Läsvärd bok

Jag håller just nu på och läser en mycket intressant bok. Den heter Vegomyten - maten, rättvisan och en hållbar framtid och är skriven av Lierre Keith. Författaren har själv varit vegan och skriver om sina insikter under livet. Det är en mycket läsvärd bok och det finns mycket att lära av den. Bl a beskriver hon hur vi succesivt förstör vår jord genom att vi odlar så mycket ettåriga grödor. Stora arealer skövlas för att människan ska bruka jorden. I boken får man veta vad som då händer och hur det naturliga kretsloppet sätts ur spel. Jag rekommenderar er att läsa boken för som hon skriver - bristande kunskap gör att man går runt och tror saker som visar sig inte alls stämma.

Hon slår också hål på myten om att det inte skulle vara hållbart att äta kött. Hon förklarar även varför. På bokens framsida står det "Alla som äter bör läsa den här boken". Jag delar hennes åsikt.

Smaskigt knäckebröd

När jag gick på kostrådgivarutbildningen fick jag ett recept från min bordsgranne på ett knäckebröd. Hon älskade det så det lät ju lockande. Det är otroligt lättbakat och det smakar väldigt likt vanligt knäckebröd. Jag tänkte jag skulle dela med mig av receptet till er alla. Om man bakar hårt bröd på mjöl är det väldigt tidskrävande och det kräver en massa kavling. Dessutom får man stå vid spisen länge eftersom det blir så många plåtar. I det här receptet rör man snabbt ihop ingredienserna, låter det stå några timmar och så smetar man ut det på plåten och så sköter det sig självt i ugnen ett bra tag.

Lycka till. Kommentera gärna vad ni tyckte om det.

Fröknäcke

3 dl helt linfrö
1,5 dl sesamfrö
1,5 dl pumpafrö

Blanda och rör ner 5 dl vatten, ev lite salt. Låt stå och svälla i tre timmar. Det går även bra att blanda ihop det kväll 1 och sedan grädda det kväll 2 men ställ det i kylskåpet med plast över om det ska stå länge.  Lägg ett bakplåtspapper på plåten och smörj med lite smör. Bred ut smeten så det täcker i stort sett hela plåten. Grädda 1-1,5 timmar beroende på ugn i 150 grader.

Tre dagars hästutbildning

Så var då första passet avklarat med våra praktiska övningar och föreläsningar på ridterapiutbildningen. Det har varit bra dagar och jag har mycket nya intryck med mig hem. Alla dagar var toppenbra men den här sista dagen så var det mycket jag redan kunde så den kändes inte lika givande. I dag hade vi en veterinär på plats som pratade foderlära, hästhälsa, sjukdomar och annat som man ska kunna för att hästen ska må bra. Vi fick även visitera hästar. Vi hade sedan föreläsning om hästbeteende och så vad som är viktigt att tänka på runt en terapihäst, säkerhet kring klienten och terapeutens arbetsmiljö.
Dagen innan hade vi praktiska övningar med norskan som höll föreläsning första dagen. Vi fick både demonstrationer och så fick vi öva praktiskt. Det blev både longering och ridning. Det var också mycket prat om hur vi ska bygga en hållbar häst och hur musklerna byggs upp. Vi avslutade den dagen med att titta på en mycket bra film om olika hästmännikor/tränare som samlats hos en i Sverige verksam tjej som heter Ellen Ofstad. Varje tränare fick praktiskt visa sin filosofi och förklara hur han/hon tränade hästar. Sist var det en diskussion om likheter och olikheter. Vi diskuterade sedan det vi sett som avslutning på dagen.

Ellen Ofstad visar prov på sitt arbete

Kycklingfödelse

Nu har de nya kycklingarna kläckts. Det blev 5 stycken den här gången. En från de stora äggen och fyra från de mindre. De mindre är av rasen kochin och vithätta. Det stora är en plymouth rock. Nu har de små flyttat ner i sadelkammaren och bor i en liten fågelbur. De behöver ha det varmt så det hänger en värmelampa över dem. Så här i början går det åt väldigt lite foder och vatten.

