Reportage

I sista numret av vår gratistidning här i regionen, Östra Sörmlandsposten var det en artikel om Gnesta företagsutveckling. Jag hade blivit intervjuad vid ett tidigare tillfälle och i och med att jag nu blev utsedd som företagare nr 1 så blev det en lång artikel med mig och matvandringen igen. Journalisten är inte fotograf men ändå lyckades hon ta en bild som jag gillade.
 
 

Många intresserade

I går stod jag på torget i Nyköping i en bod och gjorde reklam för Matvandringarna. Det var mycket folki rörelse. Matbiljetter som alla ville köpa för att kunna gå runt och äta i bodarna tog slut och det var långa köer på många ställen. Jag hade en bra bod med mycket plats framför så det blev aldrig trångt. Många stannade och läste, tog visitkort och så blev det några samtal. Det kändes som det var ganska många som var nyfikna.
 
I dag har jag varit på seminarium i Destinationsutveckling i sörmland. En spännande dag där vi fick höra mycket om den tyska turisten. Man blir förvånad hur stor skillnad det är på människor från olika länder. Olika tänkesätt, olika sätt att boka och olika vad man värdesätter. Bl a fick vi höra att det finns lika många resebyråer i Tyskland som det finns apotek. Tysken föredrar att boka sin resa på sin lokala resebyrå.
 
 

Snöstorm

I dag har det snöat och blåst på tvären från det att jag vaknade i morse tills nu i kväll. Vet inte hur mycket snö det kommit men på sina håll går det upp till knäna på mig. Lustigt det där med väder för det verkade vara väldigt lokalt den här gången. Min dotter åkte tåg genom Sverige från Stockholm - Skåne och hade inte ens sett något snöfall. Anders som jobbar i Södertälje hade på sin höjd fått ett par centimeter.
 
Nu i kväll har jag jobbat hårt. Jag är inbjuden till Nyköpings Midvinterfest som går av stapeln på torget i morgon mellan 16.00 - 20.00. De har byggt bodar av halmbalar och jag får disponera en för att visa upp mina matvandringar. Har just gjort i ordning några skyltar och presentkort och börjat packa en kartong med det som jag ska ha med mig. Det gäller att tänka till men det är svårt när man inte riktigt vet hur det ser ut. Lite lampor och sådant krävs också för annars kommer ingen se något hos mig. Det verkar som att vädret ska bättra sig så det blir bra. Jag har en riktigt bra vinterutrustning med kläder som håller mig varm och tydligen håller arrangören med en värmefläkt i varje bod.
 
 

Naturliga ägg

Nu lägger våra höns så mycket ägg så vi kan sälja till de som verkligen värdesätter att köpa kvalitetsägg från en gård där vi skapat en så naturlig miljö som möjligt för hönan. I det vilda bildar höns bara grupper på 25-30 individer och de kan inte lära sig att känna igen fler. Hålls de i större grupper så blir de stressade och då mår hönan sämre och naturligtvis påverkar det äggets smak. Hos oss går hönorna ute så mycket de vill och får chans att beta gräs och plocka smådjur. De har rymligt i sitt hus med matskålar på olika ställen, många sittpinnar och många reden så det inte blir trängsel. Dessutom får våra hönor en rejäl period på flera månader då de inte lägger ägg utan vilar upp sig. Det gör att de inte blir utslitna utan ha ett långt produktivt liv. Ingen av hönsen är heller framavlade värphybrider utan av gamla hederliga hönsraser. Naturligtvis kostar våra ägg mer än i affären. Så blir det när djurens välfärd sätts i centrum. Vi kallar våra ägg för "Naturliga ägg". Du som väljer våra ägg kommer känna kvalitetsskillnaden. Vill du handla så är det bara att ringa. Telefonnummer hittar du på vår hemsida www.rocklosa.se
 
Visste du förresten att enligt svenska djurskyddsregler så får man ha 9 hönor på en kvadratmeter. Hur tror du det känns att vara höna under sådana omständigheter. Här kan du också se vad som gäller om besättningen är med i ett kontrollprogram
Är du äggproducent och är med i ett godkänt kontrollprogram får du ha så många djur per kvadratmeter som kontrollprogrammet bestämmer. Du får dock aldrig ha mer än 20 höns per kvadratmeter golvyta.
(Utdrag från Jordbruksverkets sida med regler)
 
 


Personlig utveckling

Nu är det dags igen för en kurs tillsammans med hästarna i personlig utveckling. Den här gången är det med betoning på kommunikation och ledarskap. Det blir väldigt tydligt med hästarna som speglar hur vi uppfattas i de budskap vi ger. Det är inte alltid man är så tydlig som man tror. Kursen är hela söndagen. Är du som läser detta intresserad av att vara med så finns det fortfarande plats. En snabb anmälan krävs då.
 
