Det finns alltid att lära

I dag har jag varit på kurs. Det handlade om ventilation i stall. Låter inte så jättekul men det skulle också komma en veterinär som skulle föreläsa om hosthästar och den delen kändes viktig att kunna lite mer om. Hon inledde föredraget med att berätta att en frisk häst hostar aldrig. Oj, tänkte jag. Otroligt många hästar man möter har lite igångsättningshosta i början av ett ridpass. De har alltså en inflammation i slemhinnorna. Nu var det inte alltid så att det behövdes behandlas men den satte ner hästens prestationsförmåga. Vi fick också lära oss att så fort man ställer in hästen i stallet så får den påverkan på luftrören. Trots optimal miljö (bra hö, strö och ventilation) irriteras ändå luftrören. Veterinären sa att hästen helt enkelt inte var gjord för att stå i stall. I det läget kändes det skönt att veta att mina går i lösdrift.


Muskot hostade alltid 6 gånger i början av ridpasset

Efter det fick vi lära oss om hur viktig ventilationen i ett stall är och är den dålig påverkade den inte bara hästarna utan även de människor som vistades där. När det gäller detta finns det ett stort regelverk med en massa siffror. Men man måste också veta hur luftintag och utsläpp ska placeras så det ventilerar luften i hela stallet. 
Även om jag vet väldigt mycket om hästar och hästhållning så lär man sig alltid nya saker på varje kurs. Ofta får man också en presentation av det allra sista på forskningssidan. Utvecklingen går framåt med stora kliv och det gäller att hela tiden lära nytt och även inse att gammal kunskap kan vara fel.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0