Så här ser plymouth rockhönor ut

Spännande om att bygga

Just nu är det mycket utbildning på gång. Den här gången handlar det om häst och ridterapi. Har suttit på föreläsninar hela dagen. Det bästa kom på slutet när vi hade en norsk föreläsare. Hon hade 30 års erfarenhet från ridterapi och arbete med barn som blev hjälpta av hästen. Intressant att se hennes film. Det allra bästa som togs upp var ändå hur man bygger en stark häst och så visade hon en massa exempel på dåligt musklade och felridna hästar. Det var riktigt intressant och gav verkligen en uppfattning om hur felarbetade många hästar är. Hon hade flera exempel även från hästar som tävlar dressyr på hög nivå. Sådan information inspirerar mig ännu mer att jobba med hästen på ett korrekt sätt.

De börjar bli stora

Vad roligt det är när man varit borta i några dagar för då ser man mycket större skillnad på det som växer. Mina kycklingar har blivit små bjässar och nu kan man börja se vilket kön det är. En är helt säkert en höna, två är tuppar och en är jag lite osäker på ännu.



På tisdag bör äggen som ligger i kläckaren börja kläckas. Jag håller nu tummarna för att det blir många som lyckas denna gång.

Landet igen

Vad skönt det är att bo på landet. Kontrasten är total mot storstadens myller och stress. Jag är tacksam att jag bor där jag bor och uppskattar verkligen hur bra jag har det. Är alltså hemma igen efter en massa kursdagar i Stockholm. Huvudet är så fullt och när man väl är hemma känner man en rejäl trötthet efter alla intryck. Nu ska jag lägga det lite åt sidan och bara njuta av djuren, naturen och lugnet i morgon. Har lite viktigt pappersarbete som måste göras men annars tänker jag inte göra många knop.

Under tiden jag varit borta har vi haft en gäst i Lillstugan. Det är en f d ridlägertjej som var på kurs i Gnesta och ville återuppliva tiden på Rocklösa genom att bo över på gården under veckan. Jag fick chans att träffa henne idag när jag kom hem. Väldigt roligt att prata lite minnen men även nutid. Vi gick ut till Dominans för att hon skulle få hälsa på min fina ettåring.

Senare på kvällen ringde Rasmus förra ägare och undrade hur det var med honom. Hon kommer och hälsar på honom i morgon. Vi har väldigt bra kontakt så det är alltid lika roligt.


Rasmus på ridbanan

Fullmatad

Nu är mitt huvud helt proppfullt med all ny kunskap jag fått på Kostrådgivarkursen. Det är många svåra ord att hålla ordning på och det är mycket att lära om hur våra kroppar fungerar men oj så inspirerande det är. En del av dagens utbildning handlade om ohälsan i samhället och vad som man tror förorsakar den. Frågorna blev många från oss deltagare. Alla känner ju någon med diabetes, cancer, magproblem, demens och hjärt- och kärlproblem så allt vill man ju veta. Tänk om man kan hjälpa någon att må bättre. Även nedsatt sköldkörtelfunktion som så många verkar drabbas av idag visar det sig att med LCHF-kost så blir det stora förbättringar. Målet måste ändå vara att slippa få sjukdomar och slippa ta mediciner. Att äta sig till friskhet måste alla vara intresserade av. Nu har jag framför mig en massa pluggande för om tre veckor ska det stora provet skrivas för att avlägga provet till licensierad Kostrådgivare.