Chassi kommer vara med på kursen som coach
 

Nu ska vi räkna

Nu är det dags igen. Årets fågelräkning går av stapeln f o m i morgon och under helgen. Ju fler som räknar fåglar vid sina fågelbord desto bättre underlag får Sveriges ornitologiska förening för att se hur fågelarter ökar/minskar. Det är viktig information för att kunna se om det är något i miljön som är t ex negativt. Det blir tredje gången i år som vi räknar. Jag har redan idag börjat titta lite längre stunder och upptäckte då att vi har en bofinkshona som kommer på besök. Det är ju en flyttfågel men hon tror väl att det var OK att stanna med tanke på det märkliga vädret vi hade ända till nu i januari. Inte nog med det fyndet utan ett tu tre satt det 23 sidensvansar i trädet utanför fönstret. Häftigt!
 
Så här gör du om du vill räkna. Försök att räkna t ex alla talgoxar du ser samtidigt och skriv ner siffran. Det här kan du upprepa några gånger. Ser du fler så ändrar du siffran annars låter du det högsta antalet du såg samtidigt stå kvar. När alla sorter är antecknade så rapporterar man in på deras hemsida. Sök på namnet jag skrev ovan.
 
Sidensvansar
 

Instagram

Numera finns vi även med på Instagram. Där lägger vi in någon bild nästan varje dag. Vill du följa oss och se vad som händer så hittar du oss under namnet rocklosagard. Välkommen som följare.
 
 

Spännande paket

Nu har jag vid två tillfällen träffat andra företag för att tillsammans sätta ihop paket som vi ska erbjuda turister. I dag träffade jag Låsta säteri här på Rocklösa. På Låsta driver man en boendeanläggning. Tillsammans kommer vi erbjuda matvandring med boende där. De har många tyska turister så det skulle vara roligt om vi får ihop några tyska vandringar under säsongen. Vi ska också sätta ihop ett cykelpaket där man på cykel färdas genom det fantastiska Sörmland och gör lite treviga avstickare på vägen. Efter matvandring på Rocklösa bor man över här och cyklar sedan tillbaka till Låsta. Det vimlar av trevliga vägar mellan oss så besökaren kommer få prova nya vägar hela tiden.
 
Med Ateljé 42 i Stjärnhov kommer vi göra ett paket med matvandring, övernattning och en kammarmusikkonsert. Hon som anordnar konserterna är även konstnär och arrangerar kurser för "vanligt" folk. Oftast lär hon ut vaxmålning som är en mycket gammal teknik. Tillsammans ska vi sätta ihop ett paket där besökaren både går en kurs, matvandrar och övernattar här på Rocklösa eller på Sparreholms slott.
 
Det är verkligen mycket spännande som händer just nu.
 
 
 
 

Kastar du eller?

Hur mycket mat slänger du i soporna? I sista Buffétidningen som man får från ICA handlade det om hur otroligt mycket mat vi kastar i soporna. Bl a var det ett reportage från en restaurant som hade som idé att inget fick gå till spillo. Några tips fanns i artikeln och till kvällen middag provade vi ett.
 
De flesta använder bara själva blomkålshuvudet (buketterna) och slänger alla omslutande blad och själva stocken när de köpt ett blomkålshuvud. Så gjorde jag också förr men har sedan upptäckt att allt är ätligt och mycket gott. Receptet i buffétidningen handlade om att ta till vara dessa bitar och skiva dem ganska tunt. Därefter steks de på hög värme i ordentligt med smör så att de får färg och känns färdiga. Krydda med salt och peppar. Kanongott! Blir lite åt stekt potatishållet fast mycket godare med den milda kålsmaken. Väl värt att prova. Blasten från ett huvud räckte till två personer som tillbehör till kvällens korv med 85 % köttinnehåll.

Härlig helg

En riktigt skön och härlig helg har det varit här på Rocklösa. Vi har varit ute i skogen både under lördagen och söndagen och gallrat lite träd. På lördagen dalade stora fluffiga snöflingor ner under dagen och det var väldigt vackert i naturen med all snö på träd och buskar. Att fälla lite träd, släpa ris och lägga upp stammarna i högar är något jag känner att min kropp gillar. Det har blivit alldeles för lite kroppsarbete på sista tiden. Den här kylan på minus fem till tio är också helt perfekt. Det känns inte kallt och snön gör att det inte känns mörkt och trist.
 
