt så måste vi valla in dem i stallet och troligtvis får Anders ta hand om seminören för jag har nog fullt upp med vandringen.
 
Är det inte märkligt att när det är riktigt mycket att göra då blir det lite till.
 
Vacker vy vid en av mina leverantörer

Sjukhusbesök

I dag var det dags för ett besök på sjukhuset för att träffa en arbetsterapeut. Hon frågade lite om hur det går med handen och så fick jag med en klump med lera hem som jag ska styrketräna med. Jag hade hoppats på att få lyfta lite tyngre än 2 kg men det visade sig att läkeprocessen efter operationen tar 8 veckor så tills dess måste man vara försiktig. Benet håller men allt annat som skadats och att de skurit i armen behöver lång tid för att bli starkt. Om två veckor ska jag tillbaka igen.
 
När jag ändå var i Nyköping passade jag på att också ha ett möte med min mentor. En massa bra tips som vanligt och en del att jobba med i företaget. Dessutom blev jag bjuden på en mycket god lunch i hans restaurant.
 
Till helgen är det dags för gourmetvandringar igen. Därför passade jag på att plocka upp lite olika varor på vägen hem. Slutligen handlade jag på ICA för att kunna sätta igång med tillagning av några av rätterna som ska vara med i helgen.
 
 

RSS 2.0