Spännande innehåll

I dag var ytterligare en kursdag. Det började med att jag steg upp, åt frukost och så gick jag till bussen. Tyckte det var mörkare än dagen innan. Blev lite fundersam och kollade på mobilen. Jag tänkte åka med bussen kl 7 men på mobilen stod det 5:55. Kunde det vara sant? Jag gick tillbaka till huset och gick snabbt in för att kolla väggklockan där inne. Jo hon var inte ens sex. Väckarklockan hade ringt en timme för tidigt. Kul! Det blev att sätta sig i en fåtölj och läsa tills klockan blev mer rätt. Gillar verkligen inte att förlora en timmes sömn.
Kursdagen var toppen. Vilket spännande och intressant innehåll. Vi har gått igenom olika hormoner hur de aktiveras och vad de påverkar i kroppen. Insulin är ju extra intressant med tanke på alla som ligger i farozonen för diabetes 2. Hon som sitter bredvid mig är diabetiker och har kunnat sluta helt med insulinet sedan hon började äta LCHF. Det är helt fantastiskt. Hennes pappa blev också helt frisk från sin psoriasis efter några månader på kosten. På slutet av dagen har vi pratat om kolesterol och om hur viktigt det är för kroppen eftersom det ingår i så många livsviktiga processer. Vi lärde oss också mycket om fruktos som är sockret som ingår i frukt. Oj, oj vad mycket man inte visste. Funderar på hur socialstyrelsen kan rekommendera 5 frukter om dagen. Vill de att vi ska må dåligt?
Broccoli är en bra C-vitaminkälla

Trots så lite sömn så kände jag mig pigg och alert hela dagen och det har hållt i sig även nu på kvällen.

På utbildning

Nu har jag missat att skriva i två dagar i rad. Det är inte vanligt. I går hann jag inte för jag och Anders var och tittade på bil och sedan åt vi middag hos mina föräldrar i Stockholm. Jag stannade över natten för idag måndag skulle jag starta min första kursdag på utbildningen till Licensierad kostrådgivare i LCHF. Jag har suttit hela dagen och lyssnat och lärt om näringslära, om människans evolution och nu på slutet hur människokroppen fungerar med olika sorters födoämnen. Tur att jag läst på mycket innan för annars hade det nog kännts väldigt tufft.
Det jobbigaste för mig har idag varit att åka buss och tunnelbana. Trots att jag vuxit upp i Stockholm känns det som jag verkligen är bortkommen turist numera. Det går inte att köpa biljett på bussen utan man måste SMS-betala. Jag som kanppt kan använda den funktionen ens. Sedan var det nya hållplatser och terminaler och inget är sig likt. När högtalaren i tunnelbanan ropade upp stationen Stora mossen tänkte jag att jag måste sitta på fel tåg. Som tur var hade jag is i magen för det visade sig efter ett tag att de satt på fel band så inget stämde med stationerna.
Nu vet jag i alla fall hur jag tar mig till kurslokalen så nästa gång blir det lättare.
PS. Såg ni förresten att vi tog EM-guld i hoppning genom Rolf-Göran Bengtsson. Fantastiskt roligt. DS

Min underbara häst

Idag red jag ett pass på ridbanan med Bouchette. Det har mest blivit uteritter under hösten med min medryttare men nu längtade jag riktigt efter att få jobba lite med men fina häst. Det känns väldigt positivt att hon har gått ned i vikt. Fyra hål kortare kan jag dra sadelgjorden och helt plötsligt upplever jag att skänkeln hänger rakt ner och att benen inte står ut i spagat. Jag tror Bouchette också tycker det är skönt med några kilo mindre för det gick mycket bättre med galopparbetet än vad det gjort tidigare. Hon är så härlig. Trots att hon inte är så stark ännu tar hon hjälperna så fint och vi jobbade med lite stärkande övningar. Bl a många galoppfattningar. Hon fattade lätt förvänd galopp även på böjt spår så det mesta sitter kvar sedan hon var i tävlingsform. Nu är det bara styrkan vi ska jobba på.


Bouchette med en lägerdeltagare

Förbereder hösten

Nu är det dags att förbereda allt inför hösten. Fodret blev ju klart redan i somras och jag har så mycket halm kvar från förra året så det räcker en säsong till. Det som nu står på tur är att göra fint i alla lösdrifter och området utanför. Jag har idag tömt det sista huset och nu får luften torka golvet lite innan jag halmar. Jag har kört bort en del skit utanför på den grusade ytan med trakorskopan men det kommer bli en del att handösa också.