 
Efter utomhusjobb är det sedan så skönt att komma in i värmen. Kaffet smakar då extra bra. Har både hunnit kontera min bokföring för att kunna lägga in i datorn i veckan som kommer och klätt om den första stolen i Nergården, Där har jag 16 stolar som använts mycket vid alla måltider på kurser och ridläger. De har blivit välidgt fläckiga med åren så nu ska de alla få nytt tyg på sig. Jag gjorde en först för att se om det blev bra innan jag kastar mig över resten. Det är ganska mycket jobb och det kräver precision så varje stol tar nog 1,5 timmar att få i ordning. Det får bli en då och då.
 
 

Helt färdigt

Nu är vi äntligen klara med hela programmet med Matvandringen ihop med slottsboende. Det här blev ett så härligt 2-dagarspaket så jag vill själv boka in mig:))
 
Eftersom det inte gick att lägga in här på sidan så får du gå via länken för att se hur fint det blev.
 
http://www.matvandring.rocklosa.se/paket/
 
Sparreholms slott ligger på en udde
 
 

 

  

 


Mer på gång

Det blev alldeles för få timmar med sömn i natt. Först hade jag svårt att somna i går fast jag var så trött och så var det tidig morgon idag då jag skulle iväg på möte och befinna mig i Strängnäs redan 8.30. I dag var det dags för träff i den så kallade slottsgruppen i vår region. Gruppen ingår i Destinationsutveckling i Sörmland och är en arbetsgrupp för regionen Eskilstuna, Strängnäs och Gnesta. Dagen handlade om att göra tredagarspaket med trevliga reseförslag för den utländska turisten. Ett ganska kort och intensivt möte så var hemma igen vid ett.
 
Kl två kom en entreprenör som jobbar med att göra avlopp bl a. Vi har blivit ålagda att bygga infiltration och sedan ska alla i kommunen som bor nära vatten också installera något som fångar upp fosforn i avloppsvattnet. Vi tog en titt på vår trekammarbrunn och han tyckte den var av bra kvalitet och såg inga problem med att göra det som behövs. Allra bäst var att han hade bra lösningar på rören som ska sticka upp och ett litet brunnslock. Allt blir nu med betonghöljen så då kan hästarna gå där och beta utan att skada sig eller rören.

Vilken dag

 
I dag var det avslutning på projektet Gnesta företagsutveckling. Ett projekt som gett oss företagare massor med ökad kompentens genom mängder med kurser av hög kvalitet, föreläsningar, möjlighet till nätverkande mm. Det hela avslutades med ett helt program. Bl a blev jag och några till intervjuade på scenen  av Tomas Tengby om vad vi fått ut av projektet. Några riktigt bra programpunkter fick vi lyssna på med många skratt men även mycket  matnyttigt att ta med sig. Efter en god middag var det sedan diplomutdelning och några som lyftes fram lite särskilt.
 
Som ni ser på bilden ovan blev jag utsedd till projektets företagare nr 1 med motiveringen:
 
En företagare som vågat göra en betydande utvecklingsresa och visat framgång i arbetet, som har deltagit aktivt och även fungerat som ambassadör för projektets insats. En företagare som helt enkelt rustat sitt företag för att möta framtidens och marknadens krav!
 
Blev mycket överraskad och oerhört glad för utmärkelsen. Har inte riktigt hunnit smälta det ännu känner jag men det är stort att bland så många (137 stycken) duktiga blivit utvald som nummer ett.
 
 

Ny hemsida

Så är nu äntligen den nya hemsidan utlagd. Har redan fått en reaktion från en läsare. "Jättefin men vart tog bloggen vägen?" Så är det just nu att en del funktioner på sidan saknas. Bloggen, facebook och en nyhetsruta ska tillkomma plus lite loggor. Antagligen kommer också bilder jag lägger på instagram. Där är jag helt ny somanvändare. Vill ni följa så heter mitt konto rocklosagard. Tanken är att det ska komma in någon bild från gården var och varannan dag.
 
Tillbaka till hemsidan så är det lite till som ska skrivas och ordnas till under de olika flikarna men det mesta finns där. Jag har gjort allt arbetet själv utom förstasidan. Känner mig riktigt nöjd med resultatet. Gå in och kolla och dela gärna med er om vad ni tycker. Det vi kom på är att det saknas en knapp för att komma tillbaka till menysidan (huvudsidan) så det står på tur att fixas till.
 
Passade på att möblera om lite i svamprummet i dag.
 
