Alla är vi viktiga

Alla man pratar med tycker att vår miljö är viktig men sedan är det få som handlar därefter. Dessutom tycker jag det är märkligt att man inte försöker skaffa sig lite kunskap så man kan göra bra och genomtänkta val.
 
Nyköping hamnade i media häromdagen då LRF grillade hamburgare som de bjöd på. De stod utanför en skola. Just den dagen var en s k köttfri dag. Det har poliikerna bestämt att det ska vara. LRF ville väcka debatt om att det faktiskt är viktigare att vi väljer svenskt även om det är kött för då blir miljöpåverkan mycket mindre än om vi äter soja, ris och majs som odlats med konstgödning och sedan transporterats långt. Här i Sverige har vi de perfekta markerna för köttuppfödning som inte går att använda till något annat. Lever djuren bara på gräs och med Sveriges hårda relger på djuromsorg så kan vi inte välja bättre om vi vill bidra till miljön och hålla vårt vackra landskap öppet.
 
Samma dag hade vår tidning en artikel om hur växtätare skapar artrikedom. Forskare har i studier funnit att så snart en växt tenderar att bli fullständigt dominant och börjar bilda stora monokulturer sprides dess naturliga fiender - svampar och insekter - mycket snabbare och utplånar snabbt hela bestånd av växten. På det viset ökar artrikedomen. Studien åskådliggör problemen som uppstår med alla monokulturer. Människans JÄTTELIKA odlingar med vete, majs, ris och andra grödor är talande exempel. De innebär dukat bord för skadeinsekter och svampar, som måste bekämpas kontinuerilgt med gifter om de inte ska äta upp allting vi odlar.
 
Så tänk dig för när du gör dina val. Konsumenterna avgör framtiden för svenskt jordbruk.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0