Högen på gödselplattan har vuxit enormt varefter jag tömt. Eftersom jag odlar mina squash i gammal dynga har jag inte kunnat lägga ut på hela ytan.


Överraskning

Var på väg ut för att stänga in ankorna på kvällen när jag hajade till. Jag såg något ljust i hagen. Döm om min förvåning när jag därefter får syn på Henry och Elin. Inser snabbt att jag har fem hästar på fel plats. Jag ropade på Anders om att få lite hjälp. Hämtade grimmor och kunde utan problem fånga Mulle och Henry. Alla var nu ute på mitt nysådda gärde vid stallet. I o m att jag gick med killarna följde stona med så det gick enkelt att få upp dem i gunghagen. Anders stängde grinden efter dem. Nu får de vara hemma under natten.


Fyra av rymlingarna

Jag tog därefter fyrhjulingen och åkte bort till Börsnäs för att kolla hur de tagit sig ut. Grinden och staketet var helt men så upptäckte jag att grinden in till husets trädgård stod öppen. De som har det som sommarstuga hade glömt att haspa grinden ordentligt. De har nu ganska många hovspår i sin trädgård. Skönt att jag lätt kunde se vad som var anledningen till rymningen.

En dålig rekommendation

Märkte något intressant idag när jag åt ett päron. Ni vet ju att livsmedelsverket rekommenderar oss att äta mycket frukt. Frukt innehåller ju mest socker i olika former så jag äter det inte så ofta. Det har blivit lite mer nu när trädgården är full men inte annars. I dag bestämde jag mig att prova ett päron från ett gammalt träd. Jag var inte hungrig och kände inget behov av mat men tänkte att det skulle vara gott med frukten. Jag mumsade i mig päronet och vet ni vad som hände? Det tog inte så lång stund så kände jag ett jättesug efter att äta och kände mig så hungrig. Det visar att mitt blodsocker hade höjts av sockret i frukten och när det började vända neråt så signalerade kroppens system genast hunger. Intressant eftersom jag vet att jag innan päronet verkligen inte var hungrig.



En gående dag

I dag var det dags för hovslagaren. Fem av hästarna gick i hage på Börsnäs men alla andra var hemmakring. Skönt när man ska in och ut med hästar stup i kvarten. Det blev i alla fall fyra km:s gående för att hämta hem Börsnäshästarna. När alla var nyskodda var det dags att gå iväg med dem igen. Nu släppte jag dem i en hage ännu längre bort. Totte, Rasmus och Grattis fick också byta hage till den stora på Börsnäs. Det blev 9 km promenad till. I dag har jag fått min dos av vardagsmotion.

Åt ingen lunch för jag var inte speciellt hungrig men till kvällen ville magen ha mycket påfyllning. Jag provade ett nytt recept som var väldigt enkelt och det blev mycket gott: Lägg 1/2 kg köttfärs i en pajform och tryck ut så det fyller botten. Grädda i 20 minuter i 200 grader. Lägg på en pizza/tomatsås och lägg på sådant som du gillar att ha på pizza. Riv rejält med ost och lägg uppepå och så in i ugnen tills osten smält och fått lite färg.


Nu når jag inte högre

Nu är det äntligen klart. Jag har rödmålat och vitmålat Nergården så högt som man når från stegen. Det som är kvar är den översta lilla biten med rödfärg och så vindskivorna innan taket bryter. Jag som trodde att jag bara skulle hinna två sidor i år. Skönt när något blir mer än vad som är tänkt. Ganska ovanligt när det gäller mig eftersom jag alltid är tidsoptimist.

Nu har jag flyttat mig med penseln till Lillstugan. Den nya dörren på övervåningen ska målas. Det vita fodret runt dörren är nu klat. Några timmar efter målningen började det regna men dörren sitter ganska skyddad av takutsprånget.