 

Julgransplundring

Så var det då dags att städa ut julen i Nergården. Granen hade börjat barra något förfärligt så nu kräver det extra noga dammsugning. T o m på väggen bakom granen hade barren fastnat på tapeten. Däremot får granen och pyntet vara kvar ett tag till i vårt bostadshus. Det lyser upp så fint i vintermörkret. De sista månaderna har ju varit extremt mörka utan nästan någon soldag.
 
 

Varmvatten

I dag hade vi nio minus grader här på gården. Nu fryser det i alla vattenkärl som är utställda för hönsen och ankorna. Det blir nu att bära varmvatten med sig varje morgon och kväll. Som tur är har vi en varmvattenberedare i sadelkammaren. Vi diskuterade den i helgen. Egentligen är den alldeles för stor för våra behov. När vi tävlade mycket med hästarna och skulle duscha dem var den bra för vattnet tog aldrig slut men nu är det mest mindre mängder som tappas. Vi får väl se om vi byter till något mindre framöver.
 
Hönsen i husvagnen stormtrivs i sin nya bostad. Nu när snön kommit går de inte ens ut. Det är riktigt skönt i deras vagn. Man känner att det är isolering i väggarna. Det finns t o m en värmare att slå på om det blir ännu kallare.

Fågelvärlden

Det är full rulle vid vårt fågelbord. Idag tyckte jag nog att det var ännu fler på besök. Beror kanske på att vintern äntlligen kommit. Det är så roligt för min man har aldrig varit intersserad av eller kunnig när det gäller alla fåglar som finns men nu har han plötsligt vaknat till. Det hela beror på att han är med i en studiecirkel där gänget håller på och tar jägarexamen. Då ingår att lära sig en del om gäss, änder och andra som man får jaga. Till min glädje har det fått honom att helt plötsligt se sig omkring och lägga märke till småfåglarna utanför fönstret. Häromdagen överraskade han mig riktigt genom säga "men vad är det där för konstig fågel". Han såg att vi hade något ovanligt i trädgården. De som var på besök ser du på bilden nedan. Ett kort ögonblick hängde en av dem och åt på våra nötter och sedan försvann de.
 
Stjärtmes

Farväl Börsnäs

Eftersom jag nu inte har lika mycket djur behöver jag inte längre arrendera gården Börsnäs. Har nu plockat ner den tråd och de isolater som jag ska ta med mig. Var dit idag och samlade ihop det sista av den vita eltråden. Det var väldigt kallt i synnerhet om fötterna. Knepigt väder som krävde gummistövlar men ändå var snöigt och kallt. Fick ge mig efter en timme för att åka hem och värma upp kroppen. Nu återstår bara att hämta ett badkar och kanske 30 stolpar som jag ska montera ner isolatorer på.
 
Vi har både haft hästar och får under årens lopp i Börsnäshagarna. I förgrunden står Jasmynhe
 

Vilken dag

Jag har varit på kurs hela dagen. Oj vilken bra kurs måste jag säga. Otroligt redig och tydlig föreläsare som verkligen visste vad hon pratade om. Trots den stora gruppen lyckades hon få oss att göra väldigt bra och matnyttiga övningar och dessutom hinna presentera våra resultat. Måste säga att jag blev djupt imponerad av hela dagen. Dessutom lärde jag mig massor och fick några aha-upplevelser.
 
Under dagen hände något mer otroligt bra. Det måste vara ödet. Min matvandring har ju varit med på mässa i England så jag har gått här och funderat kring hur jag skulle hitta en bra guide som kunde guida på engelska. Under vår kaffepaus sitter jag bredvid en kvinna som jobbar med sensomotorisk träning och då berättar hon att hon har guideutbildning och brukar guida mycket i Malmköping på stadsvandringar och liknande. Hon är språklärare och talar flera språk utan problem. Så där satt hon som jag hoppas ska vilja samarbeta med mig och ta alla engelska matvandringar framöver. För att göra det ännu bättre så väntar de invasion på sina guideturer om "Hundraåringen". Jag ser genast möjligheter till att paketera ihop det med en matvandring. Nu ska vi träffas och se om vi känner att vi vill samarbeta.

Tillbaka till verkligheten

Just så känns det nu när vardagarna radar upp sig. I dag blev en dag med massor med småsaker att ta itu med. Telefonsamtal, rapporteringar, dra i några trådar, fixa ett stängsel innan vintern kommer på fredag mm. För mig är det nästan alltid så att första dagen efter även en vanlig helg är helt full med jobb vid skrivbordet.
 