Jag avslutade dagen med att jobba med min tenta. Tog mig igenom en forskarrapport som jag läste en gång i våras också och nu är det mesta av texten färdigt. Det får bara vara ca 1000 ord så det som återstår är att komma ned till det och så få  bra flyt i texten.

Lång tygel

Sista dagen för behandling av Dominans. För första gången fick han gå in i stallet utan att någon annan häst var inne eller följde med. Han gick så snällt med men blev lite orolig när han upptäckte att han var själv. Det blev lite krångligare för veterinären att behandla. Det får man ta för han behöver träna sig på att klara av situationer på egen hand. Det var lite kul att se när han kom ut i hagen igen för då sprang han fram till Domina och ställde sig bredvid så som han gjorde när han var föl. Han hämtade trygghet efter den ruskiga händelsen.

I morgon ska jag visa Bilbo för några spekulanter så idag tog jag ut honom till ridbanan och arbetade en liten stund på lång tygel. Han har inte varit med om det tidigare men det gick väldigt bra. Han är så lyhörd och lättmanövrerad. Han tyckte det var väldigt kul att vi gjorde något tillsammans.


Bilbo spelar fotboll

Kursdag

Fick stiga upp tidigt i morse för att hinna klart allt innan kursdeltagarna skulle dyka upp. Alla svampar skulle plockas upp och märkas med vilken sort det var. Fika och smörgåsar skulle också ordnas. Det är intressant med brödåtgången. Det finns köpebröd och så finns det LCHF-bröd på fatet. Märkligt nog går det nästa bara åt LCHF-bröd varenda gång. Jag hade köpt ost och så gjorde jag kokta ägg som jag skivade och så en skål med räkor och för den som önskade majonäs. Det var länge sedan jag åt en sådan räkmacka. Himla gott!

Jag och en annan svampkonsulent hade bara två timmar på oss att hålla i svampdelen av kurseen. Det är lite kort kände jag. Man får välja ut några viktiga saker man vill förmedla. Tror i alla fall att dagens gäng känner sig tämligen bergsäkra på kremlor och riskor.

Den andra delen av dagen hade vi kurs i utomhusmatlagning. Vi gjorde en eld uppe i Hagstugehagen och så wokade vi en god älgskavsgryta och hade foliepaket på glöden med potatis, rödbetor, broccolig och blomål och tomater med getost. Det blev väldigt gott och det var mysigt med matlagning över eld. På den delen av kursen var jag deltagare och var med för att lära.


Vi hittade både svart trumpetsvamp och trattkantareller i bra storlek

Kursförberedelse

I morgon ska jag ha säsongens första svampkurs. På förmiddagen vräkte regnet ner och då är det inget bra att plocka svamp men när det höll upp ett tag sprang jag några snabba vändor och samlade in lite olika sorter för att kunna göra en utställning. Det är så bra att ha något för alla att studera och lära av och när man lägger upp så blir det så inspirerande med alla sorterna.


Utställning hösten 2010

Jag har också bakat lite för att ha och bjuda på. Gjorde ett LCHF-bröd som verkligen är som vanligt bröd och så en god kaka till kaffet.

Veterinären var ute för tredje gången och sprutade Dominans. Idag var nästan all svullnad borta i benen och han är pigg och busar för fullt i hagen. Labbsvaret på provet hade också kommit och det var som vi trodde att det var en fästingsjukdom. Veterinären tror att han kommer vara fullt frisk om några dagar.

Pluggdag

Dominans verkar vara lite bättre idag. Han har ingen feber längre och lite av svullnaden har gått tillbaka på frambenen. Däremot är bakbenen fortfarande som stockar och han går stelt. Han ser pigg och glad ut på ögonen och äter med god aptit.

Efter nattens regnväder valde jag att sitta inne och plugga idag. Solen började skina efter ett tag men då hade jag kommit in i mitt arbete med tentan och ville inte avbryta. Jag har först skrivit en beskrivning av mig själv och min hästerfarenhet som är utlagd så att alla de andra kursdeltagarna kan läsa. Ett bra sätt att lära känna varandra lite. Den stora uppgiften är att läsa tre forskarrapporter och sedan koppla detta till hur hästen har påverkat just mig. Det är intressant och jag har skrivit ungefär hälften färdigt. Jag läser nu in mig på de sista rapporterna.

Mer elände

En olycka kommer sällan ensam heter det ju och det stämmer alltför väl när man har med hästar att göra. I dag var det Dominans tur. När jag kom ut i hagen hittade jag min kille med tjocka svullna bakben. Det var nästan jämntjockt från hoven och upp till kotan. Skenbenen var som stockar. Jag tog in honom och tog tempen och han hade 40,2 vilket är ca 2 grader för högt. Jag fick skippa mina planer för eftermiddagen och i stället ringa till veterinären. Han har nu tagit prov som skickats till labbet. Det mest troliga är att han drabbats av erlichios, en fästingsjukdom. Veterinären påbörjade en speicell antibiotikabehandling direkt för säkerhets skull. Är det rätt diagnos måste han ha penicillin intravenöst i ytterligare 4 dagar.


Rasmus halt

När jag och min medryttare skulle ut och rida på Rasmus och Bouchette sa hon redan i början att det kändes lite annorlunda. Efter ett tag kändes det däremot som vanligt så vi skrittade vidare. Vår plan var att rida in till Årbystugan och vända. När vi kommit in på den lilla gräsbelagda vägen började vi trava men jag hann inte många meter innan hon hojtade där bak. Rasmus var ordentligt halt. Det var bara att vända och ta oss hem. Jag misstänker att han gjort något när han och hans hagkompisar var på rymmen.


Effektiv svampplockning

I fjol fick jag blodad tand för att plocka svamp från bilen. Det går alldeles utmärkt att koppla in ögonen på svampspan. Det passar förstås bäst till stora svampar som syns bra. När jag åkte till butiken i dag såg jag en härlig stolt fjällskivling en bit in i skogen. Jag kollade efter parkeringsmöjlighet och när jag sedan åkte hem igen stannade jag på platsen jag sett ut. När jag klev ur bilen såg jag till min förtjusning inte bara en stolt fjällskivling utan två stycken och de var i ett perfekt skick. Nu ligger de tillredda i kylskåpet. För att ingen ska bli orolig så har jag naturligtvis blicken på vägen när jag kör men man ser mycket från kanterna om man är uppmärksam.


Stolta fjällskivlingar

Tom hage

Gav mig iväg tidigt på morgonen för dagen skulle innehålla några studiebesök på två anläggningar som bedriver aktiviteter i naturen för turister. Jag skulle nästan ända till Fagersta och hade en tid att passa.

När jag åker kastar jag en blick in i den stora hagen på Årby där Totte, Grattis och Rasmus går. Eller ska gå. Jag såg dem inte men om de var i bortre hörnet kunde jag ha missat dem. Hade lite svårt att släppa tankarna på dem när jag åkte så jag ringde en väninnna och bad henne åka upp och kolla. Hon kunde inte genast utan framåt lunchtid fick jag ett samtal där det bekräftades mina värsta farhågor. Inga hästar i hagen! Hon åkte runt och letade men inte ett spår av dem. Där satt jag två timmar hemifrån.


Undrar om det var Totte som mejade ner staketet och tog kommandot

Min väninna skulle efter en massa tid med att leta åka hem men köra ytterligare en gång mot Öllösa och titta och jag ringde Anders som ringde till polisen och informerade. Det är ju bra om de får ett samtal från vår trakt för då vet de vem de ska kontakta.
Strax därefter ringde min väninna och de hade hittat hästarna gående på vägen från Öllösa ca 2 km hemifrån. Hon lyckades leda hem Grattis med ett hundkoppel runt halsen. De andra följde med lösa.
Tack och lov för goda vänner.

Det tog på krafterna med oron för när jag kom hem till gården var jag helt slut. Där gick nu killarna i Nergårdshagen och såg så nöjda ut.

RSS 2.0