Nu blir det lite kurs framöver och sedan en hel del ute för att hinna undan innan kylan ska komma. Måste släta till ridbanan också.

Skogsjobb

Sista dagen innan vardagarna börjar igen. Anders och jag tog en vända ut i skogen med motorsågen. Nu ska vi gallra längst bort på våra marker. Vi började med att plocka ner träd som vuxit in i hagen vid skogskanten och sedan göra en öppning där vi ska köra när vi hämtar hem stammarna. Det kändes så skönt att komma igång med lite kroppsarbete. Det känns att det var ett tag sedan jag jobbade riktigt hårt med kroppen.
 
 
I höstas lät vi gräva om bäcken för hästarna hade trampat ner i den så att flödet stoppats upp. Den går även igenom det skogspartiet som vi nu hugger i.
 
 

Vi bryr oss om

Som vanligt matar vi de vilda småfåglarna med frön och nötter. Det är en väldig trafik mellan buskarna och fågelborden. Vi har nästan dagligen flera domherrar på besök och så något helt unikt. En pilfink med vit hätta. Jag såg den före jul men så gick det någon vecka och då trodde jag att jag sett fel. Så dök den upp igen och även denna gång var den vit på huvudet. Så nu vet jag att jag har en sådan här i vår trädgård. Nästa steg blir att se om jag kan få den på bild som ett bevis om någon tvivlar.
 
I dag när vi satt och drack förmiddagskaffe dunkade det till i ett av fönstrena och jag såg en massa fjädrar. I källartrappen hittade vi den lilla fågeln som valt fel väg. Det var en nötväcka. Anders tog den i sina händer och jag hämtade en liten fågelbur. Där fick den sitta och återhämta sig en stund. Den hade nog fått lite hjärnskakning men efter en timme satte jag den i trädet för den såg pigg ut och när jag sedan kollade hade den flugit sin väg. Det känns bra att ha räddat en liten fågel. Nu får vi se om den är här i morgon och äter som vanligt.
 
 

Jularbete

Vilket otroligt tråkigt väder vi har. Blött, blött, blött. Regn som vanligt idag också. Hagarna är katastrofdåliga. T o m det grusade området utanför lösdriften är äckligt och blött. Vattnet blir stående för det är så mättat i marken så det kan inte rinna undan. Det är halkigt och svårt att ta sig fram där gräset ska växa. Usch!
 
Vädret inspirerar inte till utomhusaktivitet så jag jobbar vidare med min nya hemsida. Det går framåt men ibland blir jag tokig på när man inte förstår systemet och får till det. Kör fast med jämna mellanrum. Lite råd från Ola så löser sig det mesta fast han är svår att få tag i så det blir inte just i den stunden jag vill. Just nu sitter jag och lägger in bilder på våra hästar. Nu ska listan bli aktuell.
 
Fin bild på Miljon på en av sina första LB-starter

Vaccinering

I dag har veterinären varit här och vaccinerat alla hästarna mot influensa. Bilbo behövde också få påfyllning av stelkrampsvaccin. Det ges bara var 3:e år. När veterinären ändå var här passade jag på att kolla Grattis och Elin lite extra. De är ju äldst och båda har haft rörelsestörningar under hösten. Grattis var ojämn på senaste ridlektionen och Elin trodde jag först hade blivit träffad av en spark men det ville aldrig bli bättre. Efter att jag sprungit med Grattis och visat honom vid longering fick han godkänt av veterinären. En pyttliten stelhet i ett ben men är man 26 år så är det inte så konstigt. Elin däremot fick tummen ner. Kraftig rörelsestörning. Han lyfte försiktigt hennes ben och det märktes att hon tyckte det gjorde ont. Det här innebär att jag måste fatta ett mycket tråkigt beslut. Vi får glädja oss åt det långa livet, 29 år, som Elin haft och vilka sköna sista år hon haft här på Rocklösa.
 
Elin får god morot
 

Lyxigt boende

För några veckor sedan flyttade våra höns in i sitt nya lyxiga boende - en husvagn.
 
 
Vi har rivit ut det mesta av standardinredningen och satt upp lite pinnar i stället. En gammal sittbänk har fått avdelningar och där inne har hönorna perfekta ställen att lägga sina ägg på. Nu har vi börjat ha tänt till till åtta på kvällen vilket fått flera av hönorna att börja värpa. Några hade börjat redan innan. Det sägs att de är ljusstyrda men undrar om det stämmer när några börjar lägga ägg den allra mörkaste perioden. Kanske är det den varma vintern som inverkar?

RSS 2.0